Prima pagina

Valeriu Stoica revine pe scena cu o propunere soc - fuziunea PNL-PD

16.07.2004, 00:00 15

Fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica, a revenit pe scena publica odata cu lansarea unui proiect personal privind fuziunea dintre PNL si PD, - angrenate astazi in alianta electorala D.A. PNL-PD - si transformarea noii structuri intr-un partid popular, de centru-dreapta.
Ideea  a fost respinsa categoric de liderii celor doua formatiuni, Traian Basescu si Theodor Stolojan. Alianta are acum alte prioritati, trebuie sa se concentreze pe alcatuirea proiectului de guvernare, pe campania electorala si nu are nevoie de experimente noi, spun liderii aliantei.
Concret, Valeriu Stoica propune - a spus ca este un proiect personal, dar ca a discutat inainte de lansarea lui cu Stolojan si Basescu - ca cele doua partide sa se unifice. Aceasta unificare ar urma sa se faca in doua etape. O unificare, la nivel politic, pana la alegeri. Nu s-ar modifica, in acest caz, datele deja convenite in protocolul de alianta, de pilda ponderea fiecarui partid pe listele electorale comune. Singura schimbare ar fi ca alianta va merge in alegeri ca partid, si nu ca alianta.
Dupa alegeri, fie ca ele sunt castigate sau pierdute de catre alianta, ar urma procesul de unificare a structurilor. Acesta ar putea dura cativa ani.
Noul partid ar urma sa fie de sorginte populara - nici social-democrat, nici liberal. Potrivit scenariului, democratii ar urma sa se retraga din Internationala Socialista, sa o rupa cu Partidul Socialistilor Europeni, iar liberalii ar urma sa paraseasca Internationala Liberala si grupul liberal din Parlamentul European (cand Romania va intra in UE). Formatiunea ar urma sa adere la Partidul Popular European (PPE), cel mai puternic grup din Parlamentul European, in ascendena constanta in Europa. Stoica spune ca, astfel, noua structura va beneficia si de prestigiul popularilor europeni, dar si de ajutorul lor financiar.
Valeriu Stoica si-a lansat documentul la sediul firmei sale de avocatura, si nu la sediul PNL, pentru a accentua ca proiectul este unul personal, si nu unul liberal,  indreptat impotriva democratilor.
Stoica a anticipat reactiile de respingere venite din partea partidelor vizate, dar a spus ca proiectul nu se adreseaza acum strict PNL si PD, ci presei, societatii civile si electoratului. Dupa o dezbatere care ar putea cateva luni si in functie de concluziile la care se va ajunge si de unele sondaje, se va sti daca proiectul este viabil sau nu.
Stoica si-a sustinut proiectul cu argumente legate atat de sistemul politic romanesc, cat si de contextul si modificarile pe scena politica europeana. Potrivit fostului lider liberal, unificarea fortelor D.A. intr-o singura entitate politica de centru-dreapta ar echilibra sistemul, prin crearea unei contraponderi la fortele de stanga. Pentru ca,  a spus el,  pe de o parte PSD nu va disparea, in ciuda crizei prin care trece, drept urmare PD nu va putea ocupa intreg centrul-stanga, cum ar dori unii. In al doilea rand, PNL, singur, nu va putea acapara centrul-dreapta, Solutia la stanga ar fi, asadar, fuziunea. Votul din 6 iunie a aratat ca electoratul doreste o astfel de forta, a adaugat el. Fostul lider liberal mai crede ca, prin fuziune, posibilele disfunctionalitati de tip CDR vor disparea. Guvernarea va fi mai coerenta si este de preferat ca tulburarile sa se petreaca acum, inainte de alegeri, decat la guvernare. Drept urmare, fuziunea este un proiect urgent, argumenteaza Stoica.
Mai mult, unificarea ar fi in pas cu schimbarile ce se petrec pe scena politica europeana si in peisajul doctrinar international. Stoica observa ca, pe scena politica europeana, s-a produs o deplasare a unor partide dinspre stanga spre centru-dreapta pentru mai mult spatiu electoral (partidul laburist al lui Tony Blair, si intr-o masura SPD-ul german). Pe de alta parte, partidele de dreapta tind sa ocupe spatii electorale de centru si centru-stanga. Miscarile au creat premisele unor "combinatii creative", iar scena politica de la noi trebuie sa tina pasul, spune Stoica. Nu ar fi vorba, asadar, de tradarea nici unei doctrine, ci de o acomodare.
Nu in ultima instanta, argumentele fostului lider liberal sunt de natura electorala. Fuziunea ar bloca directiile de atac ale PSD impotriva aliantei - "incompatibilitatea doctrinara", "un nou CDR." Prin contrast cu "disolutia" din PSD, alianta va da un semnal de unificare, pe placul electoratului.
Stoica a spus ca stie ca multi se vor ridica impotriva proiectului, dar acestia sunt, dupa opinia sa, dintre cei care s-au opus aliantei cu PD.
Or, se vede, chiar si cei care nu s-au opus au rezerve. Primul dintre ei este chiar seful liberalilor, Theodor Stolojan.
Theodor Stolojan s-a limitat ieri sa spuna ca nu impartaseste opiniile lui Valeriu Stoica. Purtatorului de cuvant al Aliantei, liberalul Calin Popescu Tariceanu, i-a revenit sarcina sa articuleze subiectul, dupa ce s-a consultat cu Stolojan si Basescu. El a precizat ca problema fuziunii dintre PD si PNL nu este una de actualitate, fiind o parere "strict personala" a lui Stoica.
Tariceanu a comentat si intentia lui Stoica de a "deturna" doctrina liberala spre polul popular, afirmand ca, in PNL, oamenii  nu au venit de dragul unei persoane sau a alteia, ci datorita faptului ca impartasesc si cred in valorile liberale. "Ca atare, nu avem de gand, nu dorim, nu ne-am propus sa renuntam la valorile in care credem. Daca Valeriu Stoica vrea in viitorul Partid Popular condus de Ciuhandu (presedintele PNTCD - n.n.), personal pot sa-i dau si o recomandare", a comentat el ironic.Tariceanu a mai explicat ca un proces de unificare intre doua formatiuni politice nu este unul "foarte simplu", iar daca cele doua partide si-ar propune sa inceapa asa ceva, ar insemna sa lase de-o parte campania electorala, lucru ce n-ar face decat "sa serveasca PSD".
Mult mai transant a fost Traian Basescu. Liderul democrat a respins categoric ideea si a afirmat ca ea nu a fost niciodata discutata in Alianta. Pentru Basescu, "forta" aliantei consta tocmai in capacitatea celor doua partide de a atrage voturi atat de pe banda social-democrata moderna, cat si de pe cea a liberalismului modern. Fuziunea ar insemna, "o pierdere majora". Cat despre momentul ales pentru lansarea ideii, el este "extrem de favorabil" PSD, a opinat Basescu, evitand insa sa-l acuze pe Stoica de ganduri ascunse. Liderul PD a spus ca partidul sau nu va renunta niciodata la doctrina social -democrata moderna pe care a ajustat-o astfel incat alianta cu PNL sa devina posibila.
Analistii politici spun ca nu socotesc imposibila o fuziune dintre cele doua partide. Dar modul in care a fost lansat proiectul si unele idei care tin de viitoarea constructie ridica semne de intrebare. Analistul politic Cristian Preda se intreaba, de pilda, ce se va intampla cu liberalismul romanesc, - singura structura din zona dreptei cat de cat reprezentativa pe scena politica de la noi - daca PNL se reorienteaza spre polul popular. Din acest punct de vedere el califica drept "bizara" propunerea lui Stoica, care, o data pusa in practica ar lasa fara suport electoratul liberal. "Bizara" este pentru analistul politic si intentia lui Stoica de a scoate PNL din structurile liberale internationale pentru a afilia noul partid la PPE. Preda aminteste ca in iunie in Parlamentul European s-a creat o structura - formata atat din partide liberale, dar dintr-un numar de partide care erau afiliate la PPE - care se doreste a fi o alternativa liberala atat la populari cat si la socialisti. "De ce nu a avut domnul Stoica in vedere aceasta fractiune, ramane un mister, spune analistul. In rest, spune el, o fuziune - care nu poate fi totusi complet scoasa din ecuatie - ar crea inainte de alegeri dificultati in alcatuirea listelor electoral si dispute pentru ocuparea de functii in noua structura.
Analistul Daniel Barbu spune ca o fuziune este posibila intrucat cele doua partide sunt foarte apropiate doctrinar. PD nu este un partid social-democrat suta la suta cum PNL nu este suta la suta un partid liberal. Ar fi asadar vorba de doua structuri care reprezinta interesele clasei de mijoc - oameni cu mici afaceri. Numai ca, cel putin la nivel local, deseori, liberalii nu fac afaceri cu democratii si invers si de aici ar putea aparea conflicte. Va fi si o lupta pentru functiile mult mai putine, dar peste asta se poate trece daca liderii partidelor isi dau acordul pentru o fuziune. Or, aici este un mare semn de intrebare, cel putin in privinta modului in care initiativa a fost lansata - adica fara acordul lui Stolojan si Basescu. "Dragoste cu sila nu se poate. Ar fi ca si cum eu asa anunta ca Bill Clinton va primi cetatenia romana, dar Bill Clinton nu stie asta. Sau mai rau ar anuntata ca nu o vrea, dar eu, oricum, anunt ca o va primi", spune Daniel Barbu.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO