Prima pagina

Grupul suedez Ikea isi face a doua fabrica in Suceava

21.10.2005, 20:53 139

Producatorul de mobilier Swedwood Romania, detinut de cel mai puternic retailer de mobila din lume - grupul suedez Ikea, va investi aproximativ 35 de milioane de euro in constructia unei noi fabrici de panouri pentru mobilier in judetul Suceava.

Capacitatea de productie a fabricii va fi de 40.000 mp de panouri pe an, in noua unitate de productie urmand sa lucreze aproximativ 350 de angajati.

"Conform previziunilor noastre, investitia va fi finalizata in 2007. Deocamdata, suntem in negocieri pentru achizitionarea terenului. Am avut discutii cu toate autoritatile locale si judetene, urmand sa ne decidem in viitorul foarte apropiat asupra unei locatii in judetul Suceava. Investitia, care va include si o unitate de prelucrare a lemnului, este estimata la 30-35 de milioane de euro, valoarea finala depinzand de pretul de achizitie al terenului", a declarat pentru ZF Transilvania Niels Kjeldsen, directorul general al Swedwood Romania.

In prezent compania detine o fabrica de mobila la Siret, in judetul Suceava, unde se produce mobilier masiv din panouri, intreaga productie fiind exportata catre magazinele Ikea din intreaga lume.

Constructia fabricii a fost finalizata in 1999, cu o investitie de aproximativ 12 milioane de euro.

Luna trecuta, compania a finalizat o investitie de peste 300.000 de euro pentru instalarea unui sistem antiincediu.

Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat anul acesta producatorul de mobilier a fost legata de aprovizionarea cu materie prima.

"In primele luni ale acestui an ne-am confruntat cu probleme legate de aprovizionarea cu materie prima din cauza intarzierii punerii in proprietate a detinatorilor de paduri. Am fost nevoiti chiar sa importam lemn din Ucraina", a mai spus directorul general Swedwood Romania.

"Cu toate acestea, noi suntem avantajati de locatie, avand in vedere ca judetul Suceava este pe primul loc in ceea ce priveste exploatarea si industrializarea lemnului", a mai spus Niels Kjeldsen.

Swedwood Romania a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de aproximativ 15,6 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de 2003. Oficialul Swedwood Romania nu a dorit sa faca precizari privind asteptarile financiare ale companiei pentru anul in curs, precizand doar ca afacerile sunt in crestere.

Compania face parte din Swedwood International, grup industrial infiintat in 1991 si care produce mobilier pentru Ikea. Swedwood International are peste 9.500 de angajati si detine 33 de unitati (productie de mobila, productie de panouri si gatere) localizate in 11 tari. Valoarea cumulata a productiei depaseste 500 de milioane de euro, din care fabrica de la Siret realizeaza 2,2%.

Pentru cel mai mare retailer mondial de mobila, Romania inseamna 40 de furnizori de mobila, decoratiuni interioare sau ornamente si o fabrica proprie care livreaza anual magazinelor Ikea produse in valoare de peste 80 de milioane de euro.

Atras in Romania de forta de munca nu foarte scumpa, dar si de materia prima abundenta, grupul suedez Ikea, cu o cifra de afaceri anuala de peste 13 miliarde de euro, investeste doar in productie, partea de retail nefiind inca luata in calcul.

In tarile vecine, gigantul suedez este prezent cu magazine de mai bine de zece ani. In Polonia, spre exemplu, Ikea are deja sapte magazine, trei in Republica Ceha, doua in Ungaria si unul in Slovacia. In Bulgaria, Serbia si Ucraina nu a intrat inca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO