Acţiunile băncilor au tras bursa în sus în prima săptămână din octombrie, dar tendinţa rămâne incertă

Autori: Stefan Musgociu , Andrei Chirileasa 08.10.2012

Bursa de la Bucureşti a crescut vineri cu 0,66%, iar de la începutul lunii indicele general BET-C a avansat cu 1,48%, astfel că raportat la nivelul de la finalul anului trecut, este cu 1,27% mai sus.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni, a crescut cu 1,73% în săptămâna trecută, iar indicele BET, al primelor zece titluri în funcţie de lichiditate, a avansat cu 2,14%. Comparativ cu nivelul din 2011, indicele BET-XT este în urcare cu 12%, iar indicele BET cu 11,28%.

În şedinţa de vineri indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,93%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat cu 1,05% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Creşterile au fost conduse de acţiunile principalelor trei bănci listate: Erste (5,6%), BRD (5,8%) şi Banca Transilvania (4,3%). Acţiunile Petrom au crescut şi ele săptămâna trecută cu 2,5%. În schimb, acţiunile Fondului Proprietatea au pierdut 0,3% în ciuda tranzacţiilor mari prin care s-au transferat pachete semnificative de acţiuni, americanii de la Elliott continuând să-şi mărească participaţiile.

Lichiditatea la nivelul pieţei rămâne foarte redusă, cu excepţia FP, a Erste şi a SIF Oltenia nicio altă acţiune neavând săptămâna trecută o medie a tranzacţiilor zilnice de peste un milion de lei.

"Probabil că situaţia aceasta va mai dura până se va în­tâmpla ceva pe plan extern. Piaţa locală nu pare atractivă, iar prin­cipala cauză este sentimentul de nesiguranţă inspirat de mediul politic. Pentru moment, nimeni nu poate estima nimic legat de companiile româneşti pentru că până după alegeri nu vedem să apară o anumită strategie economică concretă", a comentat un broker.

Vineri acţiunile Oltchim au crescut cu 11,3%, după ce scăzuseră puternic în precedentele şedinţe, ca urmare a eşecului procesului de privatizare derulat în luna septembrie.