Surdu: Misiunea mea la Carpatica s-a încheiat. Au fost cei mai grei trei ani din viaţa mea şi am nevoie de o perioadă de odihnă

Autor: Ciprian Botea 14.10.2012

Banca Carpatica a trecut în ultimii trei ani printr-un proces dur de restructurare pentru revenirea pe profit în urma căruia au fost închise 50 de sucursale şi au fost concediaţi 600 de oameni.

Nicolae Surdu, bancherul care a coordonat restructurarea dură din ultimii trei ani a Băncii Carpatica şi a reuşit să aducă pe profit instituţia de credit, afirmă că şi-a dus la bun sfârşit misiunea pe care acţionarii băncii i-au încre­dinţat-o în toamna lui 2009 şi că deocamdată nu are vreo ofertă de la o altă bancă, dar în principiu ar vrea să lucreze în continuare în sistemul bancar.

"Mandatul s-a terminat, banca a intrat pe profit şi consider că misiunea mea este înche­iată. Banca a trecut printr-o restructurare dură, iar acum trece într-o nouă etapă. Au fost cei mai grei trei ani din viaţa mea şi am nevoie de o perioadă de odihnă acum. Am în spate 20 de ani de banking şi în principiu nu aş avea niciun motiv să părăsesc sistemul bancar, dar depinde de oportunităţile care vor apărea", a declarat pentru ZF Nicolae Surdu.

Carpatica a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute încheierea mandatului de trei ani al lui Nicolae Surdu, interimatul la conducerea băncii urmând să fie asigurat de Ion Dobrică, director executiv responsabil cu trezoreria, până la numirea unui nou director general. Dobrică lucrează de 13 ani pentru Carpatica.

Surdu a fost recrutat pentru poziţia de director general al Carpatica în toamna lui 2009, el având misiunea de a restructura banca şi de a-i reface profitabilitatea puternic afectată de cheltuielile mari cu provizioanele de risc. Carpatica a trecut pe profit în primul semestru din 2012, cu un rezultat net de 9,2 milioane de lei (2,1 mil. euro) după ce în ultimii trei ani a închis un sfert din sucursale şi agenţii şi a concediat aproape o treime din personal.

Cine conduce banca acum

Ion Dobrică, care va asigura interimatul la conducerea Carpatica până la numirea unui nou director general, lucrează pentru bancă încă de la înfiinţarea acesteia, în 1999. El ocupă funcţia de director executiv al băncii, având ca responsabilitate coordonarea activităţii diviziei de controlling şi trezorerie. Dobrică, 59 de ani, este absolvent al Facultăţii de comerţ din cadrul ASE Bucureşti şi este expert contabil şi auditor financiar. Anterior intrării în sistemul bancar, el a ocupat mai multe funcţii în cadrul unor societăţi precum Mecanica Sibiu sau Avicola Sibiu. El a lucrat şi în cadrul Sucursalei Sibiu a BNR.

El a condus anterior operaţiunile sucursalei locale a grupului belgian Fortis şi a fost timp de trei ani vicepreşedinte al Credit Europe Bank. Surdu, 51 de ani, a mai lucrat de-a lungul timpului pentru BCR, Piraeus şi Banca Ţiriac. A absolvit Facultatea de comerţ din cadrul ASE Bucureşti şi are un MBA la Indiana Wesleyan University din Statele Unite.

Carpatica a fost înfiinţată în 1999 la Sibiu şi este una dintre băncile de talie medie din sistem, fiind controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, care în luna aprilie a acestui an a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare pentru dare de mită, recent fiind însă eliberat condiţionat.

Carabulea trebuie să găsească acum şi un nou CEO pentru Carpatica în condiţiile în care de mai mulţi ani caută un investitor strategic care să susţină banca cu capital. Omul de afa­ceri a discutat în toamna anului trecut despre încheierea unui acord cu fondul de pri­vate equity AnaCap, dar până la urmă tranzacţia nu s-a concretizat.

Nevoia băncii de a fi susţinută cu capital de un investitor cu lichidităţi importante se menţine şi este de aşteptat ca Ilie Carabulea să continue demersurile pentru găsirea unui cum­părător. Până acum, el a respectat întru ­totul solicitările BNR privind consolidarea periodică a capitalului Carpatica, care a crescut de la 279 milioane de lei în octombrie 2009 la 315 mili­oane de lei la jumătatea acestui an. Solvabili­tatea băncii se ridica la 11,25% la finalul lunii iunie, confortabil peste pragul de 10% cerut de BNR. Car­pa­tica administra la ju­mătatea aces­tui an active de 5,2 miliarde de lei (1,2 mld. euro), în creş­tere cu aproape 60% faţă de toamna anului 2009. Soldul creditelor acor­da­te era de aproape 1,2 miliarde de lei, în timp ce depozitele atrase depăşeau 2,2 miliarde de lei.

Banca Comercială Carpatica se află pe locul 20 în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de 1,4%.

Banca opera după primul semestru din acest an o reţea teritorială de 152 de sucursale şi agenţii după ce în ultimii trei ani au fost închise aproape 50 de unităţi. Numărul angaja­ţilor a scăzut în acelaşi interval de timp de la 1.900 la sub 1.300 de persoane. Carpatica este listată la Bursa de Valori Bucureşti, având o capitalizare de 115 milioane de lei. Preţul acţiunilor băncii a încheiat şedinţa de vineri în creştere cu 0,8%, la 0,037 lei/acţiune.