Prima pagina

Ion Popa a plecat de la Petrom

06.02.2003, 00:00 869

Dupa 12 ani, era Ion Popa se incheie pentru compania romaneasca a petrolului. Ministrul industriilor si resurselor, Dan Ioan Popescu, a aprobat ieri demisia lui Ion Popa din functia de director general al SNP Petrom, in locul caruia a fost numit Gheorghe Constantinescu, fostul director general al rafinariei Petrobrazi.
"Cand am venit in 1992 am stiut ca odata si odata o sa plec - motiv pentru care nici nu mi-am luat casa in Bucuresti", a declarat Popa. "Nu sunt un om bogat acum, la plecare", a precizat el. Totusi, desi ploiestean, Popa ramane cu serviciul in capitala, o data ce a acceptat oferta de a deveni consilier al premierului Nastase.
Pe de alta parte, fostul director al Petrom spune, suprinzator, ca n-a dorit sa fie director in timpul operatiunii de privatizare. "Vine privatizarea si nu vreau sa fiu implicat. N-am vrut si nu vreau. Nu pentru ca n-as fi de acord cu ea. Este o idee buna si nu este o alta solutie - toti ceilalti operatori din sistem sunt privati" spune Popa. El adauga: "Nu vreau sa fiu printre cei care decid in privatizare. Datoria mea era sa am grija sa fac o societate puternica", a conchis el.
 "Am aprobat demisia lui Ion Popa din functia de director general al Petrom, pe care dumnealui a solicitat-o din motive medicale. Nu este vorba de nici o destituire, ci repet, de o demisie. Acesta (n.red. - Popa) era bolnav de mai multe luni, ma si mir cum a rezistat pana acum", a declarat Dan Ioan Popescu, ministrul industriilor si resurselor. In interviul acordat ZF, Popa nu a mentionat motivele medicale. El a spus ca vrea sa dedice mai mult timp familiei si ca, in general, isi doreste o viata mai relaxata. Popa a ramas deocamdata in Consiliul de Administratie al Petrom. "In urmatoarele zile va fi analizata si posibila retragere din celelalte functii pe care Popa le mai ocupa, respectiv cea de presedinte al Consiliului de Administratie si de membru in Comisia de privatizare a SNP, conform Ordonantei de Urgenta 172/2002", spune Dan Ioan Popescu.
Demisia directorului general al companiei a afectat evolutia actiunilor Petrom la Bursa. Dupa un inceput linistit de sedinta, in care actiunile au fluctuat intre 1.240 si 1.260 lei/actiune, cotatiile s-au inscris pe o panta descendenta. Conducerea Bursei a luat decizia de a suspenda actiunile de la tranzactionare cu 20 de minute inainte de inchiderea sedintei, cand era evident ca actiunile vor cobori sub 1.200 de lei. Pretul ultimei tranzactii, de 1.200 lei/actiune a fost cu aproape 5% mai mic fata de marti. Actiunile vor fi reluate la tranzactionare cel mai probabil astazi.

Si totusi, de ce-a plecat?
Surse din industria petroliera au pus plecarea lui Popa din fruntea Petrom mai mult pe seama disputelor cu oficiali romani pe tema unei datorii a rafinariei RAFO, aflata in proprietatea omului de afaceri Corneliu Iocubov, catre SNP.
Rafinaria moldoveana s-ar afla, conform acelorasi surse, in atentia omului de afaceri Ovidiu Tender, care ar discuta preluarea RAFO prin preluarea creantei. Datoriile se ridica la 1500 de miliarde, iar maine, CA al Petrom va discuta daca va accepta ca Tender sa preia datoriile RAFO. Conform lui Popa, exista varianta ca Tender sa plateasca prin contravaloarea lucrarilor pe care le executa pentru Petrom. Mai ales ca firma Prospectiuni S.A., firma din grupul Tender are practic un monopol in domeniul prospectiunilor geologice, si contracte banoase cu Petrom. Popa a negat speculatiile ca n-ar fi fost de acord cu aceasta operatiune,ansa demisia lui survine cu doar o zi inainte de decizie. "Cererea de preluare a creantelor de la RAFO se discuta maine. Urmam o procedura folosita si pana acum, au mai fost asemenea tranzactii si nu cred ca va fi o problema. Merg si eu in Consiliul de Administratie, avem si un reprezentant al BERD, nu sunt suspiciuni. Datoria va fi consolidata in dolari" declara Popa. El adauga ca daca Tender preia plata datoriilor, exista o sansa ca ele sa fie pana la urma rambursate. Cat priveste preluarea RAFO, Popa e evaziv: "nu stiu ce contract are Tender cu RAFO."
Ovidiu Tender, care controleaza grupul de firme Tender, nu a comentat posibila implicare la Rafo prin preluarea unei creante a Petrom asupra Rafo. El a spus doar ca "se pune problema stabilirii unor relatii comerciale intre Rafo si Tender".
Nici reprezentantii Rafo nu confirma informatiile care au circulat ieri in piata. "Avem relatii comerciale cu grupul de firme Tender, dar cred ca informatiile privind preluarea Rafo de catre aceste companii sunt fabulatii. Societatea noastra foloseste doar capacitatea grupului Tender de desfacere a unor produse pe piata romaneasca. Avem si relatii de finantare, menite sa imbunatateasca situatia capitalului de lucru al Rafo. De aici pana la preluare, insa, e distanta mare. O eventuala astfel de miscare nu ar putea avea loc, cred, si pentru ca Rafo are inca datorii catre stat" spune Toader Gaureanu, director general Rafo. El stie de datorii mult mai mici decat cele de care vorbeste Popa. "Avem datorii catre Petrom insa nu ating valoarea de 1.000 de miliarde de lei in nici un caz. Sunt datorii curente, conform contractului pe care il avem cu societatea. In ultimul timp am purtat chiar discutii pentru a gasi o solutie sa platim mai repede, pentru a beneficia si de preturi mai bune"
"Nu cred ca domnul Iacobov este dispus sa cedeze controlul Rafo. Sau, cel putin, eu nu am participat la nici o discutie in acest sens" - adauga Gaureanu, director general Rafo.

Director sub sapte guverne
Anul trecut, Ion Popa a devenit si presedintele Consiliului de Administratie al Petrom, cea mai mare companie de pe piata romaneasca, dupa retragerea lui Iulian Gradisteanu, care ocupa si functia de director al Directiei Petrol, Gaze si Energie din Ministerul Industriei si Resurselor.
Putini directori de companii de stat se pot lauda cu performanta lui Ion Popa, care a fost, practic, omul care a reprezentat petrolul romanesc in ultimul deceniu. Popa a preluat conducerea fostei regii autonome Petrom la infiintarea acesteia, in 1991, dupa ce a lucrat la Petromar, care opera platformele de foraj marine, a fost profesor la institutul de petrol din Ploiesti si a activat la o companie din Italia. Regia a administrat, dupa defiintarea fostului minister de specialitate, mostenire a regimului comunist, zacamintele de petrol din Romania si a reusit sa stopeze declinul cantitatilor de tietei extrase, mentinand productia nationala la o medie de 6,5 milioane de tone anual. Actuala Societate a Petrolului Petrom a fost infiintata in septembrie 1997, prin comasarea rafinariilor Arpechim si Petrobrazi, a Competrol Bucuresti si a celor 40 de unitati PECO judetene, a operatorului Transpeco si a unor ramasite din fosta Companie Romana de Petrol - Rafirom Bucuresti, PECO Bucuresti.
Personalitate destul de discreta, fara o prezenta publica pregnanta, Popa a stiut sa se plieze si sa se adapteze tuturor regimurilor politice si conducerilor ministeriale cu care a colaborat. A rezistat sub ministri de care putina lume isi mai aduce aminte astazi, cum sunt Dumitru Popescu si Alexandru Stanescu din cabinetul Nicolae Vacaroiu. Calin Popescu Tariceanu este in schimb ministrul industriei care a infiintat actuala SNP si care l-a adus pe Popa in lumina reflectoarelor, compania capatand o anvergura internationala.    
Ultimii ani au reprezentat pentru Popa o perioada de expansiune, influentata, totusi de mediul de afaceri romanesc. Adica fara "agresivitatea" companiei ungare MOL, de exemplu. Totusi, Petrom a intrat pe piata din Ungaria, in Republica Moldova sau in spatiul fostei Iugoslavii, a concesionat perimetre  petroliere in Kazahstan si lucreaza in India sau in Golful Persic.
Varful mediatic al carierei directorului Ion Popa s-a consumat in vara anului 2000, cand acesta a fost arestat de procurori din Parchetul Braila,  in legatura cu un prejudiciu inregistrat la sucursala Petrom din Braila. In apararea directorului general al Petrom au sarit atunci ministrul Radu Berceanu si alti oficiali guvernamentali. Mai mult, Berceanu a avut dispute pe tema aducerii lui Popa la Braila cu secretarul de stat Flaviu Baias din ministerul justitiei in plina sedinta de Guvern. Arestarea lui Popa a anulat intalniri de afaceri si a oprit pentru moment discutiile incepute intre SNP si ING Barrings in vederea contractarii unui imprumut sindicalizat in valoare de 75 de milioane de dolari, de pe piata financiara internationala. Dupa circa o saptamana Popa a fost eliberat.
Popa a evitat sa finalizeze si o afacere cu Enron, defunctul gigant la energiei din Statele Unite. In anul 2000 Petrom si Enron au format o companie denumita Petrom Enron Gaz SRL, pentru comercializarea unei parti din gazele naturale extrase de Petrom. Dupa un an, Popa a solicitat adunarii generale a actionarilor Petrom sa aprobe incheierea colaborarii cu partea americana, in urma nerespectarii de catre aceasta a obligatiilor contractuale privind achizitionarea de gaze naturale din import.
De remarcat si buna intelegere care l-a legat pe Popa de seful sindicatului din Petrom, Liviu Luca. Compania nu s-a confruntat cu miscari sindicale de amploare, iar angajatii Petrom, cu influentul Liviu Luca, mai mult afacerist decat sindicalist, in frunte, au ajuns sa cumpere pachete destul de importante de actiuni de la propria societate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO