Ministerul de Finanţe publică în ceasul al 12-lea normele pentru regimul plăţii TVA la încasarea facturilor

Autor: Claudia Medrega 23.10.2012

Ministerul Finanţelor a publicat pe siteul propriu proiectul normelor metodologice prin care aduce clarificări privind aplicarea din 2013 a sistemului TVA la momentul încasării facturii şi nu la emiterea facturii pentru firmele care au o cifră de afaceri de până la 500.000 de euro.

Proiectul care include şi prevederi legate de plata TVA la încasarea facturii, a fost publicat pentru dezbatere publică, urmând să fie aprobat de Guvern cel mai probabil săptămâna viitoare.

Firmele care vor aplica sistemul TVA la încasare începând din 2013 sunt obligate să depună până joi, 25 octombrie, la Fisc o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri realizată în perioada

1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 nu depăşeşte plafonul de 2,25 milioane de lei (500.000 de euro, echivalent).

"Având în vedere că această notificare nu este de natură să modifice obligaţiile fiscale de declarare, iar contribuabilii nu prejudiciază bugetul de stat, nu vor fi aplicate amenzi în cazul în care nu vor fi depuse la timp notificările. Firmele vor fi înregistrate oricum, din oficiu, de ANAF în registrul celor care aplică acest sistem. Va fi elaborat şi un ghid pentru aplicarea sistemului TVA la încasarea facturii", a declarat pentru ZF Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu politica fiscală.


Cum se aplică sistemul plăţii TVA la încasare


Sistemul TVA la încasare nu se aplică:

Opinii împărţite în rândul experţilor

Cum au comentat consultanţii fiscali în ultimele luni noul sistem de plată a TVA la încasarea facturilor

Daniel Anghel, partener pe consultanţă fiscală la PwC România

Pieter Wessel, partener taxe indirecte, Deloitte Tax

Arcadie Parfenie, manager, Departamentul de Asistenţă Fiscală, Ernst & Young

Emilian Duca, director general la Tax & Business Solutions SRL

Poziţia Ministerului Finanţelor

Argumentele aduse de Liviu Voinea, şeful politicii fiscale

Ce a declarat pentru ZF Liviu Voinea, secretar de stat responsabil cu legislaţia fiscală, la momentul elaborării actului normativ:

Ce au spus oamenii de afaceri

Plata TVA către buget la încasarea contravalorii facturii şi nu la emitere a fost solicitată frecvent de oamenii de afaceri, iar de-a lungul anilor au mai existat mai multe propuneri legislative de acest gen, care însă nu s-au concretizat până acum. Măsura ar putea să ajute firmele care se confruntă cu o lipsă acută de lichidităţi.

O astfel de măsură le-ar ajuta să direcţioneze resursele spre investiţii, iar banii s-ar întoarce în economie, impulsionând creşterea PIB pe termen mediu şi lung.

Oamenii de afaceri au spus că măsura ar permite previzionarea corectă a lichidităţilor firmelor, având în vedere că în prezent firmele creditează statul până încasează facturile emise. Şi în timp ce statul colectează TVA-ul într-o lună, în unele contracte termenele de plată sunt de 90-120 de zile de la emiterea facturii.

Însă există şi dezavantaje ale aplicării acestei măsuri, legate de timpul necesar adaptării sistemelor informatice ale firmelor şi costurile implicite sau administrarea efectivă a sistemului de TVA la încasare pentru companii.

Acest sistem se aplică numai tranzacţiilor desfăşurate între persoane juridice prin bancă.