Trei cărţi care-ţi pot face viaţa mai bună/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 14.09.2012

Dorothy Rowe

Dragul meu duşman. Cum să cultivi o relaţie bună cu fratele sau sora ta

Editura Trei

Traducere de Cătălina Necula. Literatura si istoria abundă de povestiri despre fraţi. Cine nu cunoaste povestea lui Cain si Abel? Rareori vorbim despre fraţii si surorile noastre fără emoţie - fie că este iubire sau recunostinţă, fie exasperare, amărăciune, furie sau ură. Competiţia pentru a fi cel mai bun, lupte pentru putere, loialitate si trădare: pe scurt, o relaţie de-o viaţă. În această carte, Dorothy Rowe prezintă o perspectivă cu totul nouă asupra fraţilor, unificând aspectele aparent contradictorii ale unor relaţii complexe. Astfel, ea ne ajută să recunoastem că diferitele trăiri implicate în relaţiile dintre fraţi sunt un rezultat al instinctului de supravieţuire si al dorinţei fundamentale de validare, ceea ce ne va permite să ne înţelegem mai bine pe noi si pe fraţii nostri.

Utilizând cele mai noi cercetări în domeniul neurostiinţelor, fizicii, statisticii si psihoterapiei, autoarea demonstrează faptul că relaţiile cu fraţii nostri depind de constructele noastre psihice - creăm semnificaţii din experienţele trecute, astfel încât perspectiva noastră asupra lumii influenţează modul în care interacţionăm unii cu alţii. Doar înţelegând aceste lucruri vom învăţa să ne iertăm, sau cel puţin să ne tolerăm fraţii, si să găsim bucurie în viaţa de familie.

Dorothy Rowe este psiholog clinician, specializată în tratarea depresiei si anxietăţii si renumită pentru cărţile scrise pe această temă. Publică regulat articole în cotidiene si reviste si apare frecvent în emisiuni difuzate la radio si televiziune. Este născută în Australia, trăieste la Londra si are o soră mai mare.

Renee Baron

Contrariile se atrag. Nu mai lăsaţi diferenţele să vă despartă

Editura Trei

Traducere din engleza de Oana Munteanu. Adesea ne indragostim de oameni diferiti de noi. Dar dupa un timp ajungem in conflict. Se pare ca avem o nevoie instinctiva de a cauta in cealalta persoana o anumita parte "lipsa" din noi insine, dar, pe de alta parte, ajungem rapid in punctul de a ne considera incompatibili. Sa fie asa pentru ca barbatii si femeile sunt fundamental diferiti? In volumul de fata Renee Baron ne vorbeste despre elementele definitorii ale personalitatii noastre - ce ne energizeaza, cum percepem lumea, cum luam deciziile, cum ne conducem viata - a caror combinare determina tipul de personalitate pe care-l avem. Pe langa informatii cu privire la tipurile de personalitate, autoarea ofera si chestionare pe care cititorul le poate completa pentru a se intelege mai bine, precum si caracterizari ale interactiunii dintre persoane cu tipuri diferite, subliniind partile bune ale interactiunii, impasul relational in care se poate ajunge, precum si modalitati practice de a media conflictele aparute in cuplu.

Renee Baron practica psihoterapia de peste 25 de ani si a tinut numeroase conferinte si seminarii despre tipurile de personalitate.

Lothar Seiwert

Învaţă să câştigi timp!

Metoda "simplify your time!"

Editura Trei

Traducere din germană de Laura Karsch. Prefaţă şi desene de Werner Tiki Kustenmacher. Lumea noastră a devenit din ce în ce mai solicitantă: internet, e-mail, messenger, SMS, smartphone; din ce în ce mai mulţi oameni au sentimentul că dispun de prea puţin timp. Se simt stresaţi, sub presiune. Gata cu agendele pline de întâlniri, gata cu interminabilele liste "De făcut"! Cu ajutorul acestei cărţi, vei învăţa să acţionezi mai relaxat, independent de presiunea timpului. Autorul semnalează şapte idei greşite pe care ni le facem despre timp, şi ne ajută să identificăm relaţia noastră cu timpul în funcţie de tipul de personalitate: tipul turbo, tipul inventiv, tipul managerului şi tipul pedant. Pentru fiecare dintre aceste tipuri, autorul oferă soluţii de gestionare mai bună a timpului, pentru o viaţă mai echilibrată şi mai eficientă.

Prof. dr. Lothar Seiwert este cel mai cunoscut expert european în domeniul managementului timpului şi al vieţii, specializat în menţinerea echilibrului între muncă şi viaţă.