Prima pagina

Producatorul Luminarc vrea Fabrica de Sticla Avrig

15.04.2004, 00:00 519





Compania franceza din domeniul sticlariei ARC International, producator al sticlariei Luminarc vrea sa preia prin intermediul unui vehicul de investitii inregistrat in Romania, societatea Fabrica de Sticla Avrig. Valoarea ofertei de preluare urmeaza sa se ridice la cel putin doua milioane de dolari.



Vehiculul de investitii este Soare Glass Invest, al carei capital este controlat in proportie de peste 99% de JD Durand Industries, compania producatoare de sticlarie de lux a grupului Arc si de o societate inregistrata in Marea Britanie, Vois Glass. Compania Arc International este o afacere de familie cu capacitati de productie in Franta, Statele Unite, Spania si China. Compania este prezenta pe piata romaneasca cu prin marca de pahare si farfurii Luminarc, produse fabricate insa in strainatate, cu priza la consumatorii romani.



Pana la inchiderea editiei, reprezentantii Soare Glass Invest nu au putut fi contactati.



Oferta pentru fabrica de sticla din Avrig se va adresa in principal salariatilor, care detin un pachet de 66% din actiuni, iar conducerea societatii nu isi exprimase pana ieri punctul de vedere privind oportunitatea ofertei, conform directorului economic al societatii Dumitru Mandeal.



Oferta va fi lansata la un pret minim de 5.045 lei/actiune, valoarea totala a actiunilor pe care ofertantul vrea sa le cumpere urmand sa fie de 68 miliarde de lei (2 milioane de dolari). Oferta, care va fi lansata in urmatoarele saptamani, va fi intermediata de societeta de brokeraj BRD Securities - Groupe Societe Generale.



Ultimele date financiare disponibile ale producatorului roman de sticlarie indica la jumatatea anului trecut o cifra de afaceri de 55,5 miliarde de lei si un profit de 1,7 miliarde de lei, fara modificari semnificative fata de perioada similara a anul anterior. Fabrica de Sticla Avrig avea peste 850 de angajati.



Actiunile societatii sunt listate la Bursa Electronica RASDAQ, unde lichiditatea a fost extrem de redusa in ultimele luni, ultima tranzactie de pe piata fiind realizata la 3.500 lei/actiune. Ultima tranzactie importanta pe piata romaneasca a sticlariei dateaza de la inceputul anului trecut cand compania greceasca Yioula Glassworks a preluat pachetul majoritar de la Stirom Bucuresti.



Interesul pentru industria romaneasca a sticlariei si a produselor din sticla este puternic, avand in vedere buna reputatie de care s-au bucurat ani la rand producatorii autohtoni. In ultimii ani, piata romaneasca a fost tinta unor proiecte de tip greeenfield (constructie de la zero) din partea grupului britanic Pilkington, care era interesat pana anul trecut de o investitie de pana la 100 mil. euro. Grupul francez Saint Gobain a anuntat la inceputul acestui an ca va investi peste 100 mil. euro in construirea unei fabrici de geamuri float la Calarasi.



Piata sticlei, produs cu o valoare adaugata mare pe piata internationala, este de asteptat sa devina din ce in ce mai interesanta pe masura ce aderarea Romaniei la Uniunea Europeana se apropie.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO