Oferta Transgaz mai aşteaptă doar preţul

Autor: Adrian Cojocar 22.10.2012

Prospectul ofertei Transgaz Mediaş (TGN) este fina­lizat şi mai este nevoie doar ca Guvernul să aprobe intervalul de preţ la care titlurile vor fi scoase la vânzare înainte ca oferta să fie lansată pe bursă, potrivit unor surse din piaţă.

Statul va scoate la vânzare un pachet reprezentând 15% din capitalul social al Transgaz, care este operato­rul sistemului de transport al gazelor naturale, pachet evaluat în prezent pe bursă la 71,5 mil. euro, acesta fiind cel mai aştep­tat eveniment de pe bursă din acest an.

Oferta Transgaz este intermediată de un consorţiu format din firmele de brokeraj Raiffeisen Capital&Invest­ment, BT Securities şi cehii de la Wood.

În cazul ofertei derulate la Transelectrica Bucureşti (TEL) în primăvara acestui an, preţul minim anunţat de stat a fost cu 13% mai mic faţă de cel la care titlurile se tranzac­ţionau la acea dată pe bursă pentru a face oferta mai atracti­vă în faţa investitorilor. În final majoritatea ordinelor in­vestito­rilor, în special cei in­sti­tu­ţio­nali, au fost plasate foar­te aproa­pe de preţul minim.

Ieri, acţiunile Transgaz scă­deau pe bursă cu 0,3%, până la un nivel de 185,5 lei/unitate.

Oferta publică de listare derulată de Transgaz în luna decembrie din anul 2007 a fost una dintre cele mai mari din istoria Bursei de la Bucureşti, investitorii plasând în cadrul acesteia sume care au cumulat circa 6,3 mld. lei (1,7 mld. euro), de peste 28 de ori mai mari decât cea vizată de companie, respectiv 226 mil. lei (63 mil. euro). Oferta iniţială de listare a Transgaz a fost totodată şi una dintre puţinele IPO-uri derulate la BVB care au adus satisfacţii investitorilor deşi a avut loc într-o perioadă în care bursa de la Bucureşti era aproape de maximele istorice. Luând în calcul dividendele acordate de companie, investitorii care au subscris în IPO-ul Transgaz au obţinut până în prezent un câştig de circa 39%.

După oferta secundară de acţiuni, Ministerul Economiei va mai deţine 58,5% din acţiunile Transgaz, faţă de 73,5% din capital cât are în prezent. Fondul Proprietatea deţine de asemenea un pachet de aproape 15% din acţiunile Transgaz.