Atacurile cibernetice sunt o problemă majoră de securitate pentru SUA-bancher

Autor: Anca Dumitrescu 18.10.2012

La mai puţin de o săptămână după ce secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a avertizat că există potenţialul unui "Pearl Harbour cibernetic", Rohr a spus că banca pe care o conduce a fost recent ţinta unor hackeri informatici, relatează CNBC.

Pe lângă PNC, o serie de atacuri cibernetice au avut drept ţintă, în ultima perioadă, bănci mari precum JP Morgan Chase, Wells Fargo şi Bank of America.

"Am avut cel mai lung atac dintre toate băncile. Niciun client nu a fost afectat, dar atacurile au încetinit semnificativ activităţile băncii", a spus Rohr.

El a arătat că PNC colaborează cu guvernul american pentru identificarea şi oprirea atacurilor, dar autorităţile "sunt foarte secretoase" în privinţa informaţiilor legate de originea atacurilor.

"Este o problemă uriaşă pentru ţară. Dacă are loc un atac care perturbă în totalitate sectorul bancar, sau reţeaua electrică, întreaga ţară poate fi afectată", a adăugat Rohr.

Bancherul a arătat că PNC cheltuieşte sume de câteva ori mai mari decât în urmă cu câţiva ani pentru protejarea sistemelor sale de atacurile cibernetice.

În timpul atacurilor asupra sistemelor informatice ale băncii, s-a ajuns la un moment dat şi la un miliard de "impulsuri" venite din întreaga lume, inclusiv din Rusia, Brazilia şi Egipt.

Rohr a avertizat totodată băncile şi alte instituţii care se cred în siguranţă faţă de pericolul hackerilor că atacurile cibernetice sunt foarte reale, la nivelul tuturor sectoarelor, în întreaga ţară, iar cine nu este conştient de acest risc se amăgeşte singur.