Anvelopări pe bani europeni: UE dă 150 de milioane de euro pentru reabilitări termice

Autor: Andreea Neferu 04.10.2012

Comisia Europeană va finanţa lucrările de termoizolare a blocurilor prin Fondul European de Dezvoltare Regională, condiţia fiind însă ca în program să fie incluse blocuri în care locuiesc persoane defavorizate şi familii cu venituri reduse, iar proprietarii să contribuie cu cel puţin 10% din valoarea proiectelor.

Astfel, bugetul alocat pentru aceste reabilitări termice se va ridica la 304 milioane de euro, din care 150 de mi­lioa­ne de euro vor fi bani din Fondul European de Dezvoltare Regio­nală, iar restul de 154 de milioane de euro va fi reprezentat de contribuţie de la bugetul de stat, de la autorităţile locale şi de la asociaţiile de locatari. În acest program se vor încadra blocurile de locuinţe construite între 1950 şi în 1990 în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse, din municipiile reşedinţă de judeţ şi din cele 6 sectoare ale Capitalei.

Din valoarea proiectelor 60% se vor acoperi din bani europeni şi bani de la bugetul de stat, restul fondurilor venind de la autorităţile locale şi asociaţiile de locatari.

"Vreau să subliniez că cele 40 de pro­cente de cofinanţare care trebuie plătite de administraţia publică şi asociaţia de proprietari pot fi împărţite în funcţie de veniturile proprietarilor: acolo unde mai mult de jumătate din proprietarii din clădire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 150 de euro, contribuţia asociaţiei va fi de 10%", a declarat Eduard Hellvig, ministrul dezvoltării regionale şi turismului. El a mai spus că în cazurile în care mai mult de jumătate din proprietarii din clădire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 350 de euro, con­tribuţia va fi de 20%, iar în situaţia în care veniturile se situează sub echi­va­lentul a 500 de euro, contribuţia va fi mai mare, de 30%. "Este o repartiţie a contribuţiilor echitabilă, menită să încurajeze accesarea acestor fonduri şi de către asociaţiile de proprietari ai căror membri au venituri reduse şi care au cea mai mare nevoie să facă eco­nomii la plata întreţinerii", a mai spus Eduard Hellvig.

Dacă apelul public pentru acest proiect va fi lansat pe 15 octombrie, înce­pând din 1 noiembrie potenţialii bene­ficiari pot depune proiecte la sediile agenţiilor de dezvoltare re­gională.

Acest program de eficienţă energetică a blocurilor de locuinţe ar urma să fie finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli urbani de creştere." Programul va fi unul pilot, urmând a se încheia în anul 2013, iar dacă se va dovedi a fi de succes, va fi inclus şi în exerciţiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene.