Prima pagina

Ericsson, Alcatel si Philips nu mai fac celulare la Timisoara

04.02.2001, 00:00 103



Companiile Ericsson, Alcatel si Philips au decis sa puna punct, de la 1 martie, productiei de telefoane mobile la Solectron Timisoara. Aceste firme au stocuri mari de aparate nevandute, iar oferta marilor jucatori de pe piata mondiala depaseste cu mult cererea.

Producatorii mondiali de telefoane mobile au in prezent in depozite circa 200 de milioane de terminale care isi asteapta cumparatorii.

Ca atare, ei se vad nevoiti sa-si restructureze capacitatile de productie si sa-si revizuiasca intelegerile de subcontractare cu marile uzine de produse electronice.

Solectron Romania sufera si ea din cauza situatiei pietei, fapt care duce la disponibilizarea a peste 600 din cei 4.200 de angajati ai fabricii de la Timisoara.

"Evolutia negativa de pe piata mondiala a telefoanelor mobile face ca anumite capacitati de productie sa-si reduca activitatea, cel putin pentru urmatoarele sase luni", a declarat Ziarului Financiar C.W.Kong, directorul general al Solectron Romania.

Surse din cadrul companiei americane spun ca de la 1 martie colaborarea dintre Solectron Timisoara, grupul francez Alcatel sI cel olandez Philips, privind producerea de telefoane mobile, inceteaza pe o perioada deocamdata nedeterminata.

"Alcatel a intentionat initial sa intrerupa contractul cu Solectron inca de la 1 februarie, dar am cazut de acord sa mai astepte inca o luna pentru a avea timp sa finalizam strategia de restructurare", spun sursele citate.

Philips sI Alcate vor mentine insa contractele cu Solectron pe productia de telefoane fixe si echipamente de comunicatii.

In acelasI timp, Ericsson a decis sa nu mai produca telefoane mobile la Timisoara. Firma suedeza a semnat un acord de transfer al intregii productii de telefoane mobile catre grupul american Flextronics, principalul concurent al Solectron.

Cees Krijker, directorul de resurse umane al Solectron a declarat ca in functie de evolutia pietei, este posibil ca angajatii disponibilizati sa fie reangajati in urmatoarele sase luni.

Directorul general al firmei, C.W.Kong a anuntat ca Solectron negociaza cu grupul american Qualcomm pentru producerea unor echipamente de telefonie CDMA destinate operatorului roman de telefonie Telemobil.

Firma spera ca diversificarea productiei va reusi sa compenseze pierderile de comenzi din zona terminalelor mobile.

"In paralel cu reducerea unor capacitati de productie vom incerca sa subcontractam integrarea altor produse electronice cum ar fi placi de baza pentru calculatoare, modemuri de comunicare si telefoane fixe de tip cordless", spune Kong.

El a adaugat ca in plus, cercetatorii de la Solectron Timisoara dezvolta sisteme integrate pentru telefonia mobila UMTS.

Solectron a investit pana acum in fabrica de componente electronice de la Timisoara peste 150 de milioane de dolari. La nivel mondial exista aproximativ 600 de milioane de utilizatori ai telefoniei mobile.

Industria este in expansiune, insa trecerea la noi tehnologii face ca unii dintre cumparatori sa ezite inainte de a investi in terminale care ar putea fi depasite in citeva luni.



Globalizarea a ajuns pe Bega

Piata romaneasca de telefoane mobile a crescut de sase ori in ultimii trei ani, jucatorii de pe piata estimand ca pana in 2005 in Romania vor exista aproape zece milioane de aparate la un numar de sapte milioane de utilizatori ai telefoniei mobile.

Cifra de afaceri a producatorilor si distribuitorilor de telefoane mobile a crescut de la 24,5 milioane dolari in 1997, la aproape 150 milioane de dolari in 2000.

In momentul de fata, principalii jucatorii de pe piata romaneasca a terminalelor sunt societatile Nokia (Finlanda), Ericsson (Suedia), Alcatel (Franta), Motorola (Statele Unite), Philips (Olanda) si Siemens (Germania).

Ericsson, Alcatel si Philips si-au dezvoltat productia de telefoane mobile in special prin parteneriate cu principalii subcontractori mondiali cum ar fi Solectron.

Firma este cel mai mare producator de componente pentru cele mai importante companii internationale de produse electronice si IT.

Grupul american, infiintat in 1977, are in prezent circa 60 de fabrici in toata lumea. Solectron a venit in Romania in urma cu trei ani.

Cifra de afaceri a grupului a fost in anul fiscal 2000 de 15 miliarde de dolari, iar pentru primele trei luni ale anului fiscal curent se prognozeaza o cifra de afaceri de 5,7 miliarde de dolari.



Alcatel si Philips au avut planuri mari pentru Romania

Alcatel Networks Systems Romania anuntase la jumatatea lunii trecute ca isi va spori semnificativ productia de telefoane mobile, prin extinderea fabricatiei si in capacitatile uzinei Solectron Timisoara.

Decizia venea ca efect al prezentarii unor rezultate bune de catre Alcatel, atat in Romania, cat si pe plan mondial.

Probabil ca previziunile pesimiste ale analistilor pietei externe au detereminat insa grupul francez sa reduca motoarele.

Alcatel a inceput activitatea in Romania in urma cu zece ani, producand centrale telefonice digitale, echipamente de infrastructura pentru telefonia GSM si apoi telefoane mobile.

Grupul olandez Philips, cel mai important producator de echipamente audio-video din Europa, a inceput productia de terminale la Solectron in primavara anului trecut..

Valoarea productiei s-a ridicat anul trecut la circa o suta de milioane de euro, conducerea Philips Romania anuntand la sfarsitul anului ca in 2001 se vor produce la Solectron cateva milioane de telefoane in valoare de 500 milioane de euro.

Pentru perfectarea acestui acord, Philips a livrat anul trecut echipamentele necesare productiei de telefoane mobile, a caror valoare se ridica la circa 30 milioane de euro. La sfarsitul lunii trecute, Philips a anuntat producerea telefonului DECT (telefoane digitale fara fir) cu numarul un milion la Solectron Timisoara.



Ericsson se razgandeste

La sfarsitul anului trecut, grupul suedez Ericsson anunta ca inchiderea a doua fabrici (una din Suedia si una din Statele Unite) va duce la transferarea unei parti din productia de telefoane mobile la Solectron Timisoara.

Masura facea parte din strategia "back to profit", prin care Ericsson imcearca sa refaca profitabilitatea diviziei de telefoane mobile. In urma cu o saptamana, grupul suedez a anuntat transferarea intregii productii de telefoane mobile catre grupul american Flextronics, unul dintre cei mai mari subcontractori din domeniu.

Mai mult, incepand cu 1 aprilie, Flextronics va prelua toate fabricile de profil ale Ericsson din Brazilia, Malaezia, Suedia (unitatiel de la Linkoping si Pilangen), Marea Britanie (unitatile de la Carlton si Scunthorpe) si o parte din fabrica americana din Lynchburg, Virginia", se precizeaza intr-un comunicat al grupului suedez.

Ca orice industrie high-tech, cea a telefoanelor mobile este extrem de dinamica - aici, ciclurile economice se pot succeda cu o viteza mult mai mare decat, sa spunem, in industria mineritului.

Tocmai de aceea, pentru unitati de productie cum este Solectron, pierderea a trei contracte nu echivaleaza cu sfirsitul lumii. Productia poate fi reorientata, iar numarul de angajati redus - ambele procedee fiind privite de piata ca perfect normale.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO