Statele Nabucco reconfirmă sprijinul politic pentru proiect şi încurajează discuţiile cu Shah Deniz

Autor: Vlad Popescu 08.10.2012

La întâlnire au participat ministrul Energiei din Austria, premierul bulgar Boiko Borisov şi secretarii de stat sau miniştrii responsabili de portofoliul energiei în România, Bulgaria, Ungaria şi Turcia, alături de comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger şi ministrul Energiei din Azerbaijan, Natig Aliyev, potrivit unui comunicat transmis luni de compania de proiect Nabucco Gas Pipeline International.

"Comitetul Politic (al Nabucco - n.r.) şi-a reiterat sprijinul deplin şi incontestabil pentru proiect. De asemenea, Comitetul a confirmat că actualul cadru legal şi de reglementare pentru proiectul Nabucco este aplicabil conform acordului interguvernamental şi acordului de sprijin al proiectului existente, precum şi pentru proiectul cu punct de plecare la graniţa bulgară (Nabucco West - n.r.)" , se spune în comunicat.

Aliyev a făcut o prezentare a evoluţiei proiectului din perspectiva producătorului de gaze naturale. Exploatarea azeră de gaze naturale Shah Deniz va fi probabil principalul furnizor al Nabucco.

"Consorţiul Nabucco continuă să colaboreze îndeaproape cu consorţiul Shah Deniz şi Conducta de Gaze Trans-Anatoliană (TANAP) şi îşi menţine convingerea că oferă cea mai bună soluţie de a atrage noi surse de aprovizionare şi de a le transporta către marile pieţe europene de consum", se arată în comunicat.

Potrivit declaraţiei adoptate, oficialii prezenţi la întâlnire "invită companiile implicate în discuţiile comerciale dintre consorţiul care dezvoltă proiectul Shah Deniz şi compania Nabucco să ajungă la un acord care va permite realizarea ambelor proiecte".

De asemenea, reprezentanţii statelor Nabucco "încurajează potenţiala aderare a companiilor membre ale consorţiului Shah Deniz la compania Nabucco International", se spune în declaraţie.

De altfel, partenerii din proiectul Shah Deniz discută deja preluarea unei participaţii în consorţiul Nabucco, a anunţat luni ministerul Economiei şi Energiei din Austria, potrivit Reuters.

"Există discuţii foarte concrete", a afirmat ministrul austriac de resort Reinhold Mitterlehner într-o conferinţă de presă susţinută în timpul întâlnirii de la Viena.

Consorţiul Shah Deniz a semnat deja un acord de finanţare cu proiectul gazoductului Trans-Adriatic (TAP), care vizează transportul de gaze naturale din Grecia către Italia, tranzitând Albania. Din Italia, gazele ar urma să fie exportate mai departe către Europa de Vest, TAP fiind consuderat unul dintre concurenţii Nabucco pentru aprovizionarea din Azerbaijan.

Livrarea gazelor azere către Europa ar trebui să înceapă din anul 2018, indiferent care rută va fi selectată în cele din urmă. Principala sursă de aprovizionare cu gaze a UE din import este în prezent Rusia, care asigură circa 25% din consumul Europei.

Acţionarii TAP sunt EGL (Elveţia), Statoil (Norvegia) şi E.ON Ruhrgas (Germania).

MOL a anunţat anterior că este gata să iasă din proiectul Nabucco, din cauza incertitudinilor legate de costurile proiectului şi sursele de aprovizionare cu gaze.

Principalii acţionari ai proiectului Shah Deniz sunt BP (Marea Britanie), Total (Franţa) şi SOCAR (Azerbaijan).

Nabucco este cel mai important proiect susţinut de UE pe coridorul sudic de transport al gazelor naturale, vizând aprovizionarea statelor europene cu gaze extrase din regiunea Mării Caspice, prin Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria, cu punct final în Austria.

Odată cu dezvoltarea gazoductului TANAP, care porneşte de la exploatarea Shah Deniz din Azerbaijan şi traversează Turcia, consorţiul Nabucco va opta cel mai probabil pentru o variantă restrânsă a proiectului, denumită Nabucco West, care se va conecta cu TANAP la graniţa Bulgariei cu Turcia şi va urma traseul actual până în Austria.

Acţionarii Nabucco sunt OMV, Transgaz, MOL (Ungaria), Bulgarian Energy Holding (BEH, Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).