CNVM obligă un grup de acţionari ai Sibex să îşi reducă participaţia la 5%

Autor: Stefan Musgociu 18.09.2012

Acţiunile care depăşesc pragul legal trebuie vândute în termen de 3 trei luni, potrivit unei ordonanţe emisă luni de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Potrivit legislaţiei pieţei de capital, niciun acţionar al unei burse nu are dreptul să deţină, direct sau indirect, mai mult de 5% din totalul drepturilor de vot.

Totodată, orice achiziţie de acţiuni a operatorului de piaţ care conduce la o deţinere de 5% din totalul drepturilor de vot trebuie notificată bursei şi supusă în prealabil aprobării CNVM.

Comisia menţionează în ordonanţă că grupul celor şase acţionari nu a solicitat aprobarea CNVM pentru a ajunge la 5% din acţiunile Sibex.

În grupul respectiv se regăseşte casa de brokeraj WBS România, din al cărei acţionariat şi a conducere a ieşit Cristian Sima pentru a prelua funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex. Ceilalţi cinci acţionari sunt firmele Kristin şi F.LLI Codognotto di Codognotto Gianfranco &C-SNC, precum şi persoanele fizice Mirela Narcisa Grigoroiu, Ioan Alexandru Botezan şi Anca Elena Bunea (preşedinte CA şi director general al WBS România).

Astfel, comisia arată că Grigoroiu, Bunea, Botezan, Lionello Codognotto şi Alexandru Vladimir Găitan (membru al CA al Sibex) acţionează în mod concertat cu WBS România, deoarece deţin cumulat 51,31% din capitalul social al firmei de brokeraj.

În acelaşi timp, Lionello Codognotto este administrator şi asociat la F.LLI Codognotto di Codognotto Gianfranco &C-SNC, unde are 16,66% din titluri.

Totodată, Ioan Alexandru Botezan acţionează concertat cu firma Kristin, întrucât deţine 82% din capitalul social şi, totodată, administrează societatea.

CNVM a emis luni o a doua ordonanţă prin care îl obligă pe omul de afaceri Radu Dimofte şi Andrei Mihai Bejenaru să îşi reducă participaţia cumulată la 5% din acţiunile Sibex, în condiţiile în care aceştia deţin împreună 8,25% din capitalul social.

Comisia a decis, totodată, şi limitarea la 5% a drepturilor de vot în AGA acţionarii care au depăşit pragul.

Ordonanţele CNVM vin cu câteva zile înainte de AGA în care se va discuta revocarea Consiliului de Administraţie al Bursei de la Sibiu, programată pentru sâmbătă.

Actualul CA a fost ales în luna aprilie a anului trecut, când acţionarii au ales trei noi membri şi i-au confirmat pe reprezentanţii SIF Transilvania şi SIF Muntenia, Dan Simionescu şi Gabriel Filimon. Cei trei noi administratori sunt Cristian Sima, care a preluat funcţiile de director general şi preşedinte CA, fostul vicepreşedinte CNVM Paul Miclăuş (actual vicepreşedinte la Sibex) şi Alexandru Găitan, manager de portofoliu la compania Frontier Capital Management, Londra.

Reprezentantul SIF Muntenia şi-a depus luni demisia, aceasta urmând să intre în vigoare marţi.

De la schimbarea Consiliului de Administraţie, Sibex a înregistrat profit doar în primele trei luni din acest an, însă câştigul a fost de doar 1.800 de lei. În celelalte trimestre, compania a consemnat pierderi. Anul trecut, pierderile au fost de 596.000 de lei, iar după primele şase luni din acest an sunt de 149.000 de lei.

Pierderile din primele şase luni din acest an sunt de aproape trei ori mai mari decât cele din perioada similară a anului trecut, de 57.000 de lei.

Pe de altă parte, cifra de afaceri a crescut în primul semestru cu 30%, de la 865.000 de lei la 1,1 milioane lei.