Producătorii de energie regenerabilă, recompensaţi cu 170 mil. euro în primele şapte luni ale anului

Autor: Roxana Petrescu 02.09.2012

Producătorii de energie regenerabilă au fost recompensaţi în primele şapte luni ale anului cu certificate verzi în valoare totală de circa 170 de milioane de euro, arată calculeleZF realizate pe baza datelor transmise de Transelectrica şi a informaţiilor publicate de bursa de energie, OPCOM. Ca şi până acum, energia eoliană a luat cea mai mare parte din sumele puse la dispoziţie de statul român prin intermediul schemei de sprijin pentru dezvoltarea energiei verzi, respectiv circa 75%.

Astfel, România a ajuns ca în mai puţin de trei ani de zile să acumuleze capacităţi de producţie a energiei regenerabile de aproape 1.400 MW, nivel care reprezintăechivalentul în putere al celor două reactoare nucleare de la Cernavodă ce asigură aproape 20% din necesarul de consum naţional. În total, acest sector a atras din 2009 încoace peste două miliarde de euro, potrivit calculelor ZF.

Dincolo de condiţiile meteo bune, aşa cum este vântul puternic din Dobrogea şi Moldova sau de potenţialul solar semnificativ, un alt lucru i-a atras pe investitori pe plan local, şi anume una dintre cele mai generoase scheme de susţinere a energiei verzi la nivel european. Sistemul este bazat pe certificate verzi şi pe cote obligatorii. Astfel, pentru orice megawatt-oră de energie verde livrat în sistem fiecare producător primeşte un număr variabil de certificate, în funcţie de tehnologie, un astfel de certificat având o valoare cuprinsă între 27 şi 55 de euro potrivit legii.

Mai departe aceste certificate sunt cumpărate de furnizorii de energie, aşa cum este Electrica de exemplu, pentru că sunt obligaţi ca în coşul livrat clienţilor să aibă un anumit procent de energie regenerabilă. Dovada îndeplinirii acestui procent stă chiar în numărul de certificate achiziţionate. Costurile suplimentare pentru achiziţia acestor instrumente sunt însă transmise în facturi, aşă că de fapt principalul susţinător al acestei scheme gândite de statul român sunt companiile şi populaţia.

Tot acest sprijin pentru energia verde a fost conceput de stat pentru ca România să-şi poată îndeplini obligaţiile privind ponderea energiei verzi în consumul final din 2020, obligaţii care decurg din statutul de membru al UE.