Prima pagina

Isarescu: Nu putem trai de pe o zi pe alta prin imprumuturi de la banci

27.06.2008, 14:35 12

Viteza de de dezvoltare a creditului de consum este excesiv de ridicata si devine riscanta atat pentru banci, cat si pentru macroeconomie, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

"Este extrem de ingrijorator sa aud ca se iau credite pentru ca omul nu are cu ce sa plateasca intretinerea. Creditul e luat pentru a fi dat inapoi, si cu dobanda, care nu e nemiloasa. Din acest punct de vedere, creditul trebuie sa acopere un dezechilibru temporar, insa daca devine permanent toata lumea trebuie sa aiba de gandit", a continuat Isarescu.

El a mentionat ca banca centrala nu vizeaza o stopare sau o scadere a creditelor, ci o dezvoltare a acestora "in zona de normalitate".

"Romania s-a apropiat de zona de normalitate, aceasta fiind rata intre creditul neguvernamental si PIB, de circa 40%, nivel unde se situeaza si Polonia. In unele state din Europa aceasta este mai ridicata, de aproape de 100%, dar noi si polonezii ne aflam in partea de jos, media europeana fiind totusi de 55-60%", a explicat Isarescu.

Seful bancii centrale a aratat ca riscul creste o data cu viteza dezvoltarii segmentului de creditare, iar bancile fiind interesate sa obtina profit, subestimeaza riscul de multe ori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO