Ministrul suedez de finanţe: Grecia va părăsi zona euro în următoarele şase luni

Autor: Radu Bostan 14.10.2012

În timp ce liderii europeni se pregătesc pentru un summit dedicat salvării euro, ministrul suedez de finanţe Anders Borg apreciază că Grecia ar putea părăsi uniunea monetară în următoarele şase luni, scrie Bloomberg.

Ieşirea Greciei din zona euro nu ar avea un impact major asupra sistemului financiar, a spus Borg, "pentru că toată lumea înţelege în ce direcţie se mişcă lucrurile". În lipsa unei industrii competitive şi a capacitatăţii de a implementa reforme, "este greu de imaginat cum va rezolva Grecia această situaţie fără să impulsioneze competitivitatea printr-o rată de schimb mai mică", a mai spus ministrul.

Borg este de mult timp pesimist în privinţa viitorului Greciei. În iulie, el aprecia că "un fel de default" ar fi scenariul cel mai probabil, iar luna trecută a declarat că băncile europene sunt pregătite pentru ieşirea Greciei din zona euro în mai puţin de un an.

Economistul Citigroup Juergen Michels a transmis clienţilor băncii că riscul ca Grecia să iasă din uniunea monetară în următoarele 12-18 luni a scăzut la 60% de la 90%, datorită unei schimbări de atitudine în rândul principalelor ţări din zona euro.

Liderii din statele Uniunii Europene se vor întâlni în Bruxelles pe 18-19 octombrie pentru a discuta planurile pentru înfiinţarea unei autorităţi unice de supraveghere a băncilor , cât şi măsuri de întărire a legăturilor economice şi monetare între statele membre.