Prima pagina

Regele care face istorie

20.06.2001, 00:00 34



Bulgaria nu mai este aceeasi, a declarat fostul rege Simeon al II-lea, imediat dupa ce coalitia sa a castigat, la scor, alegerile parlamentare de duminica.

Victoria electorala a lui Simeon este un eveniment unic in Europa. El este primul monarh din Europa de Est care revine victorios pe scena politica a tarii de unde a fost alungat cand era copil.

Dupa numai doua luni de la intrarea sa in politica, Simeon a reusit sa obtina aproape jumatate din voturile exprimate si sa distruga sistemul bipartinic care a guvernat Bulgaria dupa caderea regimului comunist.

Este greu de spus care vor fi jocurile politice din Bulgaria in urmatoarele saptamani si, mai ales, care va fi evolutia scenei politice bulgare intr-un viitor mai indepartat. Aceste incertitudini pot fi, partial, spulberate abia dupa anuntarea numelui viitorului premier si formarea noului Cabinet.

Coalitiei "Miscarea Nationala Simeon al II-lea" ii lipseste doar un vot pentru a obtine majoritatea absoluta in viitorul Parlament. Simeon de Saxa-Coburg a anuntat ca doreste ca noul Cabinet sa fie unul de coalitie si sa includa "toate fortele parlamentare care impartasesc ideile MNS II".

Simeon este o persoana mult prea abila pentru a nu realiza ca formatiunea sa politica nu poate guverna de una singura. Fostul rege este locomotiva acestei coalitii aparute in ultimul moment, intr-o forma care sa-i permita, dupa multe peripetii, sa intre in cursa electorala.

Printre parlamentarii "Miscarii Nationale Simeon al II-lea" se gasesc tineri economisti care in ultimii ani au lucrat in strainatate, actori, ziaristi, fotomodele si persoane care sunt acuzate ca au legaturi cu structurile mafiote din Bulgaria.

Listele electorale ale acestei coalitii au suferit modificari pana in ultimul moment. Programul electoral al coalitiei lui Simeon al II-lea a fost anuntat cu mare intarziere pentru ca oamenii sai nu au avut timp sa faca cunostinta, cam asa suna un banc aparut pe piata in timpul campaniei electorale din Bulgaria.

Nucleul din jurul lui Simeon este constituit din tineri economisti, avocati si politologi care nu au nici un fel de experienta politica si care vor avea nevoie de mult timp pentru a dobandi, cat de cat, experienta la guvernare.

Coalitia grupata in jurul "Miscarii pentru Drepturi si Libertati", a etnicilor turci, a anuntat ca doreste sa intre la guvernare.

Liderul MDL, Ahmed Dogan, unul dintre cei mai abili politicieni din Bulgaria, a declarat ca a sosit timpul ca reprezentantii minoritatilor din Bulgaria sa participe la guvernare. MDL spera sa obtina un post de vicepremier, Ministerul Agriculturii si alte posturi in structura noului Cabinet.

Misiunea "Miscarii Nationale Simeon al II-lea" va fi usurata in cazul in care actualii guvernanti, Fortele Democrate Unite, vor accepta sa ramana la putere. Cabinetul Ivan Kostov este singurul Guvern bulgar dupa 1989 care si-a dus la bun sfarsit mandatul de patru ani.

Ivan Kostov este considerat cel mai bun premier din Bulgaria, dupa caderea regimului comunist, insa a devenit extrem de nepopular prin modalitatea sa autoritara de a guverna.

FDU au obtinut rezultate remarcabile in ultimii patru ani - stabilitate economica, reorientarea politicii externe a Bulgariei si accentuarea procesului de integrare in structurile europene si NATO, precum si ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii bulgari care circula in tarile Uniunii Europene - insa au transformat coruptia intr-un stil de viata.

Este binecunoscuta aroganta unor lideri ai FDU care se laudau cu ceasuri in valoare de 40.000 de DM in timp ce un milion de bulgari traiesc cu pensii lunare de 50 de marci germane.

Bulgarii au fost dispusi la sacrificii de dragul reformei, insa au observat bogatia opulenta a guvernantilor si a celor din anturajul lor. Guvernantii si prietenii lor au administrat, in ultimii patru ani, Bulgaria ca pe o mosie proprie si au acumulat averi fabuloase, intr-un termen foarte scurt.

Ivan Kostov si-a asumat responsabilitatea grelei infrangeri suferite de FDU in alegerile de duminica si a anuntat ca este dispus sa-si prezinte demisia din functia de lider al acestei coalitii. Mass-media bulgare sustin ca FDU poate ramane la guvernare, alaturi de coalitia fostului rege Simeon al II-lea, numai in cazul in care va fi aleasa o noua conducere, fara Kostov.

Exista riscul unei sciziuni a FDU in eventualitatea in care Kostov ramane lider al acestei coalitii. Presedintele bulgar, Petar Stoianov, a salutat "disponibilitatea conducerii FDU de a-si asuma responsabilitatea pentru infrangerea suferita in alegerile de duminica", declaratie care a fost perceputa ca un semnal in favoarea demisiei lui Kostov.

Relatiile tensionate dintre presedinte si premier, ambii fosti colegi in cadrul FDU, sunt de notorietate. Stoianov a anuntat ca va candida ca independent, sprijinit de FDU, pentru un nou mandat de presedinte.

Liderii FDU trebuie sa tina cont in cazul in care raman la guvernare si de jocurile politice legate de alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului.

Unul dintre scenariile lansate pe piata sustine ca FDU va ramane in opozitie pana la castigarea alegerilor prezidentiale, dupa care ar putea accepta sa intre la guvernare alaturi de coalitia condusa de Simeon al II-lea.

Liderii Miscarii Nationale Simeon al II-lea au anuntat ca negocierile pentru formarea noului Cabinet vor incepe peste doua-trei zile. Numele potentialului nou premier bulgar ar putea aduce mai multa claritate pe scena politica din Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO