Combaterea tăierilor ilegale de păduri: Amenzi în valoare totală de peste 3 mil. lei în perioada ianuarie-septembrie 2012

Autor: Andrei Cîrchelan 03.10.2012

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, administratorul pădurilor deţinute de stat, a organizat 15.312 acţiuni de control de la începutul anului până la sfârşitul lui septembrie, aplicând amenzi cu o valoare totală de 3,4 milioane lei.

În urma acţiunilor organizate până la sfârşitul lui septembrie, autorităţile forestiere au constatat 380 de infracţiuni şi 3.474 contravenţii silvice, confiscând 9.930 metri cubi de material lemnos, potrivit răspunsului trimis de Ministerul Mediului la o solicitare ZF.

În 2011, Romsilva a organizat în total 26.373 acţiuni de control, în urma cărora a aplicat amenzi în valoare totală de 6,4 milioane de lei şi a confiscat 16.576 metri cubi de materie lemnoasă, la care s-au adăugat 12.742 pomi de crăciun.

Volumul de lemn exploatat a crescut anul trecut cu aproape 14%, sau 1,95 milioane metri cubi, de la 14,25 milioane metri cubi în 2010 la 16,24 milioane metri cubi, potrivit datelor anunţate recent de Institutul Naţional de Statistiă.

O altă măsură luată în calcul de Ministerul Mediului împotriva tăierilor ilegale este modificarea Codului Silvic astfel încât tăierea, ruperea, distrugerea precum şi furtul de arbori să fie încadrate ca infracţiuni, indiferent de valoarea prejudiciului sau a materialului lemnos sustras.

"Totodată, Ministerul Mediului şi Pădurilor a propus ca faptele de primire, transport, depozitare sau prelucrare a materialului lemnos fără documente din care rezultă provenienţa legală a lemnului să fie încadrate ca infracţiuni şi nu doar contravenţii aşa cum este reglementat în prezent", au precizat reprezentanţii ministerului în răspunsul acordat ZF.

Măsurile de transformare a contravenţiilor în infracţiuni sunt deocamdată la stadiul de observaţie formulată de minister la proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 46/2008 - Codului Silvic.