Caşmir/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 31.08.2012
Editura Tritonic a mai lansat în cursul acestei veri o colecţie - Caşmir. Cuprinde cărţi care se adresează cu deosebire unui public feminin. Colecţia a debutat cu un volum al Domnicăi Rădulescu, "Trenul de Trieste" şi a continuat cu "Amurg la Marea Neagră".
Domnica Rădulescu - Amurg la Marea Neagră. Domnica Rădulescu este un scriitor român care trăieşte în America. Este şi profesor universitar de literatură comparată, franceză şi italiană. Ca şi "Trenul de Trieste", "Amurg la Marea Neagră" surprinde o poveste de dragoste supusă provocărilor istoriei. Intriga amoroasă este între pictoriţa Nora şi un tânăr turc persecutat politic. Romanul ne poartă din Mangalia şi până în Istanbul şi surprinde fidel atmosfera epocii comuniste. Autoarea a susţinut că este un roman de inspiraţie autobiografică, "dar nu un volum de memorii şi nici o autobiografie. Traiectoria sau călătoria personajului principal este din multe puncte de vedere paralelă cu traiectoria mea personală, dar nu identică." "Este un roman care reîncarnează multe dintre visele şi anxietăţile mele personale, precum şi o întreagă galerie de persoane pe care le-am întâlnit de-a lungul anilor şi care m-au fascinat."
Tony Mott - Doi. Tony Mott, pe numele din buletin Antoneta Galeş, s-a născut in 1970 si activează in domeniul resurselor umane, iar "Doi" este cel de-al doilea roman al său. "Mott este numele pe care l-a purtat mama înainte de căsătorie, adică am un oarecare drept de a-l folosi." Şi în această carte este vorba de un cuplu. După cinci ani de căsnicie, el dispare brusc. Ea îl caută şi se descoperă pe sine. Structurat sub forma a două marturisiri, a lui si a ei, romanul dezvaluie frânturi de prezent, combinate iscusit cu motivaţii din trecut.
Adina Speteanu - Crimă la timpul trecut. Un roman scris sub un motto elocvent: "Dragostea vindecă oameni - pe cei ce o dăruiesc, dar şi pe cei ce o primesc." ( Karl Menninger ) Eroina îşi trăieşte viaţa în străinătate, alături de un bărbat pe care îl respectă mai mult decât îl iubeşte, ascultând oamenii şi ajutându-i. S-ar spune că viaţa ei e acceptabilă. Însă, în spatele zâmbetului se află o dramă de acum nouă ani, nevindecată şi neştearsă din memorie. Lucrurile devin şi mai tensionate când eroina este sunată din ţară şi anunţată că sora ei a murit. A fost cumva asasinată? Totul se complică brusc. Căutări, îndrăgostiri surprinzătoare, o acţiune care seamănă mult cu a unui thriller. Un roman care te prinde.
Monica Ramirez - Seducţia apei. Monica Ramirez, se ştie, a locuit timp de 12 ani în SUA, unde a publicat 7 romane de fictiune sub numele Monica Danetiu-Pana. Inclusiv această carte a apărut iniţial în America, cu titlul "Intimate Strangers Affair" si sub semnatura Monica Danetiu-Pana. Este o iubire din altă epocă. Romanul a fost inspirat, conform spuselor autoarei, de un articol pe care l-a citit cândva, despre prima femeie medic. Actiunea e plasată în America, în timpul Războiului Civil. Nathalie Arnaud şi Don Miguel Samuelle Cabrillo se cunosc in conditii nu tocmai favorabile, când el, căpitan al unui vas care o aduce pe ea de la Paris la San Francisco, incearca să-şi impună autoritatea, fără să ştie ca are de-a face cu o femeie cu un spirit liber, care absolvise Şcoala de Medicină din Paris si era una dintre putinele femei medic din lume. Urmează aventuri în timpul Războiului Civil. Nathalie lucrează de partea Uniunii şi e nevoită să facă faţă numeroaselor intrigi de război.