Tranzacţiile mari, tot mai dese pe bursă. Ce se mai cumpără?

Autor: Adrian Cojocar 13.09.2012

Tranzacţiile raportate de persoanele iniţiate pe bursă s-au înmulţit în ultimele săptămâni, iar valorile sunt tot mai mari, în condiţiile în care în piaţă au lor reaşezări de poziţii. Ieşirea unor investitori mari, precum americanii de la Artio, care au început curăţenia în portofoliu, a dat ocazia unor investitori locali să acumuleze pachete semnificative de acţiuni, care altfel nu ar fi fost disponibile pe piaţă.

Călburean cumpără la Dafora

Omul de afaceri Gheorghe Călburean, care şi-a văzut anul acesta acţiunile Dafora Mediaş prăbuşindu-se cu 42% pe bursă, a cumpărat miercuri un pachet de 1,4 milioane de titluri ale companiei de foraj şi construcţii, reprezentând 0,14% din capital. El a plătit pe pachet 48.300 de lei (10.800 de euro).

Acţiunile Dafora au continuat şi ieri să scadă pe bursă, pierzând încă 2,9% din valoare şi s-au tranzacţionat la închiderea şedinţei la 0,034 lei/acţiune. Evoluţia vine în contextul în care compania a intrat pe pierdere la jumătatea acestui an, după ce afacerile Dafora au înregistrat un declin de 38%.

Broker Cluj şi un fond al BT urcă miza pe Boromir Prod

Acţiunile producătorului de morărit şi panificaţie Boromir Prod Buzău (SPCU) au fost în ultima perioadă ţinta de achiziţii pentru fondul închis de investiţii BT Invest şi firma de intermediere Broker Cluj.

BT Invest a cumpărat miercuri un pachet de 8,1 milioane de titluri ale Boromir Prod pentru care a plătit 1,16 mil. lei (260.000 de euro). Pachetul reprezintă 3,5% din capitalul companiei. De cealaltă parte, în urma achiziţiilor realizate recent, Broker Cluj a ajuns să deţină peste 5% din capitalul producătorului de morărit şi panificaţie. La începutul anului şi fondul de investiţii Limestone Fund a ajuns la un prag semnificativ de peste 5% din capitalul companiei.

ING a luat 5% din acţiunile Compa Sibiu

Grupul ING împreună cu fondurile de pensii pe care le administrează, ING Activ, ING Optim şi fondul de pensii administrat privat al ING, au ajuns să deţină în urma achiziţiilor recente circa 5,18% din acţiunile producătorului de componente auto Compa Sibiu (CMP). Luni aceste fonduri au cumpărat de pe bursă circa 700.000 de titluri Compa în cadrul unor tranzacţii de circa 350.000 de lei (78.300 de euro). Acţiunile Compa se numără printre performerii de pe bursă din acest an, cu un avans de 30% de la finalul anului trecut, evoluţie care are la bază şi rezultatele în creştere raportate de companie pe primul semestru.

La SIF Oltenia cumpără managerii

Gheorghe Blidaru, unul dintre membrii Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia (SIF5), a fost raportat în ultima perioadă cu mai multe achiziţii de acţiuni ale societăţii de investiţii financiare. Blidaru a plătit în ultima săptămână mai mult de 100.000 de lei pe acţiuni SIF Oltenia, achiziţionând zilnic titluri de pe bursă.

Un alt membru al Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia, Petre Ghibu, a fost raportat de asemenea cu achiziţia unui pachet de 5.000 de titluri ale societăţii, în valoare de 6.800 de lei (1.500 de euro). Titlurile SIF Oltenia au înregistrat un avans de 32% de la începutul anului după majorarea pragului de deţinere de la 1% la 5% din capital.

SIF Moldova cumpără constant acţiuni Biofarm

SIF Moldova a achiziţionat de la începutul acestei luni mai multe sute de mii de acţiuni ale producătorului de medicamente Biofarm Bucureşti, fiind un cumpărător constant de titluri ale companiei. SIF Moldova este al treilea acţionar al Biofarm, după SIF Oltenia şi SIF Banat-Crişana. Toate cele trei SIF-uri încercă să-şi consolideze deţinerile la producătorul de medicamente pentru a-şi spori controlul asupra societăţii.