Prima pagina

O fabrica de bani in locul celei de bere

27.02.2001, 00:00 69



Dupa ce in urma cu doi ani a cumparat Bere Malt Oradea de la Fondul Proprietatii de Stat, omul de afaceri Alexander Mudura a ajuns la concluzia ca nu poate face fata concurentei in domeniu.

Fabrica avea pierderi, retehnologizarea l-ar fi costat cam 30 de miliarde de lei si nici nu avea siguranta ca si-ar putea recupera investitia.

Astfel a decis sa demoleze fabrica iar in locul ei sa construiasca un complex comercial si unul de agrement ale caror costuri se ridica, potrivit lui Mudura, la circa 4.000 de miliarde de lei.

Proprietarul fostei fabrici de bere sustine ca investitia se va derula in doua etape si va fi finantata de Plazza Invest, o societate pe actiuni, pe care a infiintat-o in acest sens.

El a declarat ca a cooptat in firma investitori romani si straini care au capitalul necesar pentru derularea in conditii bune a proiectului.

"Cum nu avem intreaga suma, s-a pus problema unui credit bancar care se va recupera in timp", spune Mudura.

In prima faza, se va construi centrul comercial, care va cuprinde si un cinema multiplex cu sase sali de proiectie, restaurante, cofetarii, sali de jocuri, o sala de bowling, dar si un salon de coafura, un oficiu postal, bancomate si farmacii.

"Constructia propriu-zisa va costa circa 20 de milioane de dolari, iar complexul este proiectat pe o suprafata de 4.500 de metri patrati.

Problema a fost sa gasim o firma care sa ofere produse de calitate, la preturi care sa fie accesibile oradenilor. Suntem in discutii avansate cu societati de profil din Austria si Anglia si ne-am propus sa-l inauguram la 1 septembrie 2002", spune Mudura.

In paralel cu constructia centrului comercial, se va derula si cel de-al doilea proiect al omului de afaceri: centrul sportiv si de agrement.

"Noi vom oferi servicii la standarde internationale. Vom construi un hotel de 4 stele cu 140 de camere. Avem deja trei lanturi hoteliere care se intereseaza de investitia noastra.

Este prevazuta si o sala polivalenta cu un bazin olimpic, respectiv un patinoar acoperit unde sa se poata organiza si concerte", a mai declarat omul de afaceri.





Proiecte mari pentru un mic oras de provincie



In 1999, cand a cumparat actiunile Fabricii de bere de la Fondul Proprietatii de stat, Alexander Mudura avea intentia sa duca traditia berii oradene mai departe. Curand insa si-a dat seama ca acest lucru este imposibil.

Capitalul social era de 10 miliarde de lei, datoriile de trei ori pe-atat, iar la fiecare litru de bere, de calitate oricum indoielnica, se pierdeau 380 lei. Mentinerea activitatii ar fi fost un act sinucigas.

Desi, in mare parte, creditorii au fost platiti, retehnologizarea ar mai fi insemnat inca 30 miliarde lei investite, fara a avea siguranta amortizarii. "Piata romaneasca a berii este suprasaturata.

Exista firme multinationale cu care ne-ar fi fost aproape imposibil sa concuram", declara patronul. In consecinta, Mudura a hotarat sa demoleze tot si sa construiasca cele doua complexe.

In urma cu cateva zile, firma Plazza Invest a semnat contractul cu o firma de constructii. Planul urbanistic de detaliu al centrului fiind aprobat deja de Consiliul local, constructia poate incepe in momentul in care terenul va fi eliberat de ramasitele fabricii de bere.



A plecat cu sase camasi...

In varsta de 62 ani, Alexander Mudura este printre putinii oameni de afaceri romani care au avut curajul ca, la 43 de ani, sa-si ia viata de la inceput.

A fugit din Romania, in 1982, cu sase camasi in geamantan si s-a stabilit in Germania. Dupa un an era deja student la o facultate de studii economice si lucra ca hamal in gara pentru a se putea intretine. In 1987 si-a infiintat propria sa firma, Mudalex GmbH, si s-a lansat in afaceri.

"A fost o intamplare fericita. In decembrie 1988, mi-am petrecut sarbatorile la niste prieteni din Ungaria. La supermarketul de unde am cumparat cadourile pentru ei, firma Ferrero facea reducere la ouale Kinder-Surprize.

Am luat doua cartuse. Dupa ce unul l-a impartit la copii, iar prietenul meu m-a intrebat daca il poate vinde pe celalalt la buticul pe care il avea. In jumatate de ora s-au vandut toate.

Asa mi-a venit ideea sa le propun celor de la Ferrero sa fac distributia produselor in Europa de Est. Dupa lungi tratative, au acceptat", spune Mudura.

Printre cele mai cunoscute produse ale companiei Ferrero Roche se numara celebrul Tic Tac, crema de ciocolata Nutella si bomboanele Rafaello.



Magnatul jucariilor Ferrero

In 1993, Alexander Mudura s-a intors in Romania si a infiintat firma Romexa SA, cu obiecte de activitate comertul cu produse alimentare si productia.

Deja avea firme in mai multe tari din Europa si in Statele Unite. Pe langa distributie, firmele lui Mudura au preluat productia de ambalaje pentru jucariile din dulciurile Ferrero si ansamblarea micilor surprize.

Patronul spune ca anul trecut a livrat 150 milioane de jucarii iar pe 2001 a primit comanda dubla. Motiv pentru care, pe langa fabrica din Ungaria, el a decis sa construiasca una si in Romania.

"Cantitativ ar fi vorba de 300 de camioane de 22 tone, pline cu jucarii, motiv pentru care am marit capacitatea fabricilor existente si am inceput constructia unei fabrici si aici, in Romania.

Aceasta se va construi tot in Bihor, in apropierea comunei Santion si va asigura 1.000 de locuri de munca". Se preconizeaza ca ea sa si produca jucariile Kinder, nu doar sa le ansambleze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO