Cine este consultantul? Premierul Ponta a declarat că procedurile de privatizare a Oltchim au fost stabilite de consultant

Autori: Andrei Chirileasa , Liviu Dadacus 24.09.2012

De ce nu au existat condiţii de calificare pentru privatizarea Oltchim? Asta este poate cea mai importantă întrebare la care încă nu s-a găsit un răspuns după licitaţia de vineri, adjudecată de Dan Diaconescu. Alături de Ministerul Economiei şi de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), care au coordonat procesul de privatizare, la această întrebare ar trebui să răspundă consultantul statului, Pricewater houseCoopers (PwC).

Premierul Victor Ponta a declarat luni că procedurile de privatizare la Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au fost stabilite de consultant, compania de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, selectată înainte de instalarea cabinetului său. El a fost întrebat de un jurnalist dacă poate să spună de ce în privatizarea Oltchim nu au fost instituite criterii de bonitate şi de eligibilitate pentru participanţi.

"Nu, şi nici nu trebuie să vă spun eu lucrul ăsta. După cum ştiţi foarte bine, şi o să am astăzi, de altfel, mai târziu, o întâlnire cu ministrul economiei, domnia sa trebuie să vă prezinte foarte clar momentul în care a fost selectat consultantul - dacă nu mă înşel, o să verific azi, dar consultantul a fost selectat înainte chiar de instaurarea Guvernului pe care eu îl conduc - şi modul în care consultantul - din nou, dacă informaţiile mele sunt corecte, PricewaterhouseCoopers - cum a stabilit exact procedurile", a răspuns Ponta. Premierul a precizat că Guvernul său nu a vrut să ia o decizie în acest domeniu pe criterii politice, ci pe criterii economice şi pe criterii stabilite de consultant.

Reprezentanţii PwC nu au dorit să facă însă niciun comentariu privind privatizarea Oltchim. PricewaterhouseCoopers a câştigat anul trecut mandatul de consultant pentru privatizarea Oltchim şi a pregătit strategia de privatizare alături de OPSPI. Consultanţa juridică în procesul de privatizare a fost asigurată de firma de avocatură David & Baias, firma de casă a PwC.

Consultantul, alături de OPSPI, au hotărât iniţial ca datoriile Oltchim faţă de AVAS să fie convertite în acţiuni. Ulterior, însă, Guvernul a renunţat la această conversie, argumentând că operaţiunea ar fi putut fi blocată de acţionarul minoritar, PCC, şi a optat pentru vânzarea pachetului de acţiuni al statului la Oltchim la pachet cu creanţele AVAS şi Electrica faţă de Oltchim, în valoare de circa 400 mil. euro.

Această formulă de privatizare a stârnit însă numeroase neclarităţi şi a complicat procesul, fiind una dintre explicaţiile pentru numărul mic de participanţi la licitaţie. Cei trei participanţi au depus oferte fiecare pentru altceva: PCC a licitat pentru acţiuni şi creanţe, în bloc, Chimcomplex Borzeşti, compania lui Ştefan Vuza, a licitat doar pentru acţiuni şi pentru creanţa Electrica, considerând că creanţa AVAS poate fi anulată în justiţie, iar Dan Diaconescu a licitat doar pentru acţiuni, oferind cel mai mare preţ, de 203 mil. lei (45 mil. euro). Nu este însă clar dacă Diaconescu are banii pentru a plăti acţiunile.