Prima pagina

Scaderea populatiei pune in pericol economia

Scaderea populatiei pune in pericol economia

Click pentru imaginea marita

06.06.2007, 20:31 161

Scaderea continua a populatiei Romaniei din ultimele doua decenii va crea efecte dezastruoase in economie pe termen lung, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetari Demografice (CCD) din cadrul Institutului National de Cercetari Economice (INCE) al Academiei Romane. Studiul arata ca, din 1990 si pana in prezent, populatia Romaniei a scazut cu aproape 1,5 milioane de locuitori, adica 6,5% din total, cauzele fiind natalitatea redusa, plecarea romanilor la munca in strainatate si mortalitatea in crestere.
"Pe termen foarte scurt, de 3-4 ani, scaderea populatiei reprezinta un avantaj pentru economie, pentru ca statul va plati mai putini bani pentru asistenta sociala. Peste 20 de ani, insa, ne asteapta un dezastru, pentru ca populatia va continua sa scada, va creste ponderea persoanelor in varsta si nu vor fi suficienti bani pentru pensii", afirma Mircea Ciumara, directorul general al INCE si fost ministru al finantelor in Cabinetul Ciorbea.
Potrivit studiului CCD, pana in 2050 populatia Romaniei se va reduce cu aproape 23%, pana la 16,7 milioane de locuitori, in cazul in care fertilitatea va ramane aceeasi ca in ultimii ani, si anume de 1,3 copii la o familie. Aceste cifre sunt ceva mai optimiste decat cele furnizate de Organizatia Natiunilor Unite, potrivit carora la mijocul secolului Romania va mai avea doar 14,9 milioane de locuitori. Grav este, spun specialistii, ca ponderea populatiei in varsta va creste de la 19,3%, cat era la sfarsitul lui 2005, la 39% in 2050, ceea ce inseamna ca vor fi 85 de varstnici la 100 de adulti, fata de 34, cati sunt acum.
"Fenomenul de imbatranire este unul global, nu priveste doar Romania. Problema este cum imbatraneste populatia. De aici rezulta o serie de complicatii economice si sociale care pot fi foarte grave", sustine Daniel Daianu, fost ministru de finante si presedinte al Institutului de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare.
Mai exact, problema este deteriorarea raportului dintre populatia activa si cea inactiva. Studiul CCD estimeaza ca la jumatatea secolului 62 de batrani vor depinde de contributiile a 100 de adulti, cu 130% mai mult decat in prezent, cand 100 de angajati sustin 27 de persoane in varsta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO