Temerea privind noua uniune bancară europeană: să nu fie discriminări între bănci locale şi străine

Autor: Claudia Medrega 17.09.2012

Crearea unei uniuni bancare poate avea efecte şi asupra sistemelor bancare din ţările care nu sunt în zona euro, cum ar fi România, astfel că este important ca şi aceste ţări să aibă posibilitatea să-şi susţină opiniile referitoare la acest proiect şi să li se respecte interesele, fiind esenţial ca noul sistem să nu introducă discriminări între băncile străine şi băncile locale, spun analiştii şi oficialii din Ministerul Finanţelor.

Astfel, evaluarea consecin­ţelor creării unei uniuni bancare asupra ţărilor din afara zonei euro este foarte importantă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută că i-a asigurat pe preşedintele Comisiei Europene şi pe preşedintele Consiliului European că opţiunea României este de a fi parte a uniunii bancare, chiar dacă nu face parte din zona euro. Însă, BNR nu a exprimat până acum o poziţie oficială pe această temă.

Consolidarea la nivelul BCE a responsabilităţii de supraveghere pentru circa 6.000 de bănci din zona euro a dus la discuţii aprinse între miniştrii europeni de finanţe. Polonia a respins proiectul uniunii bancare propus de Comisia Europeană, pentru că ţara nu are drept de vot în cadrul Băncii Centrale Europene.

Potrivit unui proiect al Comisiei Europene, BCE ar urma să devină de la 1 ianuarie 2014 autoritatea supremă de supraveghere a băncilor din zona euro. Ţările din afara zonei euro pot adera voluntar la un mecanism de cooperare, iar coordonarea între BCE şi autorităţile din ţările din afara sistemului rămâne în forma actuală.

Legăturile între sistemele bancare din zona euro şi din zona non-euro sunt foarte puternice. Filialele băncilor străine în România ar fi în mod clar parte a sistemului şi ar fi monitorizate, dar în cazul subsidiarelor nu este clar dacă vor fi sau nu parte a sistemului. România nu este în zona euro, dar are un sistem bancar dominat de bănci din zona euro.

Claudiu Doltu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a arătat că este important ca uniunea bancară să ia în considerare drepturile şi obligaţiile tuturor ţărilor din UE, nu doar ale celor din zona euro. Totodată, el a susţinut că noua construcţie ar trebui să nu discrimineze între băncile din ţările care nu sunt încă în zona euro şi băncile din ţările zonei euro.

"În acest moment, suntem foarte interesaţi ca în viitoarea construcţie a sistemului unic de supraveghere bancară să fie implicate toate ţările membre ale UE, nu doar cele din zona euro. De ce? Deoarece un asemenea sistem de supraveghere va afecta şi ţările din afara zonei euro, aşa cum deocamdată este şi România. La fel şi în ceea ce priveşte asigurarea depozitelor bancare sau rezolvarea situaţiilor de faliment bancar", afirmă Doltu.

BCE nu îşi poate exercita prerogativele în afara zonei euro, potrivit Tratatului, dar va deveni autoritatea de supraveghere responsabilă pentru băncile din zona euro care au subsidiare şi în statele non-euro. "Dacă este vorba despre o reglementare la nivelul zonei euro, întrebarea este în ce măsură se reflectă asupra ţărilor non-euro şi a sistemelor bancare din aceste ţări. Dacă se reflectă şi asupra ţărilor din afara zonei euro, ar trebui să aibă şi acestea o contribuţie la creionarea acestei uniuni. Dacă vrei decizii cu consecinţe şi asupra altor ţări, ar fi normal ca şi ţările respective să aibă ceva de spus. Uniunea bancară ar trebui să vizeze zona euro, dar şi ţările non-euro. Ar trebui să li se dea şi ţărilor din zona non-euro ocazia să-şi exprime opiniile, comentariile şi să li se respecte interesele", a comentat Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Pensii.

Printre avantajele creării unei uniuni bancare au fost amintite reducerea incertitudinilor şi a vulnerabilităţilor fiscale, dar apar şi dezavantaje.

Analistul economic Florin Cîţu nu vede rostul unei uniuni bancare, susţinând că o soluţie ar fi fost crearea unei uniuni fiscale. "Care ar fi scopul creării unei uniuni bancare? Ce să obţii? Cel mai bun barometru al unei industrii este piaţa. Creezi o uniune bancară pentru că presupui că sistemul financiar-bancar este un bun public şi încerci să-l reglementezi. Dar creezi monştri, pot să apară distorsiuni, hazard moral. Nu este rolul statului să creeze o uniune bancară care să domine piaţa."

Statele din afara zonei euro îşi vor păstra toate puterile şi prerogativele existente. Totuşi, în măsura în care BCE a preluat sarcini de supraveghere, instituţia îşi va asuma rolurile de supraveghetor din ţara de origine pentru băncile din zona euro şi de supraveghetor din ţara gazdă pentru alte bănci, potrivit proiectului Comisiei Europene.

Pentru băncile transfrontaliere care funcţionează atât în interiorul, cât şi în afara statelor membre participante la mecanismul de supraveghere unic, procedurile existente de coordonare între autorităţile de supraveghere din ţara de origine şi din ţara gazdă vor fi menţinute în forma actuală. În condiţiile în care BCE preia atribuţii de supraveghere, ea va îndeplini funcţia de autoritate de origine şi de autoritate-gazdă pentru toate statele membre participante.