Începe cea mai mare luptă din telecom

Autor: Adrian Seceleanu 06.09.2012

Ministrul comunicaţiilor Dan Nica, preşedintele arbitrului telecom Cătălin Marinescu şi managerii care vor reprezenta operatorii telecom la cea mai mare vânzare de licenţe de comunicaţii mobile din istoria României au avut în această săptămână ultimele întâlniri şi discuţii pe tema licitaţiei, care va începe luni, la ora 9,00, la unul din sediile din Bucureşti ale Autorităţii de Reglementare.

Miza licitaţiei este enormă: în funcţie de câte licenţe vor reuşi să câştige operatorii depinde şi ce servicii şi venituri şi profituri vor avea până în anul 2029. Pe de altă parte, statul ar putea încasa peste 726 mil. euro dacă va vinde toate licenţele scoase la vânzare, la preţul de pornire. Dacă operatorii vor concura puternic pe licenţe şi vor determina creşteri succesive ale preţurilor, valoarea încasărilor pentru stat poate ajunge spre un miliard de euro.

Reprezentanţii operatorilor au participat la o sesiune de instruire în care au fost prezentate şi simulate condiţiile de la licitaţie, iar top managementul companiilor participante a avut ultimele discuţii cu ministrul şi şeful arbitrului telecom înainte ca licitaţia să înceapă.

De săptămâna viitoare, când începe licitaţia, acest tip de întâlniri este interzis, iar operatorii nu au voie să comenteze public evoluţia procesului, pentru că riscă să fie excluşi pe motiv că fac presiuni asupra membrilor din Comisia de licitaţie.

Licitaţia s-ar putea finaliza abia în luna octombrie, dată la care vor fi anunţate şi rezultatele finale.

Toate rundele licitaţiei sunt programate să se desfăşoare între orele 9,00 şi 16,00, în zilele lucrătoare, la sediul ANCOM din strada Lucian Blaga din Bucureşti.

Cu cât vor reuşi să câştige mai mult spectru radio, cu atât vor putea operatorii să lanseze mai repede mai multe servicii, de o mai bună calitate şi viteză.

Piaţa potenţială pentru care operatorii se bat are, potrivit estimărilor ZF, o valoare cumulată de aproximativ 40 mld. euro pe întreaga durată acoperită de licitaţie.

Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone - cei mai mari operatori de comunicaţii mobile din România, plus 2K Telecom - un mic jucător controlat de familia antreprenorului Sebastian Ghiţă - au depus oferte şi au fost acceptaţi la licitaţia prin care România vinde licenţe de comunicaţii mobile valabile până în anul 2029. La vânzare sunt licenţe în mai multe benzi de frecvenţă, dintre care unele vor permite lansarea de servicii de internet mobil 4G, care le vor permite operatorilor de telefonie mobilă să concureze din punctul de vedere al vitezelor companiile care oferă net prin linii fixe.

Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1.800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2.600 MHz.

Banii vor fi plătiţi de câştigători în două tranşe - o parte de aproximativ 200 mil. euro până la data de 30 noiembrie, iar diferenţa - o sumă ce poate fi de peste 500 mil. euro - până la jumătatea anului viitor.

Piaţa telecom din România a avut anul trecut o valoare totală de 3,5 mld. euro, cele mai mari segmente fiind telefonia mobilă (1,3 mld. euro), accesul la internet (486 mil. euro), telefonia fixă (385 mil. euro) şi serviciile de retransmisie TV (370 mil. euro).

Cei mai mari jucători de pe piaţa din România sunt subsidiarele locale ale grupurilor internaţionale Orange şi Vodafone, urmate de Cosmote şi Romtelecom (controlate de grecii de la OTE şi nemţii de la Deutsche Telekom), RCS&RDS, operator controlat de românul Zoltan Teszari, şi americanii de la UPC. Dintre toate aceste companii, în 2011 doar Orange şi Vodafone au înregistrat profit, restul operatorilor înregistrând pierderi, conform datelor de la Ministerul de Finanţe. Orange şi Vodafone înregistrează un venit mediu lunar pe client (ARPU) de aproximativ 7 euro, conform rapoartelor financiare ale companiilor.

După trei ani de scădere consecutivă (2009-2011), pe fondul recesiunii, piaţa de telecom din România s-ar putea stabiliza în acest an, conform estimărilor realizate de operatorii locali.