Ministerul Finanţelor a decis: Traian Halalai îl înlocuieşte pe Ionuţ Costea la conducerea Eximbank

Autor: Razvan Voican 27.09.2012

Ministerul Finanţelor a trecut ieri prin AGA băncii de stat Eximbank decizia de schimbare a echipei de conducere, Traian Halalai primind funcţia de preşedinte în locul lui Ionuţ Costea, căruia i-a expirat mandatul fără a fi prelungit.

Rămâne ca numirea lui Halalai, fost director general adjunct (CFO) al Băncii Româneşti, să primească şi aprobarea Băncii Naţionale. Paul Ichim, vicepreşedinte al Eximbank în echipa lui Costea, a primit un al doilea mandat, în timp ce celălalt vicepreşedinte - Luminiţa Manolache - a fost înlocuită cu Mihai Mandreş, un expert în zona de trezorerie care nu a mai deţinut funcţii de top management în vreo bancă.

Statul deţine peste 95% din acţiunile băncii specializate în finanţări, garanţii şi asigurări pentru companii, în particular pentru exportatori, iar cele cinci SIF sunt acţionari minoritari. Numirea conducerii Eximbank rămâne o decizie eminamente politică, guvernanţii având grijă ca ultimele două bănci de stat - CEC şi Eximbank - să nu fie incluse în categoria companiilor publice pentru care este necesară angajarea de manageri privaţi pe bază de selecţie competitivă.

Nici FMI nu a insistat asupra acestui subiect, rămânând în sarcina BNR să evalueze competenţa conducătorilor aleşi de politicieni. Contactat de ZF, Ministerul Finanţelor nu a precizat până la închiderea ediţiei care au fost motivele schimbării echipei de conducere a Eximbank, cum s-a desfăşurat procesul de alegere a noilor executivi şi care sunt principalele obiective pentru care au fost mandataţi.