Consumul de energie emite semnale economice negative: foamea de electricitate s-a redus în primele opt luni ale anului

Autor: Roxana Petrescu 01.10.2012

Evoluţia consumului de energie electrică din primele opt luni ale anului şi estimările făcute de Transelectrica pentru situaţia la nivelul întregului an 2012 ar putea indica o uşoară încetinire a economiei în contextul în care atât cifrele existente, cât şi prognozele transportatorului naţional de energie electrică arată scăderi pe linie. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât anul acesta iarna grea şi vara extrem de călduroasă ar fi trebuit să ducă la creşteri generoase ale consumului de energie.

Potrivit datelor livrate de Transelectrica, în primele opt luni ale anului consumul intern brut de energie electrică a înregistrat o uşoară scădere, iar această tendinţă va continua până la finalul lui 2012, potrivit estimărilor făcute de companie.

Deşi procentele sunt mici, de sub 1% în ambele cazuri, acest lucru vorbeşte despre o posibilă încetinire a activităţii economice, după ce anul trecut consumul de energie reuşise să crească cu circa 3 procente ratând la mustaţă nivelul din 2008.

Poate cea mai rele­vantă perioadă care dă indicii asupra înce­tinirii economice sunt lunile de vară, când datele Trans­electrica arată că în ciuda temperaturilor foarte ri­di­cate consumul a rămas aproape la fel cu cel de anul trecut.

Practic, deşi toată lumea a folosit aparatele de aer condiţionat de exemplu, lucru care ar fi trebuit să ducă la creşterea consumului de energie, în total, în cele trei luni nu s-a consumat cu mult mai multă energie decât în vara anului 2011.

Acest lucru nu înseamnă decât un lucru: de undeva a venit o scădere şi cel mai probabil aceasta a fost înregistrată la nivel economic.

"Evoluţia consumului de energie electrică este strâns legată de evoluţia eco­nomică şi a tempe­raturilor, astfel în pe­rioada menţionată din anul 2012 (iunie-august - n. red.) s-au înregistrat temperaturi ce au depăşit normele climatologice, dar şi valorile de tem­peratură înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent. Acest fapt explică creşterea de con­sum de energie electrică per ansamblul perioadei analizate, creşterea fiind de fapt la nivelul lunii iulie, unde di­ferenţa de tem­peratură a fost mai ac­cen­tuată.

Importanţa analizei consumului de energie electrică vine în contextul în care acest indicator reflectă modul în care merg marile industrii sau companiile care "înghit" cantităţi enorme de electricitate pentru a funcţiona.

La nivelul lunilor iunie şi august, deşi s-au înregistrat temperaturi mai mari cu până la două grade Celsius în 2012 faţă de 2011, consumul intern brut de energie a fost comparabil, fapt ce ne-ar putea sugera o scădere uşoară a economiei naţionale", explică reprezentanţii Transelectrica.

În afară de iulie, o altă lună în care temperatura şi-a spus cuvântul în ceea ce priveşte evoluţia consumului de energie a fost februarie.

Astfel, în februarie temperatura medie a fost de -6,3 grade Celsius, mult mai mică faţă de cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut, când a fost o medie de -1,8 grade Celsius.

Mai mult, datele Transelectrica arată că media lunară multianuală pentru februarie este de -1,1 grade Celsius. Datorită temperaturilor foarte mici, consumul de energie din februarie a fost cu peste 5% mai mare faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Problema este că numai cu două vârfuri de consum anul 2012 nu s-a putut situa peste anul trecut în primele opt luni ale anului şi cel mai probabil situaţia nu se va schimba nici în următoarele luni.

Mai departe, nici dinspre consumul de carburanţi sau de gaze naturale nu vin veşti îmbucurătoare, ci dimpotrivă. Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică altăuri de rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată scăderi pe linie. În ambele cazuri, aceste scăderi vin după ce anul trecut adusese creşteri uşoare atât în ceea ce priveşte consumul de carbu­ranţi, cât şi în cazul gazelor naturale.

Importanţa analizei consumului de energie electrică vine în contextul în care acest indicator reflectă modul în care merg marile industrii sau companiile care "înghit" cantităţi enorme de electricitate pentru a funcţiona şi care până la urmă exprimă pulsul unei întregi economii.

De exemplu, preşedintele Traian Băsescu spunea în vara anului 2009 că nu mai avea încredere în analişti şi că pentru a şti cum merge economia ţării îl suna săptămânal pe ministrul economiei din acea perioadă Adriean Videanu, să vadă cum evoluează consumul de energie.

Dacă de exemplu în 2008 se atingea un vârf de consum, în 2009, an în care economia României a înregistrat cea mai severă contracţie cauzată de criza economică mondială, nevoia de energie a scăzut.

În 2010 a început să-şi revină, la fel ca economia, iar anul trecut consumul de energie s-a apropiat de pragul atins în 2008 după o creştere de peste 3%.

În total, din 1989 şi până la finalul anului trecut, consumul de energie al României a înregistrat un regres de 28%, mai ales din cauza faptului că rând pe rând mari lanţuri industriale au dispărut complet sau au fost mult diminuate în cei 20 de ani de capitalism.

Cei mai mari consumatori de energie din România sunt combinatele Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi.

Transelectrica Bucureşti, compania de stat care deţine monopolul tran­s­portului energiei electrice în România, a raportat în primul semestru un profit net de 22,6 milioane de lei (5,15 milioane de euro), de aproape opt ori mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi cifra de afaceri a crescut cu 7,9%, la 1,447 miliarde de lei (330 milioane de euro), potrivit situa­ţiilor financiare semestriale tran­smise bursei.