Prima pagina

"Motanul" lui Kober ataca piata centralelor termice

22.04.2004, 00:00 322



Grupul Kober, unul dintre liderii pietei interne de lacuri si vopsele, estimeaza o triplare an a vanzarilor de centrale termice in acest an, avand ca tinta o valoare de 10,5 mil. euro, a declarat pentru Ziarul Financiar Mariana Kober, manager executiv comercial al diviziei de centrale termice Motan din cadrul grupului Kober.



Grupul Kober, cu afaceri prognozate la 40 milioane euro in 2004, a intrat pe piata centralelor termice inca de la finele anului 2002, fiind primul producator autohton pe o piata dominata de importatori, estimata la 170 - 190 mil. euro anul trecut.



Aurel Kober, fost inginer la Severnav Turnu Severin, s-a lansat in afaceri pe cont propriu in 1991, si a construit de la zero grupul Kober, afacere impartita de acesta (95% din actiuni) cu sotia sa, Mariana Kober (cu o participatie de 5%). Dupa ce a reusit sa impuna ca brand autohton pe piata romaneasca marca de vopsele Kober, antreprenorul din Turturesti (langa Piatra Neamt) vrea sa faca din centralele Motan un alt brand pe piata centralelor termice.



Grupul Kober, care merge pe profit inca de la infiintarea sa, dupa cum sustine insusi fondatorul afacerii, concureaza pe piata cu marci internationale puternice precum Vaillant, Ariston sau Bosch, comercializate de importatori.



Prima centrala de 400 kw care a fost produsa de Kober la Turturesti (judetul Neamt) s-a realizat in 1993, insa abia in 1999 au fost achizitionate spatii cu o suprafata de 5 hectare la Vaduri (localitate in judetul Neamt), care avea sa fie folosite pentru producerea de centrale murale. Tot in 1999, Kober infiinteaza la Iasi compartimentul de proiectare si conceptie electronica si echipamente pentru a cauta solutii si idei noi.



"Un studiu de piata efectuat in 2000 a relevat oportunitatea producerii centralelor temice pe piata romaneasca (desi in 2000 cererea era inca scazuta, in 2001 a avut loc o modificare radicala a pietei romanesti si a raportului cerere-oferta). Astfel s-a observat o cerere foarte mare de centrale termice, cerere care nu era acoperita pe piata romaneasca", explica Mariana Kober. Ea adauga ca din octombrie 2001 departamentul de proiectare s-a ocupat exclusiv de proiectarea centralelor termice, ce aveau sa intre pe piata in septembrie 2002.



Investitiile grupului Kober pana acum depasesc 32 mil. euro, din care circa 20 mil. euro au fost alocati fabricii de lacuri si vopsele de la Turturesti, iar circa 8 mil. euro in departamentul de cercetare si dezvoltare. Pentru centralele Motan, au fost alocate numai in perioada 2003 - 2004 pana la 2 mil. euro.



Kober vrea sa atace in forta anul acesta piata centralelor termice, intentionand sa lanseze modele care se adreseaza nu numai clasei economice, ci si celor cu venituri medii si mari.



"Am identificat mai multe oportunitati pe piata acestor produse: in primuil rand exista un segment in crestere reprezentat de populatia care se debranseaza de la reteaua de termoficare, investitia in centrala recuperandu-serapid. Apoi sunt romanii pentru care confortul nu mai este un lux, carora ne vom adresa cu centrale mai sofisticate, adaptate celor mai noi descoperiri tehnologice", explica Mariana Kober.



Aurel Kober estimeaza valoarea afacerii sale la 35 - 40 mil. euro si afirma ca nu vrea sa o vanda, pana acum refuzand deja o oferta din partea unui investitor israelian. Anul trecut, Kober isi exprimase inteersul pentru preluarea Severnav Severin, renuntand apoi definitiv la intrarea intr-o alta afacere industriala. Aurel Kober si late trei generatii din familia sa au lucrat la Severnav. Pe langa producatorul de lacuri si vopsele, familia Kober mai are in portofoliu o afacere de producere a centralelor termice Motan, precum si 90% din actiunile distribuitorului de lacuri si vopsele Pitura.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO