Prima pagina

Pe frontul piscinelor situatia e cam albastra

15.06.2001, 00:00 62



Pentru unii, vestea ca intr-o tara atat de saraca se fac totusi 100 de piscine pe an ar putea parea o ironie tragica. Pentru altii insa, e un semn al normalitatii indelung asteptate.

Spre deosebire de o masina de lux, piscina nu poate fi aratata decat unui numar mic de oameni - lucru care ar putea explica de ce acest accesoriu de lifestyle e mai putin raspandit decat automobilele cu mult mai scumpe.

La fel ca si francezii, romanii considera piscina un produs de lux. De aici incolo, incep diferentele dintre modesta noastra piata si una dintre cele mai infloritoare afaceri de profil din Europa.

Piscinierii din Romania nu obtin mai mult de 2 mil. $ din vanzarea produsului - livrand cu putin peste o suta de bucati pe an. In Franta, acesta este numarul de piscine executate zilnic.

De ce atat de putin ? Evident, banii sunt o explicatie. Cele mai ieftine exemplare, cele executate din polipropilena, costa 2.000 $. Pretul unei piscine de lux poate sari de 15.000 $. Adaugati la aceasta faptul ca o piscina cere intai de toate o curte mare.

"Piscinierii sunt ca si lautarii : adica de doua feluri - unii construiesc piscine pentru ca se pricep la asa ceva si spun cum trebuie intretinuta calitatea apei, altii stiu ca pot face bani frumosi si construiesc "dupa ureche", fara sa spuna clientilor cum poti avea o apa curata poate pentru ca nici ei nu stiu", spune Marcel Toader, patronul unui club privat cu piscina.

"Romanii prefera piscinele cu forme rotunjite, spre deosebire de francezi sau germani care le cumpara mai ales pe cele de forma rectangulara.

Consumatorii romani sunt, de asemenea, mari amatori de piscine cu profil de fund familial care prezinta o adancime variabila spre deosebire de nemti care nu agreeaza in mod deosebit sariturile si aleg piscinele cu profil de fund plat", a declarat pentru Ziarul Financiar Cristina Grigorescu, director executiv la Kasta Metal, unul dintre producatorii de piscine.

Cele mai multe comenzi pentru piscinieri vin din partea persoanelor cu venituri mari, iar pe segmentul de piscine publice apar solicitari din partea hotelurilor, a centrelor de sanatate sau a unor cluburi sportive.

Singurele piscine MADE IN ROMANIA sunt cele executate din beton, celelalte tipuri - modulare (din module de otel galvanizat), din polipropilena sau din fibra de sticla sunt practic asamblate in tara, componentele fiind aduse din import.

Piata interna ofera clientilor piscine pentru resedinte particulare si piscine publice. Cele mai multe raman un secret bine pazit de gardurile inalte ale vilelor din jurul Bucurestiului.



Cat ar fi de mica, si piata piscinelor este piratata

In Romania, nu se vand mai mult de 100 de piscine in fiecare an, fata de 250.000 de bucati pe an in SUA sau 175.000 in Canada. Daca in Occident, clasa persoanelor cu venituri mari si mijlocii este puternic reprezentata printre consumatori si este intr-un trend crescator, iar constructia de piscine are o oarecare traditie, la noi situatia piscinelor este "albastra".

Cumparatorii de piscine sunt o lume aparte. ?in mult la intimitate, iar piscinierii nu renunta la confidentialitate nici cand este vorba de a afla cat de multumit este clientul de produsul cumparat. ai totusi...

"Anul trecut, in luna iulie, mi-am cumparat o piscina modulara cu o lungime de 8 m, avand o suprafata de 33 mp. M-a costat peste 6.000 $, pe care i-am platit pe loc.

Mi-am cumparat piscina pentru ca este foarte relaxant sa poti sa inoti sau pur si simplu sa stai in apa atunci cand ai chef. E greu de descris sentimentul pe care-l ai atunci cand ai propria piscina. Este ceva de care ai nevoie in intimitate -este poate cel mai important lucru", spune un proprietar de piscina.

Primii operatori specializati au aparut dupa 1996. Pana atunci, singurii "furnizori" au fost companiile de constructii, care "pirateaza" in continuare piata, dupa opinia companiilor specializate.

In prezent, pe piata activeaza companii specializate precum Kasta Metal, Maria Design, Avi SRL, Bleu Ciel, Resing (toate din Bucuresti), Hyparion Cluj Napoca, Pool Control Oradea, Ani - Co - Trans Targu Mures.

Potrivit specialistilor, piscinele fac parte din gama produselor de relaxare, alaturi de saune si SPA - uri (cazi cu hidromasaj - numite si minipiscine).

Printre pionierii acestui tip de business in Romania s-a numarat compania Kasta Metal, infiintata in 1994 ca societate cu capital integral romanesc, a carei principala activitate era furnizarea de pompe si echipamente pentru filtrarea si potabilizarea apei.

In noiembrie 1995, compania a testat piata prin prezentarea unei pompe de piscina marca Sta-Rite la o expozitie de pompe si filtre de piscine, organizata la Timisoara.

"Ideea a avut un succes la care nu ne asteptam. Unii vizitatori nu numai ca au recunoscut pompa de piscina, dar ne-au intrebat daca vindem si piscine, daca putem sa construim piscine. Atunci ne-am hotarat sa invatam totul despre piscine si sa atragem si alti antreprenori in domeniu, organizand un seminar cu specialisti straini", spune Cristina Grigorescu, reprezentantul firmei Kasta Metal.

Pana la sfarsitul anului trecut, Kasta Metal a vandut 150 de piscine. In 2000, firma a vandut 39 de bucati in valoare de 900.000 $, estimarile pentru 2001 fiind "optimiste".

Preturile variaza intre 6.000 $ si 12.000 $ pentru piscinele supraterane (instalate pe suprafata solului), cele a€oingropate" depasind 15.000 $. Piscinele sunt de tip modular - format din module (bucati) de otel galvanizat, garantia pentru structura piscinei ingropate fiind de 20 de ani, in cazul celei supraterane - 10 ani.

In ceea ce priveste tratamentul de intretinere a apei, calitatea apei difera in functie de temperatura exterioara, numarul de persoane care folosesc piscina si conditiile climaterice.

Potrivit celor de la Kasta Metal, apa trebuie tratata cu tablete de clor si substante antialge, costul tratamentului pentru un sezon de vara fiind intre 2 si 10 mil. lei.

Echipamentele de pompare, filtrare si recirculare a apei sunt la randul lor garantate pe o perioada de un an, ele fiind incluse in pretul piscinei, ca si manopera -partea de instalare a piscinei la domiciliul clientului.

"Varful vanzarilor se inregistreaza in lunile mai - iulie si septembrie- octombrie", spune Grigorescu.

In ceea ce priveste repartitia geografica vanzarilor, "peste 80% din volumul este concentrat in capitala si zonele limitrofe ale acesteia", spune un piscinier de la Targu Mures.

Dar toti consumatorii sunt multumiti ? La asa vanzari de mici, nici reclamatiile nu se arata. Potrivit Inspectoratului pentru protectia consumatorului, a fost inregistrata o singura reclamatie prin 1997, care acuza o intarziere instalarii unei piscine. Motivul a fost acela ca nu sosisera componentele piscinei in tara, fiind vorba de un importator.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO