Toamna travestiurilor şi a asprei concurenţe. GALERIE FOTO

Autor: Remus Andrei Ion 28.09.2012

Ciobănaşul devine Ciobăniţă! Iubita lui Nicolae Grigorescu prinde chipul celui mai exersat personaj care l-a atras pe pictor. Un travesti readuce în lumea colecţionarilor poveşti de iubire extraordinare! Costumată în ciobănaş, Maria Dancu, soţia artistului, este personajul fascinant al primei licitaţii Artmark din noul sezon. "Ciobăniţa" nu a primit cea mai mare evaluare din lista de lucrări, doar 50.000 - 100.000 de euro şi rămâne în urma lui Tonitza, aşa cum a fost în prima parte a anului...

Maria Danciu a fost o minune pentru Nicolae Grigorescu. I-a fost tovarăşă de viaţă timp de 18 ani iar marele artist nu a vrut să se stingă înainte de a cere să fie căsătorit cu ea. Sfârşitul a venit însă mult prea repede iar ea a rămas cu numele de fată dar cu inima plină de iubire tăcută, discretă, şi care înnobilează multe colecţii şi muzee. Numele Mariei Dancu apare explicit pe multe tablouri care i-au fost direct dedicate. Dar chipul Mariei este sugerat de pictor în foarte multe lucrări. Ea a pozat de multe ori, costumată în ţărancă, discret, dar într-o lumină extraordinară pe care doar Grigorescu a ştiut să o transpună pe pânză. Prietenii familiei vorbesc despre "Primăvara", dar astăzi ştim că imaginea femeii iubite apare în mult mai multe creaţii.

Prima licitaţie a toamnei (12 septembrie) a fost a lui Pallady. Licitat şi adjudecat cu 33.000 de lei, "Colţ de stadă" a închis practic prima zi de strigare de la Alis. Cea mai veche casă de licitaţii a deschis sezonul cu o strigare pentru Antonia Csikos Krizsan (1887-1987) - "Peisaj din Baia Mare" care din păcate nu a fost adjudecat. Abia când s-a ajuns la Ion Irimescu - "Himera nopţii" (poz 12) a fost şi prima adjudecare - 2.000 de lei pentru un desen în creioane colorate şi guaşe. Un "Autoportret" al lui Rudolf Schweitzer Cumpăna (8.500 lei), o compoziţie cu flori a lui Maxy (16.000 lei) sau "La cafenea", un desen în tuş şi guaşă al lui Iosif Iser au ridicat ştacheta. Licitaţia a doua de la Alis, la două săptămâni distanţă, îl păstrează pe Pallady cap de afiş cu "Natură statică cu evantai" (45.000 lei) plus Iser - "Spaniola", Ressu - " Ţărancă cosând" şi o raritate pentru Bucureşti: "Copiii mujicilor în casa boierului", semnat dreapta jos cu negru N. Bogdanov - Bielskii [Nikolai Petrovich Bogdanov - Bielsky] cu o estimare minimă 550.000 lei. Balcicul se păstrează printre mizele mari ale oricărei licitaţii: Petraşcu - "Peisaj la Balcic" este estimat la 100.000 de lei. Un peisaj dobrogean a fost deja cea mai bună achiziţie în cea de-a doua licitaţie a sezonului, cea de la Goldart (la două zile după Alis). Pânza lui Lucian Grigorescu - "Peisaj la Babadag" a urcat până la estimarea de sus, 6.000 de euro. În aceeaşi licitaţie seria "scumpă" a fost deschisă de un bronz al lui Ion Irimescu - "Muzica", 5.000 euro, iar surpriza a venit de la Auren Cojan cu una dintre cele două lucrări licitate, "În parc", adjuecată cu 2.600 euro. Lucian Grigorescu a avut o dublă, "Bărci la Balcic" s-a cumpărat cu 1.750 euro.

Cu un calendar ceva mai rarefiat, Artmark a ales începutul toamnei pe 25 septembrie. Dar tot cu un Balcic şi cu un nume de referinţă în deschidere: Nicolae Dărăscu - "Case cu tei la Balcic" evaluat spre 14.000 de euro. O coincidenţă anunţă concurenţă aspră în această toamnă. Artmark şi-a suprapus prima licitaţie în aceeaşi zi cu licitaţia numărul doi de la Alis iar marea expoziţie ARTISTUL ŞI PUTEREA - Ipostaze ale picturii româneşti în anii 1950 - 1990 este simultană cu cea de-a doua licitaţie Goldart. Dar nimeni nu cred că trebuie să se sperie pentru că nu toţi colecţionarii îşi perimit să liciteze pentru Tonitza de peste 100.000 de euro sau Mina Byck Wepper ajunsă spre 4.000 de euro pentru "Hanul Paşalâcul din Balcic". Licitaţia şi oferta în sine pot fi mai importante decât evenimentul (semi)monden cu care se suprapune. Iar cine cumpără este bine să liciteze în primul rând şi chiar exclusiv lucrări care pur şi simplu îi plac.

artalicitata.blogspot.com