Radio Tg.Mureş, nominalizat la Prix Europa 2012, cu proiectul "Caravana Bicicleta"

Autor: Laura Mitran 06.09.2012

Prix Europa - The European Broadcasting Festival premiază, în fiecare an, cele mai bune producţii europene de televiziune, radio şi online. Festivalul se adresează mass-mediei profesionale şi angajamentului ei pentru calitate, creând contextul în care instituţiile media pot concura una împotriva celeilalte, cu cele mai bune producţii de care dispun, pentru unul dintre premii sau chiar pentru marele premiu.

Anul 2012 aduce pentru Radio Tg.Mureş "o nouă recunoaştere a valorilor şi a misiunii sale de post public ce se pune în slujba ascultătorilor săi, reuşind să treacă peste diversitatea etnică reprezentată şi să scoată în evidenţă multiculturalismul politicii sale de reprezentant al celor care îl ascultă", potrivit comunicatului postului.

Proiectul "Caravana Bicicleta" se desfăşoară de 12 ani. O echipă, formată din jurnalişti şi regizori tehnici ai Radio Tg.Mureş, porneşte într-o aventură pe două roţi ce ţine în fiecare an, mai mult sau mai puţin, nouă zile şi aproape 600 de kilometrii. Traversează 100 de localităţi din judeţele Mureş, Covasna, Harghita şi Braşov, adică exact aria de acoperire a emisiunilor Radio Tg.Mureş, şi sunt întâmpinaţi de ascultători. În felul acesta proiectul îşi îndeplineşte menirea: aceea de a le oferi oamenilor posibilitatea de a cunoaşte realizatorii emisiunilor preferate de ei, aceea de a promova zonele turistice, de o frumuseţe rară, din cele patru judeţe şi aceea de a promova mişcarea şi o viaţă trăită armonios şi sănătos.

Producţia "Caravana Bicicleta Radio Târgu-Mureş" a fost realizată în trei limbi - română, maghiară şi germană - de jurnaliştii Radio Târgu-Mureş, cordonaţi de Kádár Zoltán şi Radu Florea.

Astfel, juriul Prix Europa – The European Broadcasting Festival a apreciat acest proiect marca Radio Tg.Mureş, plasându-l printre nominalizări.

La Prix Europa 2012, s-au înscris 270 de radiodifuzori, companii media şi jurnalişti independenţi, pentru a obţine prestigiosul trofeu pentru cea mai bună producţie TV, radio sau online a anului. Comitetul de selecţie a alcătuit lista nominalizărilor din cele peste 640 de proiecte înscrise, provenind din 38 de ţări.

Pe de altă parte, Studioul Regional Târgu-Mureş a câştigat recent premiul I la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului "Plaiul meu natal", organizat la Ujgorod, Ucraina, şi destinat emisiunilor pentru minorităţi naţionale, cu proiectul "Caravana Bicicleta".

"La festival au participat cinci ţări (Ucraina, Ungaria, Serbia, România şi Slovacia), cu 67 de emisiuni. Nivelul jurnalistic a fost unul ridicat, în creştere faţă de anii precedenţi, iar lupta pentru primele locuri acerbă", a declarat Mircea Pospai, redactor-şef Radio Oltenia Craiova, preşedinte al juriului internaţional, secţiunea radio, la ediţia din acest an a Festivalului de la Ujgorod.