Care sunt pariurile Erste pe bursă pentru următoarele luni: FP, Petrom, SIF2 şi SIF3

Autor: Adrian Cojocar 04.09.2012

Analiştii grupului austriac Erste, care de regulă erau printre cei mai optimişti în legătură cu evoluţia pieţelor din regiune, şi-au schimbat optica şi spun că în septembrie scenariul optimist ar fi o stagnare a burselor în condiţiile în care economiile din regiune au intrat într-o nouă perioadă de încetinire.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), cele ale OMV Petrom (SNP), precum şi acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3) sunt în fruntea listei de recomandări pe care analiştii Erste Group o au pentru piaţa românească.

De cealaltă parte, ei recomandă investitorilor să evite cel puţin pe termen scurt titlurile SIF Muntenia (SIF4) şi pe cele ale Transelectrica Bucureşti (TEL), la care văd riscuri ridicate.

"Preferăm în continuare acţiunile SIF Transilvania atât pe termen scurt, cât şi lung. Pe termen scurt principalul motor de creştere îl reprezintă randamentul atrăgător din dividende aferent acestui an (estimat la minimum 14%), în timp ce pe termen mediu şi lung ne aşteptăm ca societatea să se diferenţieze de celelalte patru SIF-uri ca urmare a randamentelor mai ridicate şi colecţiei mai bogate de active din portofoliu. Cu un randament al dividendelor de minimum 14%, SIF Moldova este de asemenea pe lista noastră de recomandări, evaluare susţinută de guvernanţa corporativă şi transparenţa mai ridicată comparativ cu celelalte SIF-uri", spun analiştii Erste Group.

Analiştii grupului Erste, care în general erau optimişti în ceea ce priveşte perspectivele de evoluţie ale burselor, şi-au schimbat optica în ultimul lor raport şi în prezent văd în cel mai bun caz o stagnare a burselor din regiunea Europei Centrale şi de Est.

"Fundamentele din regiune sunt din ce în ce mai fragile şi se pare că este prea devreme pentru a specula o revenire economică. Pieţele de acţiuni ar trebui să stagneze în cel mai bun caz. Datele macro confirmă că o încetinire s-a instalat în regiune. Ungaria ar trebui să înregistreze o revenire, în timp ce restul regiunii se va confrunta cel mai probabil cu o decelerare economică. În perioada anterioară bursele au evoluat pozitiv în principal pe fondul aşteptărilor privind deciziile BCE ce urmau să fie luate în septembrie. Odată cu apropierea acestei date, avântul pieţei ar trebui să se stingă şi există riscul ca investitorii să fie dezamăgiţi, în special cei care se aşteaptă ca BCE să intervină prin achiziţii masive", spun analiştii Erste Group.

Aceştia spun că în general, pe termen lung, nu văd perspective semnificative de creştere pentru acţiunile SIF-urilor ca urmare a unei lipse de claritate privind viziunea conducerii şi strategia de administrare pe termen lung, precum şi din cauza diminuării colecţiei de active a acestora în condiţiile politici agresive de distribuire a dividendelor.

"Suntem precauţi cu privire la acţiunile SIF Muntenia după ce Consiliul Reprezen­tan­ţilor a anunţat intenţia de a anula contractul de administrare cu Muntenia Invest. Argumentele invocate pentru această decizie sunt performanţa managerială slabă şi încălcarea contractului de administrare. În aceste condiţii, există un risc major ca activitatea opera­ţio­nală a companiei să fie blocată dacă acest conflict escaladează. Aceasta este prima SIF în care fosta conducere a pierdut bătălia pentru Consiliul Repre­zentanţilor după majorarea pragului de deţinere de la 1% la 5% la sfârşitul anului trecut", au precizat analiştii grupului bancar.

Analiştii Erste spun că investitorii ar trebui să evite pe termen scurt şi acţiunile transportatorului de energie Transelectrica Bucureşti, în condiţiile în care rezultatele financiare ale com­pa­niei din acest an vor fi semnificativ mai slabe decât în 2011, pe fondul unei con­tracţii a volumelor transportate precum şi ca urmare a impactului negativ al deprecierii leului faţă de euro.

"Evaluarea companiei este pu­ternic afectată de riscul mare de regle­mentare, dar o îmbunătăţire a per­cep­ţiei investitorilor ar trebui să fie însoţită de aşteptările pozitive cu privire la rezultatele pe anul 2013 date fiind dezvoltările pozitive în trei sec­toare principale: producţia de energie, tariful de transport al energiei şi evoluţia cursului de schimb al leului. Re­zultatele bune din anul 2013 coro­borate cu eva­luările mici la care se tran­zacţionează titlurile Transelectrica comparativ cu companiile din sector ar trebui să susţină o revenire a acţiunilor începând cu anul viitor, fără ca Trans­electrica să devină o mare oportu­nitate de investiţii însă", au adăugat analiştii Erste Group.

Aceştia se aşteaptă ca pe termen scurt lupta din plan politic să continue să afecteze lichiditatea şi cotaţiile bursei de la Bucureşti.

"Decizia Curţii Constituţionale de a invalida referendumul a adus un oarecare optimism pe piaţă, însă nu ne aşteptăm ca acesta să se menţină prea multă vreme având în vedere alegerile care vor avea loc în decembrie. Intenţia coa­liţiei de a semna un nou acord cu FMI pentru perioada 2013 - 2015 ar trebui să întărească încrederea investi­to­rilor. Pe de altă parte, criza de încre­dere alimentată de îndatorarea zonei euro va fi copleşitoare atât pentru ţară, cât şi pentru funda­men­tele com­pa­niilor. Perspectivele unei coaliţii de gu­ver­nământ stabile înce­pând cu ianuarie 2013 ar trebui să ajute bursa în ultima partea a acestui an, în special în de­cem­brie, având în vedere că marile com­­panii sunt tran­zac­ţionate la discoun­turi sem­nificative faţă de com­paniile simi­lare din sector", mai spun analiştii Erste.

În topul recomandărilor Erste la nivelul regiunii Europei Centrale şi de Est, dintre titlurile româneşti se regă­sesc numai acţiunile OMV Petrom, cu un preţ ţintă de 0,5 lei/unitate şi un potenţial de creştere de circa 30% faţă de actualele niveluri.

Ieri, titlurile Petrom se tranzac­ţio­nau spre finalul şedinţei la un preţ de 0,3847 lei/unitate.

Petrom este şi în topul celor mai mari randamente ale dividendelor aştep­tate pentru 2012, cu un câştig estimat de 9,4%, raportat la preţul actual de pe bursă. Un randament mai mare este aşteptat la Transgaz, de circa 12,6%.