Reginele profiturilor: TOP 40 de companii energetice care au bifat anul trecut cele mai mari câştiguri nete

Autor: Roxana Petrescu 04.10.2012

Marile firme energetice locale nu s-au dezminţit nici anul trecut, acaparând fără drept de apel podiumul din topul companiilor care au înregistrat profit în România.

Dacă prezenţa Petrom şi Romgaz pe acest podium nu este o noutate, medalia de argint în topul celor mai profitabile companii locale obţinută anul trecut de Termoelectrica este o surpriză.

Potrivit datelor trimise de Registrul Comerţului în care sunt ordonate descrescător primele 300 de companii din România după profitul net înregistrat anul trecut, primele trei poziţii sunt ocupate de Petrom, cea mai mare companie locală, Termoelectrica, o companie pe care reformele din ultimii 20 de ani au transformat-o dintr-un colos într-o entitate cu numai câteva unităţi de producţie, şi Romgaz, una dintre cele mai importante companii care au mai rămas în zestrea statului român.

Astfel, Petrom a ajuns anul trecut la un profit net de aproape 870 de milioane de euro, aproape dublu faţă de rezultatul din 2010, compania beneficiind de evoluţia cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere, dar şi de efectele măsurilor de reorganizare luate, cea mai importantă fiind decizia de a închide definitiv rafinăria Arpechim. Potrivit informaţiilor disponibile anul trecut cotaţiile interna­ţio­nale la motorină au cres­cut în lei cu 35%, iar cele la ben­­zină s-au apreciat cu 29%.

Acest lucru a fost transmis în mare parte de către com­paniile pe­tro­liere în preţul carburanţilor, aşa că litrul de mo­torină s-a scum­pit în 2011 cu 25%, iar cel de benzină a fost cu 22% mai preţios.

Surpriza clasamentului nu este însă poziţia ocupată de Petrom, ci rezultatul raportat de Termoelectrica. Deşi în mod obişnuit producătorul de energie era o prezenţă clasică în clasa­mentul firmelor din România cu cele mai mari pierderi, anul trecut compania a raportat un profit net de aproape 377 de milioane de euro.

Termoelectrica a devenit astfel a doua com­panie din România în ceea ce priveşte dimensiunea profitului net, ocupând acelaşi loc în topul celor mai profitabile 40 de companii energetice.

Problema este că aceşti bani nu se regăsesc efectiv în conturile companiei de stat. Prin intermediul Ordonanţei de Urgenţă 84/2011 acţiunile deţinute de Termoelectrica la Electrocentrale Deva, Electrocentrale Paroşeni şi ELCEN Bucureşti au fost evaluate şi date în plată în contul datoriei la bugetul de stat pe care o înregistra societatea. Din această operaţiune, compania a ieşit curată, dar cu un profit doar pe hârtie.

A treia cea mai mare companie din România în ceea ce priveşte dimensiunea profitului înregistrat anul trecut este Romgaz, cel mai mare producător local de gaze care este controlat de statul român prin Ministerul Economiei. Astfel, profitul raportat de Romgaz a ajuns anul trecut la 243,5 milioane de euro.

Dincolo de companiile active în extracţia de resurse naturale sau de producere a energiei electrice, în topul celor mai bogate firme energetice în funcţie de profitul net înre­gis­trat anul trecut se numără Trans­gaz, ale cărei câştiguri au ajuns la aproape 90 de milioane de euro, dar şi com­paniile de distribuţie a energiei elec­trice sau a ga­ze­lor naturale.

Şi companiile care se dezvoltă în jurul sectorului energetic, aşa cum sunt furnizorii de echipamente şi servicii, au raportat profituri generoase anul trecut. Americanii de la Cameron, care au deschis recent o fabrică de utilaj petrolier la Ploieşti, clujenii de la EnergoBit sau Prospecţiuni Bucureşti, firmă care face parte din grupul de firme Tender, se află şi ele în topul celor mai mari 40 de companii energetice în funcţie de profitul net înregistrat anul trecut.

 

O surpriza de milioane

Surpriza clasamentului nu este înă poziţia ocupată de Petrom, ci rezultatul raportat de Termoelectrica. Deşi în mod obişnuit producătorul de energie era o prezenţă clasică în clasamentul firmelor din România cu cele mai mari pierderi, anul trecut compania a raportat un profit net de aproape 377 de milioane de euro. Termoelectrica a devenit astfel a doua companie din România în ceea ce priveşte dimensiunea profitului net, ocupând acelaşi loc în topul celor mai profitabile 40 de companii energetice.