Prima pagina

Telefonia semimobila, lansata la Oradea

02.07.2003, 00:00 35

Oradenii ar putea fi primii romani care vor suna local, in tara sau strainatate, la tarife reduse, prin intermediul noii retele de telefonie DECT inaugurata ieri de catre firma Atlas Telecom. Presedintele si directorul executiv Atlas Telecom pe Europa Centrala si de Est, Pompiliu S. Tripa afirma ca este si prima retea metropolitana in standard DECT din lume.Desi proiectul este deocamdata in faza de pilot, reprezentantii Atlas Telecom promit ca vor lansa varianta comerciala a serviciului in 30 de zile.
Standardul DECT (digital enhanced cordless telecommunication) este cunoscut romanilor care si-au cumparat in casa telefoane fara fir (cordless), cu care poti vorbi din orice camera. Sistemul instalat la Oradea este practic o extindere, la nivelul unui intreg oras a ariei de functionare a acestor telefoane cordless. Reprezentantii Atlas Telecom au subliniat ca nu este vorba nici de telefonie mobila nici de telefonie fixa preferand sa defineasca serviciul DECT drept “telefonie cu mobilitate limitata”. Altfel spus, utilizatorii pot folosi telefonul fara fir acasa, pe strada sau la birou din orice loc dar numai pe raza orasului Oradea. De altfel unul dintre terminalele DECT seamana perfect cu telefoanele mobile. Telefoanele DECT au aparut in urma cu 20 de ani dar functioneza pe arii restranse, in interiorul unei locuinte si intr-o raza de pana la 300 de metri.
“Credem ca vom avea tarife mai ieftine decat oricare operator si pana la jumatatea anului viitor vom avea circa 30.000 de abonati”, a afirmat Pompiliu S. Tripa.
Compania va pune la dispozitie patru categorii de abonamente iar unul dintre ele va avea inclus un numar nelimitat de minute de convorbiri in retea. Un telefon DECT va costa in jur de 50 de euro.
Operatorul de comunicatii a investit in noua retea aproximativ opt milioane de dolari si isi propune sa extinda proiectul in alte 19 mari orase din tara. Primele pe lista sunt Bucuresti, Constanta, Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov. In aceste orase serviciul DECT furnizat de Atlas Telecom va fi disponibil la inceputul anului viitor. Extinderea retelei va presupune o investitie totala de 100 milioane de euro, a precizat Pompiliu S. Tripa. Fondurile necesare investitiei vor fi asigurate in proportie de 40% din surse proprii, restul sumei provenind din imprumuturi bancare si fonduri de investitii. Obiectivul conducerii Atlas Telecom este atragerea a unui milion de clienti in urmatorii trei ani.
Reteaua inaugurata ieri de Atlas Telecom la Oradea a fost construita in colaborare cu Alcatel Romania si include sase inele de fibra optica care acopera orasul si 1.400 de celule, fixate in majoritate pe stalpii RENEL si amplasate la 200-300 de metri una de alta.
Sistemul dezvoltat de Atlas Telecom rezolva problema buclei locale, adica a legaturii intre infrastructura centrala de comunicatii si utilizatorul final.
“Romania are autostrazi cu 12 benzi (infrastructura centrala - backbone - n.r.) dar nu are bucla locala adica nu are sosele de acces la aceste autostrazi”, a explicat metaforic Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii a Camerei Deputatilor. Legatura intre terminalul telefonic si backbone se face prin radio.
Deocamdata, functionarea serviciul este posibila numai din Oradea catre alte destinatii (inclusiv interurbane si internationale) dar nu si din afara catre oras din cauza nerealizarii interconectarii cu alte retele.
Reprezentantii Atlas Telecom au precizat ca in 30 de zile se vor semna contracte de interconectare cu principalii operatori romani (RomTelecom, Connex si Orange).
Primul apel prin intermediul noii retele a fost efectuat la ANRC (Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii), presedintele organismului, Ion Smeeianu transmitand prin telefonul DECT felicitarile catre Atlas Telecom. De altfel, participarea a fost la nivel inalt, printre oficialitati fiind prezenti Varujan  Pambuccian, Bernard Moscheni, CEO la Orange si Dan Bedros, presedintele Alcatel Romania.
Atlas Telecom Network, grup international de companii cu sediu general in Miami (SUA), este un furnizor de servicii integrate in comunicatii, cu licente de operare pe cinci continente, unde insumeaza peste 60 de puncte de prezenta. Compania are o cifra de afaceri de peste 400 milioane de dolari si patru divizii specializate:  Atlas Telecom Network, Atlas Telecom Mobile, Atlas Telecom Services, Atlas Telecom Interactive.
Filiala din Romania a fost infiintata la inceputul anului 2000 si are ca actionar majoritar compania americana Atlas Telecom. Restul actiunilor sunt detinute de omul de afaceri Pompiliu S. Tripa care a fondat in 1991 prima retea CATV din Romania, la Oradea. Ulterior, Tripa a vandut reteaua de cablu TV companiei RCS. victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO