Conducerea Băncii Mondiale va aproba în octombrie-noiembrie proiectul pentru restructurarea ANAF

Autor: Raluca Ghinea 19.09.2012

"În octombrie-noiembrie, îl aprobă (proiectul - n.r.) boardul Băncii Mondiale şi sperăm să înceapă din ianuarie", a declarat, miercuri, Mihai Constantin, vicepreşedinte al ANAF, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia pentru reformarea sistemului de impozite şi taxe.

Constantin a precizat că, de la 1 ianuarie 2015, ANAF va avea 47 de administraţii fiscale, câte una în fiecare judeţ şi în fiecare sector al Capitalei.

Potrivit înţelegerii dintre autorităţile române şi experţii FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, ANAFva fi reorganizată în următorii trei ani, iar activitatea celor 221 de administraţii financiare va fi concentrată în 8 direcţii regionale şi 47 de birouri locale.

"Vom aproba până la finele anului 2012 un proiect multianual cu Banca Mondială pentru a sprijini acest proiect", se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de autorităţile române cu experţii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

În acelaşi document se mai spune că au fost întărite eforturile de constrângeri fiscale prin creşterea capacităţii de analiză de risc şi audit, şi prin îmbunătăţirea cooperării cu Autoritatea Naţională a Vămilor şi Garda Financiară.

"Vrem să desfiinţăm ghişeele, vom elimina tonele de hârtie şi vom lucra doar electronic. Vrem să rupem interacţiunea la ghişeu şi să lucrăm de la distanţă. Acest lucru înseamnă informatizare, o legislaţie mai stabilă şi o infrastructură naţională care să fie interconectabilă cu celelalte sisteme care deţin date despre bunurile şi veniturile debitorilor. Atunci va fi foarte interesant să vedem interacţiunea dintre persoane fizice şi persoane juridice", a menţionat vicepreşedintele ANAF.

El a arătat că, din circa 600.000 de firme care depun bilanţuri, peste jumătate înregistrează pierderi de mai mulţi ani şi acestea ar trebui să dea explicaţii de ce "stau" pe pierdere. Deşi în unele cazuri este vorba despre un management defectuos al afacerii, în multe situaţii se constată la analiza documentelor că majoritatea firmelor cu pierderi înregistrează în contabilitate cheltuieli pentru casă, maşini, renovări, "bani din care trăiesc familii intregi".

Potrivit programului convenit cu insituţiile internaţionale, principalele îmbunătăţiri procedurale pe care ANAF le va implementa în perioada 2012-2016 sunt creşterea gradului de declarare electronică la distanţă până la 98% din totalul declaraţiilor primite pentru persoanele juridice, în cazul declaraţiilor care pot fi depuse prin acest sistem, introducerea unui catalog de servicii pentru contribuabili şi a standardelor de calitate în domeniul asistenţei contribuabililor, creşterea ariei de cuprindere a activităţii de asistenţă contribuabili, pentru a se transforma în unicul punct de contact al contribuabilului cu ANAF, stimularea creşterii ponderii plăţilor prin sistemul bancar, crearea pentru contribuabili (persoane fizice şi juridice) a posibilităţii de a-şi vizualiza situaţia fiscală, de a solicita şi de a primi documente prin portalul ANAF.