Doi acţionari Sibex cer o nouă AGA pentru revocarea preşedintelui CA şi a doi membri

Autor: Monica Juganaru 24.09.2012

Cei doi acţionari care au depus solicitarea, respectiv Bogdan Baloşan şi WK Group Sibiu, controlează cumulat 7,74% din acţiunile operatorului Bursei.

Cererea vizează revocarea din funcţie a trei administratori, respectiv Sima, Paul Gabriel Miclăuş şi Alexandru Găitan.

Solicitarea vine după ce CNVM a fost nevoită, în noaptea de vineri spre sâmbătă, să amâne AGA de la bursa din Sibiu, în care urma să se discute revocarea Consiliului de Adminstraţie. Decizia de amânarea a AGA a fost luată după ce CA al Sibex a anunţat Comisia vineri la ora 23:53 că a decis să concerteze cele cinci SIF-uri şi SSIF Broker şi să le limiteze drepturile de vot la 5%.

AGA a fost amânată până la soluţionarea tuturor contestaţiilor şi a sesizărilor primite de CNVM pentru această AGA, inclusiv unele privind ordonanţele prin care mai multor acţionari li s-a impus să îşi reducă participaţiile la 5%, în condiţiile în care depăşiseră pragul legal de deţinere.

Aociaţia investitorilor (AIPC) a solicitat luni CNVM să aprobe instrucţiunea prin care doar Comisia are dreptul să limiteze drepturile de vot în AGA la SIF-uri dacă stabileşte că unii investitori acţionează concertat şi depăşesc pragul legal de deţinere, de 5%, şi sugerează ca prevederile să se aplice şi în AGA la burse.

Potrivit unor surse din piaţa de capital, SIF-urile s-ar fi coalizat să schimbe Consiliul de Administraţie al Sibex, fiind nemulţumite de activitatea unora dintre administratorii bursei.

Cele cinci SIF-uri deţineau la finele primului semestru aproape 16% din acţiunile Sibex, cele mai mari pachete fiind controlate de SIF Moldova (aproape 5%), SIF Muntenia (4,95%) şi SIF Transilvania (4,69%).

Limitarea drepturilor de vot pentru SIF-uri în AGA la Sibex a venit la patru zile după ce CNVM a obligat lunea trecută mai mulţi acţionari ai Sibex să îşi reducă participaţia la pragul legal de 5% din acţiuni, întrucât instituţia a stabilit că aceştia acţionează concertat.

Primul grup este format în jurul firmei de brokeraj WBS România, din al cărei acţionariat şi a conducere a ieşit Cristian Sima pentru a prelua funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex. Grupul deţine concertat 16% din acţiuni. O dispunere similară a fost dată şi pentru omul de afaceri Radu Dimofte şi Andrei Mihai Bejenaru, care deţin împreună 8,25% din titluri.

Acţionarii Sibex urmau să discute sâmbătă revocarea Consiliului de Administraţie şi alegerea unor noi administratori, la solicitarea unui grup de acţionari, pe fondul pierderilor înregistrate de bursă.

Actualul CA a fost ales în luna aprilie a anului trecut, când acţionarii au ales trei noi membri şi i-au confirmat pe reprezentanţii SIF Transilvania şi SIF Muntenia, Dan Simionescu şi Gabriel Filimon. Atunci fondatorul Sibex Teodor Ancuţa a fos revocat din funcţiile de preşedinte CA şi director general şi au fost aleşi în CA Cristian Sima, care i-a luat locul lui Ancuţa. În aceeaşi AGA, au fost ales în CA şi fostul vicepreşedinte CNVM Paul Miclăuş (în prezent vicepreşedinte la Sibex) şi Alexandru Găitan, manager de portofoliu la compania Frontier Capital Management, Londra. Reprezentantul SIF Muntenia, Gabriel Filimon, a demisionat luni.

Pentru Consiliul de Administraţie şi-au depus candidatura 11 persoane, printre care patru actuali administratori, precum şi fondatorul grupului imobiliar Avrig 35 Alexander Hergan şi avocatul Gabriel Biriş.