Tolia se hotărăşte să moară/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 05.10.2012

Francisco Goldman

Rosteşte-i numele

Editura Polirom

Traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă. Romanul a obţinut în 2011 Prix Fémina Etranger. "O poveste despre dragoste şi căsătorie şi, mai ales, despre răni care se pot vindeca, atunci când nimeni nu mai crede. În anul 2007, Aura Estrada, tânăra soţie a prozatorului american Francisco Goldman, are un accident fatal în Mexic, pe când practica o formă extremă de surfing. Familia victimei îl învinuieşte pe soţul copleşit de durere, bântuit şi el de gândul morţii. Acesta se hotărăşte să o reinvie pe Aura prin scris: relatează viata ei, povestea lor de iubire, dar şi tragicul sfârşit."

Shafique Keshavjee

Prinţesa şi profetul

Poveste despre globalizare

Editura Nemira

Traducere din limba franceză de Florentina Dan. Stilizare de Monica Andronescu. Un alt roman al profesorului elveţian specializat în istoria comparată a religiilor, care şi-a luat doctoratul cu o teză despre Mircea Eliade, autor amintit şi în scrierile sale de ficţiune. După "Regele, înţeleptul şi bufonul", prezentată pe larg recent de "Ziarul de duminică", acest roman este o pledoarie pentru implicarea noastră în viaţa cetăţii. Acţiunea se petrece în India, unde se întâlnesc cerşetori, mistici, prostituate, oameni de ştiinţă, escroci, corporatişti şi unde sărăcia şi imoralitatea sunt puse faţă în faţă cu bogăţia şi bunătatea. O poveste tristă asupra căreia vom reveni.

Patrick Modiano

În cafeneaua tinereţii pierdute

Editura ART

Traducere din limba franceză de Constantin Abăluţă. Colecţia Desenul din covor. "Este un roman care respiră parfumul boemilor ani '60 parizieni, cu bistrourile din Cartierul Latin ce găzduiesc nesfârşite întâlniri ale artiştilor şi în care timpul pare că stă în loc, suspendat într-un etern al poeziei. În această lume se refugiază Louki, aşa cum se prezintă Jacqueline Delanque, un personaj misterios şi neînţeles, în încercarea de a fugi de o viaţă care ameninţă să o strivească prin rutina ei nemiloasă. Personajele lui Patrick Modiano sunt încărcate de farmecul unei vieţi trăite parcă doar pentru a discuta despre sensul existenţei şi despre artă. Dar paradisul acesta nu le este oferit pentru totdeauna. Asemenea unor îngeri alungaţi dintr-un spaţiu şi dintr-un timp mitice, eroii lui Modiano se trezesc în cenuşiul vieţii cotidiene, lipsite de farmecul de altădată, când totul părea posibil."

Andrei Kurkov

Prieten drag, tovarăş al răposatului

Editura Curtea veche

Traducere de Antoaneta Olteanu. "Dezamăgit de rutina unei vieţi fără aspiraţii în Kievul postsovietic (dar şi fără un loc de muncă şi cu povara unei căsnicii ratate), Tolia hotărăşte că cel mai bine ar fi să moară. Nu are însă vocaţie de sinucigaş şi vrea ca "ieşirea din scenă" să nu se petreacă oricum, căci măcar acest ultim gest trebuie să îi asigure o posteritate onorabilă; la Kiev, numai oamenii importanţi sunt ucişi la comandă, niciun oarecare nu beneficiază de un asemenea sfârşit - aşa că se hotărăşte să angajeze un ucigaş plătit care să-l asasineze "ca la carte". Nimic mai uşor: un prieten generos, fost coleg de şcoală, îl pune în contact cu un ucigaş profesionist şi îi împrumută banii pentru onorariu. Acestuia din urmă, Tolia îi trimite propria fotografie pretinzând că este cea a amantului soţiei şi începe numărătoarea inversă."

Ally Condie

Răspântii

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Laura Blebea. Al doilea volum din seria distopică "Legăminte", o serie destinată adolescenţilor. Primul volum a apărut la aceeaşi editură. "În căutarea unui viitor care s-ar putea să nu existe şi obligată să decidă alături de cine vrea să trăiască, Cassia călătoreşte în Provinciile Exterioare, pe urmele lui Ky, răpit de către Societate şi trimis la moarte sigură, doar ca să descopere că el a evadat, lăsând însă mai multe indicii. Căutarea aceasta o face să pună la îndoială tot ce are mai scump, chiar atunci când descoperă sclipirile unei alte vieţi dincolo de graniţă. Dar când Cassia este aproape sigură de viitorul ei alături de Ky, o invitaţie de a se alătura revoltei, o trădare neaşteptată şi o vizită-surpriză din partea lui Xander care ar putea deţine cheia Rebeliunii şi a inimii Cassiei schimbă din nou cursul jocului."

Giorgio Agamben

Prietenul şi alte eseuri

Editura Humanitas

Traducere din taliană de Vlad Russo. Volumul reuneşte trei eseuri - "Prietenul", "Ce este un dispozitiv?" şi "Biserica şi Împărăţia". Autorul este unul dintre cei mai importanţi filosofi italieni contemporani. A fost un apropiat al unor scriitori celebri - Italo Calvino, Pierre Klossowski, Jacques Derrida, Jean-François Lyotard, sau Pier Paolo Pasolini. Pentru ultimul, a acceptat să joace rolul apostolului Filip în filmul Evanghelia după Matei. Primul eseu încearcă să rezolve o veche dilemă: care e relaţia dintre prietenie şi filosofie. Al doilea eseu se ocupă de filosofia limbajului. Al treilea abordează problema timpului.