Prima pagina

Familia Adamescu a dat 10 mil. euro pe hotelul Rex

Familia Adamescu a dat 10 mil. euro pe hotelul Rex

Dan Adamescu (stanga) si Viorel Paunescu

21.08.2006, 21:34 1808

Hotelul de cinci stele din Mamaia a fost vandut de omul de afaceri Viorel Paunescu unei societati controlate de familia lui Dan Adamescu.
Familia Adamescu a cumparat hotelul Rex din Mamaia de la Viorel Paunescu si actionari elvetieni in cadrul unei tranzactii de circa 10 milioane de euro, care a inclus si datoriile.
Rex, amplasat la 30 de metri de plaja, este cel mai mare hotel de cinci stele de pe litoral. Printre clientii sai sunt jucatori de fotbal, oameni de afaceri si vedete media. Hotelul are 102 camere (90 de camere duble si 12 apartamente).
Achizitia a fost facuta prin firma Tycoon Imobiliar SRL, controlata de sotia lui Dan Adamescu, Carmen Adamescu, care a cumparat 100% din actiunile Rex Mamaia SA.
Dan Adamescu controleaza prin firma Nova Trade complexul comercial Unirea Shopping Center si compania de asigurari Astra-Uniqa. De asemenea, detine 50% din actiunile companiei care editeaza Romania Libera si o serie de imobile de birouri, printre care Modern Business Center, care adaposteste sediul Bursei de Valori Bucuresti.
Actionarii Rex Mamaia erau, inaintea preluarii, Viorel Paunescu (cu 55%), Thomas Moser (21%), Serra Betina Susana (10%), ambii din Elvetia, Anvio International Company (10%), G.C.&P. General Consulting and Procurement SA (2%), Eastern European Consultant (2%) si Compania Hoteliera Intercontinental (0,04%).
Viorel Paunescu, presedintele Companiei Hoteliere Intercontinental Romania, societate care administreaza hotelul Intercontinental din Bucuresti, nu a putut fi contactat pentru comentarii.
"E un hotel reprezentativ pentru litoralul romanesc. Eu am tinut mai mult sa-l cumparam", a spus Carmen Adamescu.
Noul proprietar afirma ca va investi pentru inceput un milion de euro si este posibil ca investitia sa ajunga la 5 milioane de euro in urmatorii doi ani, pentru a aduce hotelul la un standard de cinci stele "adevarat", iar investitia poate fi recuperata in 5-7 ani.
In urmatoarele sase luni hotelul va avea un spa, un cazinou si trei restaurante - fusion, asiatic si mediteranean.
Hotelul a avut in 2005 o cifra de afaceri de circa 1,7 milioane de euro si un profit de putin peste 100.000 de euro, afirma Carmen Adamescu. Conform Ministerului Finantelor, in 2004 Rex Mamaia SA a avut o cifra de afaceri de 1 milion de euro si 25.000 de euro profit, iar in 2003 837.000 euro cifra de afaceri si o pierdere de 40.000 de euro.
Hotelul are 11.000 mp construiti si o suprafata de 10.000 mp de teren.
Hotelul Rex a fost construit de Caile Ferate Romane in 1937, iar dupa 1990 a fost in proprietatea companiei de stat Mamaia SA, care a intrat in 1997 in asociere cu firmele fratilor Paunescu in firma Rex Mamaia SA.
La un moment dat, hotelul a facut obiectul unei cereri de retrocedare formulate de catre CFR, dar Carmen Adamescu afirma ca in prezent situatia este clarificata.
Carmen Adamescu este presedintele Unirea Shopping Center si se ocupa de afacerile imobiliare ale grupului Nova Trade.
Aceasta este prima investitie a familiei Adamescu in turism. "E pacat ca litoralul romanesc nu reuseste sa atraga turisti straini. Vrem sa readucem romanii la Marea Neagra".
Noul proprietar ia in considerare si alte investitii in hoteluri, dar nu tot pe litoral, ci la munte si in Bucuresti. "M-am gandit la un lant", a mai spus Carmen Adamescu.
Omul de afaceri Viorel Paunescu mai este actionar la hotelurile Intercontinental si Lido din Capitala. Intercontinental se afla in ultimul an de franciza cu compania care a dat numele hotelului, Intercontinental International.
Viorel Paunescu are in plan o investitie de 15 mil. euro in renovarea Intercontinental si a hotelului Lido. Conform unor declaratii anterioare, Paunescu nu a exclus varianta afilierii Lido la un lant international dupa incheierea planului de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO