Gazprom îşi înfige steagul la Marea Neagră prin achiziţia activităţilor de bunkeraj ale Unicom Holding

Autor: Roxana Petrescu 13.09.2012

Gazprom Neft, grupul petrolier integrat controlat de Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume, este aproape de a bate palma cu Unicom Holding, firmă controlată de Constantin Iavorski, fost ministru al energiei din Republica Moldova, pentru preluarea activităţilor de bunkeraj (alimentarea cu comustibil a navelor) din Portul Constanţa, cel mai mare port românesc.

Acelaşi Gazprom Neft controlează grupul sârbesc NIS, care anul acesta ar trebui să ajungă la 40 de benzinării în România, brandul urmând să fie activ din decembrie.

"Negocierile sunt în curs de desfăşurare, dar dis­cuţiile se poartă exclusiv pentru activitatea de bunkeraj din Marea Nea­gră, acolo unde avem închiriate depozite la Oil Terminal şi avem două vase. Restul operaţiunilor de pe piaţa internă rămân în picioare. Este greu pentru un jucător de talia noastră să reziste în această zonă în care concurenţa dintre multinaţionale este foarte puternică. Activitatea de bunkeraj presupune alimentarea navelor. Aşa cum o maşină merge la benzinărie să se alimenteze, aşa vine la noi un vas", explică o sursă apropiată tranzacţiei.

Potrivit acesteia, primul pas a fost făcut de Gazprom, Unicom Holding urmând să-şi păstreze activităţile de bunkeraj din Galaţi şi Drobeta-Turnu Severin. "Tranzacţia ar trebui să se finalizeze până la sfârşitul anului. Valoarea ei este de câteva milioane de dolari, sub 10 oricum", a mai precizat sursa citată.

Puţin context

Divizia din cadrul Gazprom Neft care se ocupă de această activitate se numeşte Gazprom Neft Marine Bunker, chiar pe site-ul companiei fiind publicate intenţiile sale de dezvoltare pe pieţele internaţionale din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia. Deja au fost semnate parteneriate cu turcii de la Petrol Ofisi, companie controlată de OMV, austriecii care deţin şi Petrom, precum şi cu italienii de la Compania de Shipping Mediteraneană.

Mai mult, NIS, liderul din piaţa petrolieră sârbească, aflat în portofoliul Gazprom Neft, a intrat recent în domeniul activităţilor de bunkeraj, obiectivul fiind de asemenea extinderea în regiune.

"Scopul NIS este acela de a deveni liderul pieţei locale a serviciilor de bunkeraj în anii următori. Pentru a atinge acest obiectiv compania va deschide anul acesta două staţii de bunkeraj la Smederevo şi la graniţa cu Croaţia. Mai departe, compania plănuieşte să deschidă staţii speciale pentru alimentarea vaselor şi iahturilor, dar şi să achiziţioneze nave pentru alimentarea vapoarelor mari de pasageri. De asemenea, este aşteptată prezenţa comună alături de Gazprom Neft Marine Bunker, o fiică a Gazprom Neft, pe piaţa din România", se arată pe site-ul NIS.

Practic prin tranzacţia cu Unicom Holding, Gazprom intră în cel mai mare port din România. Unicom Holding este cea mai mare afacere privată de comerţ cu produse petroliere din România, ajungând anul trecut la afaceri de aproape 180 de milioane de euro, în creştere cu circa 90% faţă de rezultatul raportat în 2010, după cum arată datele de la Ministerul Finanţelor.

Compania este controlată, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, de către familia Iavorski, cel mai important acţionar fiind Constantin Iavorski. Potrivit informaţiilor disponibile în presă, Constantin Iavorski este fostul ministru al energiei din Republica Moldova.

Tot potrivit informaţiilor publicate în presă, în perioada în care la Ministerul Industriilor se afla Dan Ioan Popescu (PSD), Iavorski a câştigat contracte cu firme de stat cum ar fi marile termocentrale sau CFR.

Azi, Holdingul Unicom are o serie întreagă de activităţi, majoritatea însă construite în jurul comerţului cu produse petroliere pe segmentul comercial.

Benzinării, poate Oltchim şi gaze

Mişcarea făcută de Gazprom, dincolo de obiectivele clare de dezvoltare pe partea de bunkeraj, vine în contextul în care ruşii şi-au afirmat clar dorinţa de a se extinde pe piaţa locală.

Cum în Serbia anul acesta au finalizat modernizarea rafinăriei Pancevo, astfel că după investiţii de peste 200 de milioane de euro ruşii sunt gata să producă benzină şi motorină la standarde europene, Gazprom este practic obligat să crească în regiune.

Pentru România planurile sunt de a ajunge la 40 de benzinării anul acesta pentru ca în 2014 reţeaua care va purta sigla NIS să ajungă la 120 de puncte de alimentare potrivit celor mai recente informaţii.

"În decembrie vor da drumul la primele benzinării sub brandul NIS", spun alte surse din piaţă.

Dimensiunea ambiţiilor ruseşti în ceea ce priveşte piaţa petrolieră locală a fost dezvăluită abia anul trecut, când reprezentanţii Rompetrol au spus că au primit o ofertă de la NIS pentru întregul lanţ de benzinării, Rompetrol fiind al doilea cel mai mare jucător din piaţă. Surse din piaţă au mai spus că ruşii ar fi fost interesaţi şi de o tranzacţie cu Petrom, existând la un moment dat un proces de due-dilligence pentru circa 100 de puncte de alimentare. Aceste informaţii au fost însă infirmate de compania petrolieră românească.

Ruşii nu sunt însă numai cu ochii pe sectorul petrolier în contextul în care o companie controlată indirect de Gazprom, Tise, a fost interesată de preluarea combinatului chimic Oltchim.

Cea mai puternică prezenţă rusească în domeniul energetic este cea din sectorul gazelor naturale, aici Gazprom livrând o treime din cantităţile necesare acoperirii consumului intern. Numai în ultimii opt ani de zile România a vărsat în buzunarele Gazprom, prin doi intermediari, 10 miliarde de dolari pentru gazele arse.