Sortilemn Gherla finalizează un proiect de 6,9 mil. euro în construcţia unei centrale pe biomasă

Autor: Laurentiu Cotu 15.09.2012

COMPANIA Sortilemn din Gherla, unul dintre cei mai importanţi furnizori locali ai grupului suedez IKEA, va finaliza în această lună un proiect în valoare totală de aproape 30 mil. lei (circa 6,9 mil. euro) ce prevede construcţia unei centrale de cogenerare pe biomasă, din care peste 8,6 mil. lei (2,2 mil. euro) reprezintă finanţarea europeană.

Proiectul se află în faza de probe şi teste funcţionale, urmând ca centrala pe biomasă să fie pusă în funcţiune până la finalul acestei luni.

Centrala companiei Sortilemn va genera 1,4 MW electricitate şi 7 MW energie termică.

"Odată finalizat, acest proiect va duce la reducerea costurilor cu energia, astfel Sortilemn va evita achiziţionarea de la reţea a circa 75% din consumul propriu de energie. Totodată, vom putea utiliza în mod eficient deşeurile lemnoase din procesul de producţie a mobilei şi vom reduce emisiile de gaze", a declarat pentru ZF Transilvania Michael Brandhuber, manager general al Sortilemn.

Proiectul centralei pe biomasă dezvoltat de Sortilemn este finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţ ii Economice" (POS CCE) 2007-2013.

Un alt proiect al companiei care urmează să fie finalizat în acest an este investiţia în valoare totală de 9 milioane de euro în realizarea unei fabrici de umeraşe, pe o suprafaţă de 10.000 mp. Investiţia este dezvoltată în parteneriat cu IKEA, astfel că suedezii participă cu 6 mil. euro la realizarea acestui proiect, restul de 3 mil. euro reprezentând fondurile proprii ale Sortilemn. Din totalul investiţiei, 8 mil. euro vor fi cheltuiţi pentru achiziţionarea de echipamente, conform reprezentanţilor companiei din Gherla.

Investiţia a fost demarată în luna ianuarie, odată cu lucrările de renovare a unei clădiri de 10.000 mp, existentă pe platforma Sortilemn, iar planurile anunţate anterior de companie sunt de a începe primele teste de producţie din această toamnă, urmând ca în noiembrie să fie inaugurată fabrica de umeraşe pentru IKEA.

Pentru administrarea fabricii de umeraşe a fost înfiinţată o nouă firmă, denumită C.H.I.P.

Mai mult, vor fi angajaţi circa 200 de oameni până la finalul acestui an plus încă 100 până în 2015, conform declaraţiilor anterioare ale companiei. În primul an de funcţionare compania estimează o cifră de afaceri de 10 mil. euro pentru fabrica de umeraşe, iar în anul 2015, când unitatea va funcţiona la capacitate maximă, se vor produce anual 75 de milioane de umeraşe, iar vânzările generate se vor ridica la 17 mil. euro. Contractul cu IKEA a fost semnat pe o perioadă de 7 ani, astfel că până în anul 2020 toată producţia fabricii de umeraşe din Gherla va merge către concernul suedez.

Anual, 50-60% din producţia Sortilemn de mobilier merge către IKEA.

Produsele design IKEA fabricate de Sortilemn sunt comercializate atât pe pieţele din Europa (Suedia, Germania, Franţa sau Marea Britanie), în Arabia Saudită, Japonia, SUA şi Canada, precum şi în magazinul IKEA din Bucureş ti. Sortilemn produce fotolii, tabureţi, scaune şi mese de bucătărie, mese de cafea, elemente mulate pentru scaune de bucătărie sau scaune pentru spaţii publice.

Anul trecut compania a lansat pe piaţă 50 de produse noi, din care 10 au fost dezvoltate pentru IKEA. Pentru acest an Sortilemn şi-a planificat să scoată pe piaţă alte 20 de noi produse, din care 10 vor fi fabricate exclusiv pentru concernul suedez IKEA (scaune pentru bucătărie, birouri sau boluri).

Circa 99% din vânzările Sortilemn se realizează pe piaţa externă, principalii clienţi ai companiei fiind, pe lângă concernul suedez IKEA, şi companiile Stokke, Holsag, Elano sau ForaForm. În primul semestru compania avea 28 de clienţi activi şi dezvolta 250 de produse.

Platforma de producţie Sortilemn din Gherla are o suprafaţă de 40.000 mp, la care se vor adăuga din această toamnă încă 10.000 mp, odată cu punerea în funcţiune a noii fabrici de umeraşe. În ceea ce priveşte capacitatea de producţie actuală, pe segmentul de scaune şi fotolii, de exemplu, Sortilemn fabrică lunar 100.000 de unităţi. Compania şi-a bugetat pentru acest an o creştere cu 10% a cifrei de afaceri, în comparaţie cu anul trecut. Sortilemn a încheiat anul 2011 cu afaceri totale de 30 mil. euro, mai mult cu circa 36% faţă de anul anterior.

Compania avea în primul semestru 920 de oameni, însă pentru acest an au fost prevăzute încă 230 de posturi noi.

Sortilemn a fost înfiinţată în anul 1961 cu principal domeniu de activitate producerea de placaje, furnire, PAL şi scaune. Sortilemn a fost privatizată în luna noiembrie 1999, în prezent acţionarul majoritar fiind omul de afaceri Michael Brandhuber cu o participaţie de 64%, 35% din acţiuni aparţinând lui Ghişa Ludovic, iar 1% din titluri foştilor sau actualilor colaboratori şi angajaţi ai companiei. Principalii producă tori locali de mobilă sunt Mobexpert, Elvila, Italsofa, Staer sau Alprom.