ANCOM anunţă câţi bani a luat statul din licitaţia telecom

Autor: Adrian Seceleanu 23.09.2012

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) va anunţa astăzi câţi bani vor plăti şi ce licenţe au câştigat 2K Telecom, Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vo­dafone la cea mai mare licitaţie de spectru radio organizată până acum de România.

Dacă statul a reuşit să vândă toate blocurile de frecvenţă scoase la vânzare, atunci încasările ar fi de minimum 726 milioane de euro. ANCOM nu a anunţat până în acest moment ce blocuri de frecvenţă s-au vândut, cine le-a câştigat şi pentru ce preţ.

Pregătirile pentru lansarea licitaţiei de spectru radio au demarat în primăvara acestui an, în mandatul cabinetului Mihai Răz­van Ungureanu. Căderea guvernului Ungureanu şi instalarea cabinetului Ponta au dus la întârzieri în calendarul licitaţiei, care a demarat abia la începutul acestei luni.

La licitaţie au depus oferte doar companii deja prezente în România şi niciun ju­cător nou internaţional, aşa cum sperau autorităţile la începutul acestui an. ANCOM a făcut o serie de modificări importante în caietul de sarcini pentru licitaţie după ce unele prevederi au fost contestate dur de unii jucători participanţi - în principal operatorii mari de telefonie mobilă. Piaţa locală de comunicaţii a avut o valoare de 3,5 mld. euro anul trecut, potrivit ANCOM.