Prima pagina

Un grup indian a preluat Tubinox

17.02.2006, 21:11 125

Compania indiana Viraj Alloys Limited a preluat intregul pachet reprezentand 99,5% din actiunile producatorului de tevi Tubinox Bucuresti, detinut anterior de catre Silcotub Zalau. Tranzactia s-a realizat prin intermediul firmei Sino Investment Global Limited, inregistrata in Insulele Virgine, conform unui raport transmis de noul actionar majoritar catre piata bursiera RASDAQ. Valoarea tranzactiei nu a fost data publicitatii.

Viraj Alloys face parte din Viraj Group, companie indiana cu operatiuni in industria siderurgica. Viraj Group exporta in peste 60 de tari si are o cifra de afaceri anuala de peste 100 de milioane de dolari.

Reprezentantii celor doua parti implicate in tranzactie nu au putut fi contactati pentru a oferi informatii suplimentare.

Grupul Tenaris, actionarul majoritar al Silcotub, a renuntat la Tubinox dupa ce la inceputul anului trecut anuntase ca intentioneaza sa investeasca un milion de dolari in aceasta societate.

Tenaris a preluat in 2004 societatea Tubman International, care detinea pachetul majoritar de actiuni la Silcotub Zalau si Laminorul Braila. Silcotub detinea la acea data pachetul majoritar de actiuni la Tubinox Bucuresti, pe care l-a preluat de la AVAS in septembrie 2003, in cadrul unei tranzactii in valoare de 1,95 milioane de euro.

Cu toate acestea, conform raportarilor existente pe RASDAQ, actionarul majoritar al Tubinox este AVAS, transferul de proprietate asupra pachetului majoritar nefiind inregistrat in Registrul Actionarilor (RRA).

In plus, Silcotub a raportat in august 2005 desfiintarea de drept a contractului prin care a preluat de la AVAS pachetul majoritar al Tubinox Bucuresti ca urmare a neindeplinirii in termen a unor clauze contractuale, Tenaris aratandu-se dispusa sa renunte la compania bucuresteana.

Tubinox a realizat in primele noua luni ale anului trecut o cifra de afaceri de 325.000 de lei (90.000 de euro), de trei ori mai mica decat in perioada similara a lui 2004, inregistrand pierderi de 2,96 milioane de lei (0,81 milioane de euro). Compania nu a reusit sa obtina profit in ultimii sase ani.

Mai multe companii indiene sunt interesate sa investeasca in Romania. Compania indiana din domeniul IT Wipro ar fi interesata sa investeasca 250 mil. euro intr-un call-centre in Bucuresti, iar Mahindra & Mahindra a castigat licitatia pentru preluarea uzinei Tranctorul Brasov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO