Gheorghe Iaciu, cel mai influent acţionar de la SIF Muntenia: Bursa trebuie descătuşată prin eliminarea pragului la SIF-uri

Autor: Roxana Pricop 16.09.2012

Gheorghe Iaciu, proprietarul complexului comercial Doraly din Afumaţi şi cel mai mare acţionar al SIF Muntenia, vorbeşte într-un interviu acordat Ziarului Financiar despre viitorul SIF-urilor, despre planurile sale din imobiliare şi ce trebuie făcut pentru ca bursa să iasă din zona de penumbră a economiei.

Cu o avere estimată de Top 300 Capital la 60 de milioane de euro, clădită din investiţii în imobiliare, Gheorghe Iaciu a rămas în istoria pieţei de capital după ce în vara acestui an a reuşit să schimbe conducerea SIF Muntenia sprijinit de un grup de brokeri şi fonduri de investiţii. El este acţionar cu 5% din capitalul SIF Muntenia şi a ajuns figura centrală a uneia dintre cele mai puternice mişcări de reformare a SIF-urilor. Totul a început însă de la intenţia de a găsi o alternativă de plasare a lichidităţilor:

"Am început să investesc pe bursă de la sfârşitul anului 2010 pentru că am considerat că acţiunile sunt o alternativă bună de diversificare. Acum am ajuns să am aproape 40% din portofoliu investit în acţiuni, cam 25% din lichidităţi le am investite în obligaţiuni de stat şi mai puţin de 20% din bani îi ţin în depozite bancare", a spus Gheorghe Iaciu.

O bună parte a portofoliului său, în valoare de câteva zeci de milioane de euro, este investită în SIF-uri şi în Fondul Proprietatea.

Bursa nu e un safari, e o investiţie pe termen lung

Pentru investiţiile pe bursă, lucrează cu mai mulţi brokeri, deşi la SIF Muntenia s-a făcut remarcat alături de brokerii de la Swiss Capital, cea mai mare firmă de intermediere de pe bursă, împreună cu care a schimbat conducerea SIF-ului. Iaciu i-a susţinut pe brokerii de la Swiss Capital care, după o Adunare Generală a Acţionarilor maraton de 33 de ore, din 7 până pe 8 iulie, au obţinut majoritatea locurilor în noul Consiliu al Reprezentanţilor Acţionarilor de la SIF Muntenia.

Obişnuit cu adrenalina din expediţiile de vânătoare pe care le face în timpul liber, omul de afaceri spune că nu este pus în dificultate de emoţiile tari ale tranzacţiilor bursiere:

"Sunt un investitor pe termen lung. Pentru mine, nu este mai multă adrenalină pe bursă decât într-un safari, pentru că doar atunci când tranzacţionezi zilnic şi stai permanent conectat la piaţă nivelul de adrenalină este ridicat", mai spune el, adăugând că i-ar plăcea să fie mai implicat în investiţiile pe care le are pe bursă.

Nemulţumit de managementul SIF-urilor

A investit circa 30 de milioane de lei (6,7 mil. euro) pentru a cumpăra 5% din capitalul SIF Muntenia, societate cu active în gestiune de peste un miliard de lei, şi vrea să se implice mai mult în administrarea SIF-ului, fiind nemulţumit de management. Societatea SAI Muntenia Invest este cea care administrează activele SIF-ului. Pe 23 august, Consiliul Reprezentanţilor a cerut convocarea AGA pentru a supune la vot rezilierea contractul de administrare încheiat cu SAI Muntenia Invest şi declanşarea acţiunii în răspundere contra administratorului pentru daune cauzate societăţii.

"Modul în care este administrată SIF Muntenia este defectuos, sunt societăţi în portofoliu în care au fost făcute investiţii, iar acum, din cauza managementului, au ajuns pe pierderi şi cu mari probleme financiare. Cred că actualul management trebuie înlocuit şi adus un management profesionist care să salveze ce mai poate fi salvat din SIF", spune omul de afaceri.

SAI Muntenia Invest administrează cele 205 societăţi din portofoliul SIF-ului, mai mult de jumătate fiind nelistate, deci inaccesibile investitorilor de pe bursă. SIF-ul deţine 4,15% din capitalul BRD, un pachet de 1% din acţiunile Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR. Printre perlele listate din portofoliu se numără şi participaţiile de la Romaero, cele de la magazinul Cocor şi de la Unirea Shopping Center. SIF-ul deţine indirect şi proprietăţi imobiliare prin intermediul unui vehicul de investiţii.

SIF Muntenia a încheiat anul 2011 cu un profit net de 65,7 mil. lei, sub câştigul de 77 mil. lei din 2010 şi cel mai mic din rândul celor cinci SIF-uri chiar dacă şi-a vândut participaţia la BCR şi a încasat o parte din bani anul trecut.

Descătuşarea bursei se face prin privatizarea SIF-urilor

Schimbarea administratorului nu va fi însă un demers uşor. În actul constitutiv al societăţii figurează ca administrator SAI Muntenia Invest, iar pentru modificarea actului consti­tutiv este necesară o prezenţă la vot de 75% la prima convocare a Adunării Generale, respectiv de 50% din acţionarii cu drept de vot la a doua convocare, cvorumuri extrem de greu de atins de oricare dintre cele cinci SIF-uri.

"Vechile conduceri ale SIF-urilor s-au asigurat prin diverse pârghii că nu vor putea fi schimbate. Au făcut astfel încât la SIF-uri să nu poată fi luate decizii importante, dar acest lucru trebuie să se schimbe pentru că acţionarii trebuie să îşi poată impune punctele de vedere", mai spune omul de afaceri.

Iaciu consideră că trebuie schimbate prevederile privind cvorumul astfel încât să permită acţionarilor, oricum limitaţi la un prag de deţinere de 5% din capitalul SIF-ului, să se implice în administrarea societăţilor în care au investit.

"Bursa trebuie descătuşată prin eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, pentru că acest prag alături de prevederile privind cvorumul ridicat de prezenţă, impus pentru a putea lua decizii importante, protejează actualele conduceri ale SIF-urilor de tragerea la răspundere din partea acţionarilor atunci când se descoperă că activele sunt administrate defectuos. Bursa trebuie descătuşată de praguri, altfel nu vom vedea capital privat pe bursă", mai spune Iaciu.

El recunoaşte că puţini din cercul său de cunoscuţi investesc pe bursă, iar unul dintre motive este reprezentat riscurile prea mari:

"Mulţi se feresc de bursă deoarece consideră riscurile prea mari. Indirect te loveşti de o SIF atunci când cumperi acţiuni la o companie pe bursă, pentru că sunt şanse mari ca o SIF să fie acţionar şi să nu ia cele mai bune decizii de management", mai spune Iaciu.

Întrebat despre cum vede SIF-urile în următorii ani, omul de afaceri spune că dacă acţionarii se vor putea implica în management şi va fi eliminat pragul de deţinere de 5%, activele SIF-urilor vor fi administrate mai eficient, iar acţiunile ar putea să se vândă cu primă, nu cu discount, aşa cum se întâmplă acum pe bursă.

"Nu cred că SIF-urile au o perspectivă bună dacă managementul nu este îmbunătăţit, există riscul să piardă şi ce mai au dacă acţionarii nu au un cuvânt de spus în management", afirmă Iaciu.

Vrea să listeze la bursă un fond imobiliar de 200 mil. euro

Omul de afaceri evită să spună cât a investit pe bursă, însă este mult mai deschis când vine vorba despre investiţiile şi planurile pe care le are în sectorul imobiliar, domeniu în care s-a consacrat ca om de afaceri.

A investit 41 de milioane de euro din 2008 până în prezent în principal în depozite şi spaţii comerciale, dar şi în blocuri de locuinţe. Investiţiile au fost finanţate din surse proprii şi din cele asigurate de firma de investiţii InfraRed Capital Partners, care deţine 50% din complexul Expo Market Doraly, cu o suprafaţă de 100.000 de metri pătraţi şi cu venituri de 70,7 milioane de lei în 2011.

În 2008, Iaciu a vândut o participaţie de 50% din complex către un fond al grupului britanic HSBC, participaţie ulterior preluată de managerii fondului în cadrul unei tranzacţii de tip "management buy-out". Pentru 2014-2015, mai are în plan investiţii de trei milioane de euro şi lansarea alături de partenerii englezi a unui fond de investiţii destinat pieţei imobiliare locale cu un capital cuprins între 200 şi 300 milioane de euro. Omul de afaceri vrea să listeze fondul imobiliar la bursă.

"Alături de parteneri mei de la InfraRed vreau să lansez un fond de investiţii imobiliare, care să atragă un capital privat pentru investiţii de 200-300 milioane de euro. Între 2013 şi 2015 va avea loc perioada de atragere de capital pentru ca în 2015 să aibă loc lansarea fondului. Am vrea să listăm fondul la bursa de la Bucureşti, dar acest lucru va depinde şi de condiţia în care se va afla piaţa de capital de aici", spune omul de afaceri. Singurul fond imobiliar listat la bursa din Bucureşti este NEPI (simbol bursier NEP), o capitalizare bursieră de 570 milioane de euro.

NEPI are cea mai mare parte a activelor investite în proprietăţi din România, dar a atras bani pe bursele de la Londra şi din Africa de Sud, la Bucureşti lichiditatea acţiunilor fiind extrem de redusă.

Criza din ultimii ani nu l-a împiedicat să investească, astfel că Iaciu a continuat să îşi extindă businessul cu spaţii comerciale, complexul Expo Market Doraly din Afumaţi ajungând în prezent la o suprafaţă de 100.000 metri pătraţi, însă omul de afaceri spune că în momentul de faţă apetitul pentru investiţii este la cote minime şi din cauza instabilităţii din mediul politic:

"Motivaţia de a investi este la cote minime în prezent. Am ajuns în momentul în care e mai bine să cumperi titluri de stat şi să iei dobânzi decât să pui capitalul la lucru. Situaţia trebuie însă să se schimbe, sunt necesare măsuri legislative şi economice de stimuluare a investiţiilor. Una dintre aceste măsuri legislative este eliminiarea pragului de deţinere la SIF-uri care ar putea mobiliza capital privat pe bursă. Şi statul va avea de câştigat pentru că privatizările prin bursă vor găsi mai uşor investitori", a conchis Iaciu.

Filmul revoluţiei de la SIF Muntenia

Nimic nu anunţa la începutului anului furtuna ce urma să se întâmple la SIF Muntenia, că acţionarii vor reuşi să se coaguleze atât de repede pentru a reforma SIF-ul, la doar câteva luni de la ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5% din capitalul social.

Disputa dintre acţionari şi Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor la SIF Muntenia a început în aprilie când a avut loc Adunarea Generală a Acţionarilor pentru aprobarea situaţiilor financiare ale societăţii pe 2011 şi pentru aprobarea bugetului pentru anul 2012. Deşi în anii trecuţi aprobarea bilanţurilor financiare era mai mult o formalitate la SIF, în acest an situaţia s-a schimbat dramatic când din rândul acţionarilor s-a ridicat Gheorghe Iaciu, atunci acţionar cu 2-3% din SIF Muntenia, care s-a opus aprobării rezultatelor financiare pe 2011.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro