Unul dintre furnizorii Samsung din Bihor, cu afaceri de 39 milioane de euro şi peste 900 de angajaţi, a intrat în lichidare judiciară

Autor: Laurentiu Cotu 11.10.2012

Compania coreeană Hanil Electronics, unul dintre furnizorii de echipamente şi componente pentru gigantul sud-coreean Samsung, care a construit o fabrică de monitoare LCD şi rame foto la 13 km de Oradea, în localitatea Biharia, a intrat în lichidare judiciară.

Casa de Insolvenţă Transilvania, lichidatorul judiciar, a scos la vânzare activul hala de producţie, situată în localitatea Biharia, judeţul Bihor (teren aferent de 101.596 mp şi construcţia în suprafaţă de 26.400 mp). Preţul de pornire al negocierii directe este de peste 8,3 mil. euro, fără TVA, iar ofertele de participare la negocieri vor fi depuse până în data de 25.10.2012, anunţă lichidatorul judiciar.

Contactată de ZF, compania Casa de Insolvenţă Transilvania nu a furnizat mai multe informaţii pe acest subiect, până la închiderea ediţiei.

Compania coreeană Hanil Electronics a intrat pe piaţa românească din vara lui 2007, an în care deţinea capacităţi de producţie în comuna bihoreană Sântandrei. Ulterior, compania s-a mutat în localitatea Palota, tot din Bihor, unde a activat în halele închiriate de agenţia Real Zidan Imobiliare. Din anul 2008, coreenii şi-au manifestat intenţia de a se muta de la Palota şi au început negocierile pentru noi locaţii. Astfel compania a demarat negocieri cu primăria localiţătii Biharia, judeţul Bihor, pentru achiziţionarea de teren în vederea construirii unor spaţii de producţie.

Hanil s-a relocat în anul 2009 în Biharia, unde a construit o unitate de producţie pe o suprafaţă totală de circa 10 hectare, fabrica devenind funcţională la începutul anului 2010. Terenul pentru dezvoltarea acestui proiect a fost cumpărat de la primăria Biharia la finele anului 2008, preţul de achiziţie fiind de 3 euro/mp, în condiţiile în care au lipsit utilităţile.

Astfel, începând din anul 2010, Hanil a demarat produţia de monitoare LCD pentru calculatoare şi rame foto la fabrica din Biharia, singurul client al companiei fiind producătorul de electronice şi electrocasnice Samsung. Pe de altă parte, compania avea în plan anul trecut dezvoltarea portofoliului de produse la monitoare 3D.

Mai mult, planurile coreenilor pentru piaţa locală erau ambiţioase şi presupuneau extinderea activităţii, prin achiziţionarea a încă 10 hectare de tren de la primăria din Biharia. Încasările din taxe şi impozite, vărsate de Hanil Electronics în conturile primăriei Biharia, se ridicau în 2010 la circa 120.000 de euro. Cei mai mulţi dintre angajaţii fabricii Hanil erau din judeţul Bihor, iar aproximativ 10% din Biharia, în condiţiile în care localitatea numără în jur de 4.000 de locuitori. Reprezentanţii primăriei Biharia nu au putut fi contactaţi pentru informaţii suplimentare legate de situaţia actuală a companiei Hanil Electronics.

Anul trecut compania coreeană a realizat o cifră de afaceri de circa 163,5 mil. lei (39 mil. euro), un câştig net de peste 576.000 de lei (137.000 de euro), firma având un număr mediu de 913 angajaţi, conform site-lui Ministerului Finanţelor Publice. Asta, în condiţiile în care, în momentul de faţă Hanil Electronics se află în lichidare judiciară. "S-a ajuns în această situaţie din cauza modului prost în care a fost condusă această companie, care era unul dintre principalii noştri furnizori de pe piaţa locală. Fabrica a fost închisă încă din vară, iar angajaţii au fost concediaţi. O mare parte dintre aceşti oameni au fost preluaţi sau urmează să fie preluaţi de către un alt furnizor al nostru, compania Shinheung Electronics", a declarat pentru ZF Transilvania Juhasz Silafaar Emese, din cadrul departamentului HR al Samsung Electronics Magyar Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag Jaszfenyszaru Sucursala Bihor, fără a oferi informaţii suplimentare în acest sens.

Shinheung Electronics este o firmă sud-coreeană, unul dintre furnizorii importanţi ai Samsung, care a inaugurat la începutul anul 2011 o fabrică de echipamente electronice în parcul industrial Eurobusiness din Oradea, o investiţie de 30 mil. euro. Fabrica Shinheung Electronics din Oradea produce DVD-uri Blue Ray şi sisteme home theatre pentru gigantul Samsung Electronics. Potrivit planurilor companiei, anun­ţate la data inaugurării fabricii din Oradea, acestea prevedeau angajarea a 250 de oameni în 2011. Mai mult, estimările companiei pentru acest an vizau creşterea echipei la 900 de angajaţ şi venituri de peste 60 milioane de euro. Potrivit site-lui Ministerului Finanţelor Publice, Shinheung Electronics, înregistrată din octombrie 2009, a încheiat anul 2011 cu o cifră de afaceri de circa 59 milioane de lei (14 milioane de euro) şi un număr mediu de 563 de angajaţi.

Preşedintele Samsung Ungaria, Jang Siho, aprecia la inaugurarea oficială a fabricii sud-coreene din Oradea posibilitatea companiei Shinheung de a deveni cel mai important furnizor pentru Samsung. În Bihor, pe lângă compania Shinheung Electronics, Samsung mai are un furnizor, compania Jasz Plasztik.

Activitatea Samsung Electronics Magyar constă în suport tehnic, suport de calitate şi management pentru furnizorii proprii. Compania Samsung Electronics Magyar Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag ocupă locul 9 în topul celor mai mari 100 de exportatori din economie, în primul semestru al acestui an.