Prima pagina

Martini renunta la imbutelierea in Romania

17.09.2004, 00:00 151

Bacard-Martini, numarul doi pe piata mondiala a bauturilor spirtoase, a renuntat recent sa mai imbutelieze in Romania vermutul Martini vandut pe piata romaneasca si a trecut pe importuri direct din Italia. Bautura era adusa in vrac din Italia si era imbuteliata la o facilitate amplasata intr-o zona defavorizata din Valea Jiului.
Surse din industria bauturilor spun ca decizia vine ca urmare a lipsei de incredere a consumatorului roman de Martini in celebrul vermut italian, care timp de doi ani de zile a fost imbuteliat la Petrosani de o firma detinuta de actualul importator si reprezentant exclusiv pe piata romaneasca, compania bucuresteana Lerida.  Lerida este cel mai mari importator de vinuri straine in Romania. Aceleasi surse sustin insa ca Lerida asteapta decizia Executivului de eliminare a taxelor vamale pentru importurile de bauturi, avand in vedere ca acestea au inceput sa fie eliminate la vinurile linistite, de exemplu. Eliminarea taxelor vamale va duce la o apropiere a preturilor dintre brandurile locale si cele internationale.
Bacardi-Martini produce vermutul Martini in Italia, iar Romania si Ungaria erau singurele tari din afara Italiei unde imbutelia aceasta bautura. Martini este obtinut dintr-un vin alb sec obtinut din struguri din regiunile Romagna, Puglia si Sicilia care trec printr-un procesa de macerare, distilare si invechire.
Piata de vermut s-a ridicat anul trecut la circa 4 milione de sticle (8-10 milioane de euro), iar principalii competitori ai Martini care a detinut aproape 30% din piata sunt Cinzano - detinut de grupul italian Campari, Garrone - al unor investitori italieni grupati in Romanian Drinks Service, Angelli - al producatorului Astese Production preluat recent de nemtii de la Henkell&Soehlein si mai recent Cin-Cin al Karom Drinks detinut de un al concern german: Schloss Wachenheim.
Piata a fost constanta in ultimii doi ani, si acelasi trend este estimat si pentru acest an. Romania are o cultura in consumul de vermuturi - , fiind o bautura dulce care place in special femeilor. Lerida importa, de anul trecut, pe piata romaneasca si bauturile tip ready-to-drink Bacardi Breezer. Aceasta piata este destul de mica, dar concurenta a devenit puternica dupa ce pe piata au mai aparut brannduri puternice: Smirnoff Ice, Campari Mix si Gordon Spice.
Grupul Bacardi-Martini produce rom Bacardi, vermut Martini, ginul Bombay Sapphire, vinul spumant Martini Asti si bauturile ready-to-drink Bacardi Breezer, Bacardi Breezer Twist, Kalyr si Bacardi & Cola.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO