Euro Insol cere MECMA să aprobe o acţiune în instanţă faţă de foşti directori Hidroelectrica

Autor: Carol Dan 03.10.2012

Următoarea Adunarea Generală a Acţionarilor Hidroelectrica este programată pentru 31 octombrie, potrivit convocatorului.

Producătorul de energie deţinut de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a intrat în insolvenţă în 20 iunie şi de atunci se află în administrarea judiciară a firmei Euro Insol.

Compania este în insolvenţă din cauza vânzărilor de energie către "băieţii deştepţi", a managementului deficitar, secetei prelungite, dar şi a altor factori, conform unui raport al Euro Insol. Producătorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro în perioada 2006-2012 din vânzarea energiei prin contracte directe.

Oprea a fost director general la Hidroelectrica în perioada 2003-2009, după care a fost îblocuit cu Mihai David, care a demisionat în decembrie 2010.

Atât Oprea, cât şi David au părăsit compania în urma unor declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu.

Băsescu a spus despre Oprea că a prelungit contractele de vânzare directă a energiei. În privinţa lui David, şeful statului a afirmat că a fost susţinut de Sorin Ovidiu Vântu, prin Mircea Geoană, pentru a prelua conducerea companiei.

Trihenea a fost numit director al companiei în decembrie 2010 şi a demisionat în decembrie 2011, invocând motive personale.

Hidroelectrica este condusă în prezent de Ştefan Gheoreghe, fost director în CEZ România.