„Campioni în afaceri sunt cei care au înţeles mai devreme direcţia în care merge lumea“

Autor: Adelina Mihai 08.10.2012

Ziarul Financiar lansează în această toamnă cea de-a cincea ediţie a proiectului "Campioni români în business", realizat în parteneriat cu administratorul de fonduri de private equity Enterprise Investors, BCR, cea mai mare bancă din România, firma de consultanţă şi audit PwC şi fundaţia Triple Helix.

Anul 2012 este cel de-al cincilea an consecutiv în care cele mai dinamice companii cu capital autohton din cele mai importante regiuni ale ţării vor fi premiate pentru modul în care au reuşit să îşi crească afacerile în cei mai dificili ani pentru economie. În prezent, datele privind evoluţia afacerilor celor mai dinamice companii sunt în proces de analiză, iar câştigătorii urmează să fie anunţaţi în cadrul evenimentelor care vor avea loc pe 18 octombrie pentru Cluj şi pe 1 noiembrie pentru Iaşi.

Anul trecut, peste 30 de antreprenori români cu afaceri de peste 20 de milioane de lei din Transilvania, Banat, Moldova şi Muntenia au fost premiaţi pentru modul în care au reuşit să-şi gestioneze afacerile în ultimii trei ani. S-au acordat premii în funcţie de două categorii: companii cu afaceri între 20 şi 40 de milioane de lei şi companii cu afaceri de peste 40 de milioane de lei.

Criteriile de selecţie pentru companiile campioane în business au fost: cifră de afaceri de peste 20 mil. lei în 2010, obţinerea de profit net şi peste 10 angajaţi, în funcţie de informaţiile raportate la Registrul Comerţului.

Criteriul de premiere a fost reprezentat de creşterea medie anuală a cifrei de afaceri din ultimii trei ani (2008-2010).

Una dintre companiile premiate anul trecut a fost producătorul de mezeluri Salbac din Bacău, o companie parte a grupului Agricola, care a reuşit o performanţă de creştere a afacerilor de peste 108% în perioada 2008- 2010, ajungând în 2010 la afaceri de aproape 63 de milioane de lei. Anul trecut, afacerile fabricii din Bacău care produce inclusiv celebrul "salam de Sibiu" au continuat să avanseze, compania înregistrând o creştere de peste 10%.

"Campioni în business sunt cei ale căror performanţe au fost realizate în conjuncturi economice nefavorabile, iar aceste premii sunt o răsplată a eforturilor considerabile pe care aceştia le-au depus. Cei care au avut creşteri considerabile ale afacerilor în ultimii ani au anticipat, au înţeles mai devreme decât alţii direcţiile în care merge lumea", este de părere Grigore Horoi, preşedintele grupului Agricola Bacău, care include unitatea de producţie Salbac.

Anul trecut, în cadrul proiectului "Campioni în business" au fost premiate, în etapa finală, companiile Dante International Bucureşti (care administrează eMag, cel mai mare retailer online), Metaplast Bucureşti (pro ducător de componente auto), Salbac Dry Salami Bacău (producător de mezeluri - Moldova ), Alpin 2003 Braşov (turism şi imobiliareTransilvania), Super Ball Timiş (pro ducător de perne şi pilote- Banat-Crişana) şi Te-Rox Prod Iaşi (producător de huse şi centruri de siguranţă -Moldova). De asemenea, au fost acordate şi câteva premii speciale: Antre prenorul Anului (Mihai Miron, Ro pharma Braşov - producător de farmaceutice şi parafarmaceutice), Premiul special pentru creştere prin investiţii în tehnologie (Pet Star Holding Ialomiţaproducă tor de flacoane PET), Premiul special pentru strategie sustenabilă de creştere (Urgent Curier Bucureşti - firmă de curierat), Premiul special pentru inovare (MB Telecom Ilfovintegrator de sisteme şi soluţii IT&C), Premiul special pentru perseverenţă în afaceri (International Leasing Bucureşti) şi Premiul special pentru valorificarea resurselor naturale româneşti (Ivatherm Mureş - producător de dermatocosmetice).

3.400 de companii din ţară, cu potenţial de "campioni" în 2011

În Moldova au fost mai puţine companii cu creşteri importante ale afacerilor, în special din cauza lipsei infrastructurii. Cu toate acestea, pe lângă Salbac, alte câteva companii au reuşit să îşi crească afacerile şi să rămână profitabile în 2010, primind premiul de "campioni în business". Compania Construcţii Hidrotehnice din Iaşi, cea mai mare companie premiată, a ajuns în 2010 la afaceri de 153 milioane de lei, în principal datorită lucrărilor realizate pentru Apele Române şi Hidroelectrica. Compania, deţinută în cea mai mare parte de salariaţi, a reuşit astfel o creştere medie anuală de peste 150% în perioada 2008- 2010. Şi compania de construcţii Con Bucovina din Suceava, deţinută de omul de afaceri Ilie Lahman, a reuşit o creştere medie a afacerilor de peste 75% în 2008- 2010, ajungând în 2010 la afaceri de 48 milioane de lei, în timp ce Geprocon Iaşi, controlată de omul de afaceri Giani Canschi, a avut afaceri de 22,3 milioane de lei în 2010, după o creştere similară. De asemenea, compania Te-Rox Prod din Paşcani, care produce scaune auto pentru copii, aproape în exclusivitate pentru export, a avut în 2010 afaceri de peste 80 de milioane de lei şi o creştere medie de 123% în 2008 - 2010.

În Transilvania, şase companii create de antreprenori români au reuşit în perioada 2008- 2010 rate de creştere cumulate de peste 100% într-o perioadă în care economia locală a scăzut în ansamblu cu peste 10%. O companie din industria farmaceutică premiată a fost Sibpharmamed, deţinută de Ilie Vonica, proprietar al grupului Polisano, care deţine şi mai multe clinici medicale. Sibpharmamed, care operează un lanţ de farmacii, a ajuns la afaceri de 137 mil. lei în 2010, cu o creştere medie de 103,4% faţă de 2008.

Clasamentul celor mai dinamici antreprenori în 2010 a luat în calcul aproape 3.400 de companii din toată ţara conduse de antreprenori independenţi şi care au avut în 2010 o cifră de afaceri cumulată de aproape 100 de miliarde de euro şi peste 950.000 de angajaţi.

Scopul proiectului "Campioni în business" este acela de a scoate în faţă antreprenorii români de succes, cei care obţin rate impresionante de creştere, într-o perioadă în care efectele crizei economice afectează toate businessurile, indiferent de domeniul de activitate.