WineRo investeşte 10 mil. euro într-o cramă în judeţul Constanţa

Autor: Mădălina Dediu Panaete 30.09.2012

Producătorul local de vinuri WineRo a investit până în prezent şapte milioane de euro într-o cramă în Rasova (judeţul Constanţa) şi va mai investi încă 3 milioane de euro în perioada următoare. Lucrările de construcţii ale cramei au fost începute în 2011, însă compania a fost nevoită să modifice proiectul, dar luna aceasta lucrările vor fi reluate. Ghenadie Bobeică, administratorul şi unul dintre acţionarii WineRo, spune că cei 7 mil. de euro provin din surse proprii ale companiei, iar noua cramă va fi finalizată în august-septembrie 2013. "Aşteptăm o cifră de afaceri de 2,5 milioane de euro până în 2014", a afirmat Ghenadie Bobeică

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, Winero a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,5 mil. lei (372.000 de euro) şi o pierdere de 2, 5 mil.lei (580.000 de euro).

Bobeică mai spune că piaţa de vin nu va depăşi 400 mil. de euro anul acesta din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile care au condus la scăderea producţiei de vin.

Săptămâna trecută WineRo a lansat două noi vinuri Alira Cabernet 2010 şi Alira Tribune 2011. Acestă lansare este a doua de când compania şi-a început activitatea, primul vin lansat fiind Alira Merlot 2009.

Potrivit administratorul WineRo, au fost produse 45.000 de sticle de Alira Merlot 2009, vinul lansat acum 3 ani fiind vândut şi la export în proporţie de 15% în ţări precum Cehia, Austria şi Germania. Preţul unei sticle de vin Alira 2009 este de aproximativ 35-45 de lei, iar acest produs se găseşte doar în Horeca (hoteluri, restaurante).

Compania are în prezent mai puţin de 15 angajaţi, iar o dată cu terminarea cramei, WineRo va avea aproximativ 35 de angajaţi.

"În perioada de recoltare lucrează zilnic de la 80 la 150 de persoane, depinde de cât de repede dorim să recoltăm", a afirmat Bobeică.

Printre acţionarii companiei se numără Contele Stephan von Neipperg (care are câteva potgorii în Bordeaux) şi Karl-Heinz Hauptmann (fost director în cadrul Merrill Lynch London), dar şi Ghenadie Bobeică, conform datelor furnizate anterior de companie.

"Anul 2012 a fost un dificil cu îngheţuri iarna şi secetă în sezonul cald, în pofida acestor dificultăţi calitatea vinului va fi mai bună decât în 2011, chiar dacă volumul va fi mai mic", a afirmat Pierre-Marie Renaud, oenolog WineRo.

Bobeică spune că producţia de vin de anul acesta a fost cu 15% mai mică decât anul trecut pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile.

El mai spune că "principalul concurent al vinului din România este berea". Consumul anual de vin în România este de 24 de litri/cap de locuitor, în comparaţie cu 58 litri/cap de locuitor în Franţa şi 53 litri/cap de locuitor.