Ce aşteptări au analiştii de la Erste pentru ultimele trei luni ale anului pe bursă

Autor: Adrian Cojocar 01.10.2012

Analiştii grupului Erste spun că în general sunt optimişti cu privire la perspectivele de creştere al acţiunilor din regiunea Europei Centrale şi de Est în ultimul trimestru al anului şi con­si­deră totodată că bursele cu cele mai mari discounturi, cum este cazul Ro­mâ­niei, care rămâne cea mai ieftină piaţă din regiune, vor beneficia de o creştere a apetitului investitorilor pentru risc.

"Pe ansamblu, ne aşteptăm ca în continuare condiţiile de pe burse să ră­mână pozitive. Îmbunătăţirea senti­men­tului investi­torilor şi o strategie mai puţin conservatoare ar trebui să dea roade, însă potenţialul de creştere este mai redus decât în momentul în care au fost anunţate măsurile de stimulare de către băncile centrale. Credem că aceste măsuri sunt o parte importantă a oricărei soluţii, dar în continuare dru­mul spre relansare va fi unul anevoios. Îngrijorările cu privire la riscul suveran şi creşterea globală rămân argumente valide şi ar trebui să afecteze din nou pieţele undeva în trimestrul al pa­tru­lea", spun analiştii băncii austriece.

Potrivit analizei Erste, bursa ro­mânească este de departe cea mai ieftină luând în calcul multiplii de profit estimaţi pentru următoarele 12 luni, cu un indicator PER (preţ raportat la profit pe acţiune) la nivelul bursei sub 7. Doar bursa din Ungaria se mai apropie de aceste niveluri, cu un multiplu de profit la nivelul pieţei de circa 8, în timp ce restul pieţelor din regiune înregistrează multipli de profit de peste 9,5.

"În ciuda creşterii apetitului pentru risc, discounturile rămân unele ridicate pentru regiune, ceea ce reprezintă o indicaţie pentru potenţialul de creştere al pieţelor în momentul în care investitorii îşi vor ajusta de o manieră mai durabilă aversiunea faţă de risc. România rămâne cazul cel mai extrem din punctul de vedere al discounturilor aplicate pieţei de acţiuni, urmată de Austria, Cehia şi Ungaria", spun analiştii grupului Erste.

Discounturile ridicate la care sunt tranzacţionate acţiunile româneşti sunt justi­ficate într-o anumită măsură de perspectivele mici de creştere ale profiturilor companiilor. Astfel, analiştii Erste estimează că profiturile companiilor de la BVB se vor majora în următorul an cu mai puţin de 10%, creştere care se situează sub cea estimată pentru bursele din Ungaria, Austria, Turcia şi Cehia, însă peste cele din Croaţia şi Polonia.

"Lichiditatea bursei de la Bucureşti s-a îmbunătăţit, însă este concentrată în con­tinuare în principal la nivelul tranzacţiilor cu Fondul Proprietatea. Rămânem un fan al acestor acţiuni", se arată în raportul băncii austriece.

Analiştii Erste spun că anunţarea măsurilor de stimulare de către BCE au avut un impact mai puternic asupra evoluţiei burselor decât se aşteptau. Ei se arată însă îngrijoraţi de faptul că în continuare analiştii îşi revizuiesc în sens negativ aşteptările de creştere a profiturilor companiilor de pe majoritatea burselor din regiunea Europei Centrale şi de Est atât pentru finalul anului 2012, cât şi pentru anul 2013.